În câteva zile, gigantul OMV Petrom, mai precis niște șmecheri din conducerea corporației, se pregătesc să trântească una dintre cele mai importante licitații ale firmei: “Achiziţionare Servicii pentru Curățarea Industrială a instalațiilor tehnologice, a sistemelor de canalizare, Decontaminare/Remediere, și Colectarea, Transportul, Tratare, Valorificarea, Eliminarea finală a deș̦eurilor periculoase și nepericuloase”.

Licitația e ultra-nișată, de o importantă enormă din punct de vedere operațional, dar și suculentă: cine câștigă își face rost de vreo 20 de milioane de euro bune, poate chiar mai mult, căci un asemenea contract are mereu “colaterale”.

E o licitație așteptată mai ales de un “discret om de afaceri”, așa cum îi place să se vândă tabloidelor de scandal: Connie Varvara, pretins milionar de Dorobanți.

Bucureștiul colcăie de păcălici ardeleni care caută să rupă din bănuțul statului sau al marilor multinaționale. Unul dintre ei este acest “albanez” (n.r. – născut în județul Albă) pe nume Cornel Varvara, care deține firma UNI Recycling SRL, o firma de apartament care se ocupă cu decontaminarea solurilor și refacerea ecologică a terenurilor poluate cu substanțe petroliere. De-a lungul anilor, Cornel Varvara, căruia îi place să se alinte drept “Connie” (că e mai monegască abordarea decât provincialul Cornel), s-a lipit în mod straniu de toate combinațiile din domeniu indiferent de asociații săi: a luat cașcaval de la OMV Petrom, pentru procesarea șlamurilor și eliminarea apelor uzate, a fost firma care a încasat bani din lucrările întreprinse la descărcarea navei Flaminia.

Așa, de felul lui, “Connie” se crede foarte șmecher și e foarte sigur pe el. Când apare în presa mondenă, îi place să fie numit “misteriosul milionar Connie Varvara”, muahahaha, atâta doar că nu știm de unde i-ar putea veni milioanele, căci ele par o dumă de marketing de cafenea, câtă vreme societatea pe care o conduce e slabă rău la venituri: după cum vedeți, în unii ani, nu a făcut profit nici cât o covrigarie.

Deși nu are dotări conforme, anvergură financiară, Connie Varvara are o ambiție de hienă și “spate”. Exact anul trecut, dezvăluiam cum Connie Varvara a ieșit la vânătoare pentru un alt contract de ecologizare, de data asta sub egida Rompetrol:

Așa cum vă spuneam, licitația organizată de OMV Petrom este de o importanță colosală, căci operațiunile de decontaminare a deș̦eurilor periculoase și nepericuloase, dacă sunt făcute neprofesionist, pot impacta devastator mediul înconjurător .

 

Din informațiile pe care le avem, licitația este organizată aparent transparent, dar este astfel “ghidonată” încât să fie desemnată câștigătoare chiar firma de apartament Uni Recycling, a lui Connie Varvara.

Am pus mâna pe caietul de licitații și, în interiorul lui, sunt câteva “semne” că licitația nu va fi una corectă, ci va fi aranjată. Ceea ce este îngrijorător pentru o companie atât de bogată precum OMV Petrom și să vă spun de ce.

Puțini știu că, în interiorul companiilor care depășesc un miliard de euro cifră de afaceri, se creează aproape instantaneu, dar cu discreție, un departament de “contra-informații” și nu e banc! Giganții lumii angajează chiar firme specializate în protecția contra spionajului economic, specializate în depistarea oricăror posibile fraude interne sau manifestări corupte. În toate companiile astea, în afară de CEO și membrii board-ului, cei mai expuși la corupție sunt șefii departamentelor de Buying/Achiziții sau cei care organizează licitații nișate pentru servicii speciale.

De fapt, OMV a folosit spionajul economic, dar pentru a-i spiona pe alții. Oi fi eu un amărât de jurnalist român, dar am memorie foarte bună. Mai țineți minte?

Cum este posibil că o firmă de anvergura OMV Petrom să accepte ca un caiet de sarcini să fie cusut cu ață albă? Unde sunt normele de integritate și etică ale companiei?

A uitat OMV Petrom România scandalul incredibil care a zguduit ROMPETROL România în noiembrie 2018, când procurorii DIICOT au “prăjit” un grup infracțional organizat care făcea evaziune fiscală de rang înalt, grup condus de Dmitriy Grigoryev (fost vicepreşedinte şi Chief Financial Officer al Rompetrol Group), în dosar fiind audiat ca suspect și Cristi Borcea (finul lui Marius Vizer, apropiatul lui Putin, președintele Federației Internaționale de Judo) – n.r.) care la acea vreme a plătit o jumătate de milion de euro cauțiune ca să fie pus în control judiciar. O să vedeți mai jos de ce e importantă menționarea lui Marius Vizer, unul dintre cei mai discreți milionari români, susținut la șefia Federației Internaționale de Judo de chiar Vladimir Putin, președintele Rusiei și criminalul ce a declanșat războiul din Ucraina.

Pentru fapte similare, Rompetrol a luat-o în freză

Ca jurnalist de investigații, avertizam anul trecut de legăturile pe care se lăuda Varvara prin cafenelele Bucureștiului că le are direct la top management, adică la Alexey Golovin – Chief Officer Legal And Corporate Affairs, KMG Internațional. Cu Golovin vorbise Kenes Rakhisev, unul dintre cei mai influenți și bogați oameni din Kazahstan, care a fost rugat la rândul lui să susțină proiectul lui Varvara de Marius Vizer, prietenul lui Putin, care are legături la cel mai înalt nivel cu elita din Kazahstan.

Care au fost consecințele anchetei mele jurnalistice de anul trecut despre ciordeala de la Rompetrol vizavi de decontaminarea de la Vega? Unele nasoale.

Procurorii DIICOT au trimis în judecată dosarul privind privind ecologizarea batalurilor de reziduri petroliere aflate în proprietatea Rafinăriei Vega din Ploieşti. Cinci persoane, printre care şi reprezentanţi ai Rompetrol, au fost deferiţi justiţiei.

Mă mândresc ca jurnalist că am avut flerul să scriu cu mult înainte despre această hoție. Timpul mi-a dat dreptate.

Licitația de decontaminare a OMV Petrom, cam ca la penalii Rompetrol

Un element cheie, absolut șocant pentru anvergura economică a OMV Petrom, este includerea perversă a unui criteriu care să îl facă “legitim” pentru licitație chiar pe Connie Varvara cu firma sa, Uni Recycling SRL: OMV Petrom acceptă ca viitorul câștigător să poată subcontracta nu mai puțin de 70 la sută din contract!

Hahaha, mai ceva ca la golăniile făcute de Statul Român, unde câștigă firme de apartament ce nu au niciun buldozer, și apoi sunt subcontractați “micuți” cu bază tehnică! Astea sunt “standardele” OMV Petrom?

Acesta e un contract foarte important, discutăm de deșeurile periculoase generate de rafinărie, trebuie să poți răspunde imediat în cazul unor urgențe!

Cu mulți subcontractori, așa cum se preconizează dacă va câstiga Uni Recycling, nu ai control nici ca execuție și nici ca trasabilitate a deșeurilor.
Merită spus că, până în trecutul recent, OMV Petrom NU a permis la nici un contract cadru un grad de subcontractare mai mare de 30%.

La criterile de calificare, o firmă de apartament ca Uni Recycling are voie să se acopere cu experiența similară a subcontractorilor, lucru inedit, deoarece niciodată nu a fost permis acest lucru până acum în marile licitații organizate de OMV Petrom.

Uni Recycling e firmă mică, nu poate să acopere toate lucrările, nu are nici utilajele necesare, dar are prieteni în interiorul OMV Petrom care au inclus încă un criteriu pervers pe care cine nu îl va îndeplini va fi descalificat.

Centrifugarea trifazică a slamului petrolier cu recuperarea fracției uleioase este un șmen menit să ofere OMV Petrom posibilitatea de a descalifica din punct de vedere tehnic ofertanții care nu au în proprietate centrifugă trifazică și generator de abur. Adică pe toți. În afară de Uni Recycling, care are.

Simplificat, centrifugarea trifazică presupune separarea materialului rezidual, deșeul, într-o centrifugă care separă deseul în trei componente – nămol, apă reziduală și un produs finit – țiței, cam 2 la sută din toată cantitatea.

De ce e cretină pretenția din caietul de sarcini al OMV Petrom? Pentru că toate costurile de operare pentru centrifugarea trifazică sunt așa de mari încât nu rentează să faci centrifugarea. Scopul ei ar fi recuperarea a 2 la sută petrol din deșeuri, dar costurile sunt foarte mari și nu merită efortul pentru cei 2 la sută.

Includerea acestui criteriu tehnic decisiv e făcută la mișto ca să existe motiv de a-i scoate pe unii din licitație în favoarea lui Connie Varvara.

Dar cel mai trist lucru este că în interiorul OMV Petrom România s-a creat o gașcă de angajați de top profitori care sunt pe cale să ofere acest contract unui proxy, Cornel Varvara, trimis la înaintare de Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, un român discret care este foarte apropiat de Vladimir Putin, președintele Rusiei, omul care a declanșat războiul din Ucraina în care au murit zeci de mii de oameni – mulți copii nevinovați, și și-au părăsit țara milioane de ucrainieni.

Nu e sadic să știi că OMV Petrom România e căpușat de angajați corupți moral, și nu numai? În imaginea de mai jos, Varvara pozează la Mondialele de Judo de la Baku alături de maestrul său, Marius Vizer, prietenul lui Putin.

Putin l-a “endorsat” pe Vizer mai mereu in ultimii 15 ani, participând la evenimentele sportive organizate de IJF și mereu pozându-se împreună.

Dar nu e și mai sadic și și mai trist să vezi că OMV Petrom România duhnește a ipocrizie, pe de o parte donând un milion de euro refugiaților ucrainieni, pe de alta, pregătindu-se să îi pună pe tavă o licitație de 20 de milioane de euro “săgeții” Varvara Cornel, proxy-ul unui apropiat al criminalului Putin?

Dar asta nu e totul. Strict Secret, cel mai curajos site de investigații din România în acest moment, mai dezgroapă azi un schelet din “dulapul” corporației. Nu e un schelet oarecare, ci unul pe care OMV Petrom se chinuie să îl țină ascuns de opinia publică cu o violență și o ambiție nemaivăzute.

Scandalul evaziunii OMV-Petrom, ucis de corporație

OMV Petrom este cea mai mare companie din România, atât ca cifra de afaceri, cât și ca profit. În ultimii 10 ani, OMV Petrom SA a dus acasă, adică la Viena, peste 5 miliarde de euro profit și a rulat circa 36,5 miliarde de euro ca cifra de afaceri.

OMV Petrom este o companie puternică și puternic ancorată în realitățile politice ale României. Virgil Popescu, actualul ministru al Energiei, este sclavul OMV Petrom, fiindca gigantul nu își permite “derapaje” legislative sau guvernamentale care să îi strice apele profiturilor.

Nu pe toți însă îi poate cumpăra mastodontul petrolier. Înainte de povestea mare, să vă spunem o poveste mică, dar la fel de importantă.

Legislatura 2016-2020 a mandatat prin vot activitatea unei Comisii parlamentare de anchetă a Camerei Deputaților și Senatului privind activitatea Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

După cum puteți observa, din comisie au făcut parte și niște nume grele care azi figurează în Guvern: Bode e ministru de Interne, Virgil Popescu e azi ministrul Energiei, Tanzcos Barna e azi ministrul Mediului.

Mai important e însă șeful Comisiei, deputatul PSD de atunci, Iulian Iancu, considerat o somitate în domeniu, oricum, un tip foarte respectat.

Această comisie s-a desfășurat la vedere cu înregistrări live. De-a lungul activității ei, au fost invitați să își spună punctul de vedere diverși: specialiști în Energie, sindicaliști, companii din domeniu.

Comisia de anchetă poate invita orice persoană care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau o împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului în cauza care formează obiectul activităţii comisiei.

Dar care era scopul Comisiei, frați români?

Urma să aflăm, dar nimeni nu se aștepta la o asemenea nucleară.

Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), a fost și el invitat pe 9 noiembrie 2017, în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea ANRE, unde a bubuit nucleara zicând  că “OMV Petrom” a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă banii nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent.

OMV Petrom, acuzata de practici evazioniste

Dumitru Costin, şeful Blocului Naţional Sindical (BNS), a prezentat Comisiei de anchetă a activităţii ANRE un document care a fost depus şi la Guvernul României, respectiv la Secretariatul General al Guvernului, în atenţia premierului de atunci, în care Costin spune că, la adresa OMV, a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist în cazul plăţii salariilor, în cazul TVA, de modificare de formulă şi neplată corectă a redevenţei care, din datele prezentate, se ridică la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi.

Mai mult, Costin a vorbit, și să țineți minte şi nuanța asta,  a vorbit despre creşterea preţurilor de către OMV Petrom în devizele privind decontaminarea solului la sonde în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea activelor, terenurilor, clădirilor şi implicit prejudicierea statului român. Din datele prezentate atunci de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei.

Deci asta ancheta Comisia parlamentară specială: dacă și cum a ajuns OMV Petrom să înșele Statul Român cu o sumă amețitoare.

Christina Verchere, CEO al OMVPetrom

Exclusiv Strict Secret: documentele lui Dumitru Costin despre OMV Petrom

Sindicalistul Dumitru Costin știa ce vorbește și, mai ales, ce documente avea în mână. Avea, de exemplu, raportul Curții de Conturi, care constata aceste “practici evazioniste” din partea OMV Petrom. De aia și îndrăznește Dumitru Costin să ii scrie premierului de atunci, Mihai Tudose.

Nea Mișu Tudose, cum îl știm, e tare pe Facebook, dar nu s-a putut lega de OMV Petrom, că nu a primit verde de la stăpânii din servicii.

Ce semnala Costin era foarte urat mirositor, cam ca un reziduu corporatist si avea nevoie de o vidanjare serioasa din partea institutiilor de forta ale Statului. Hahaha, cer scuze ca sunt ironic. Institutiile Statului Roman sunt privatizate catre marile corporatii.

În acest sens, vă semnalăm lipsa de implicare în rezolvarea unor spețe cum ar fi cea a societății OMV Petrom. Conform documentelor oficiale emise de Curtea de Conturi a României, ANRM, Garda de Mediu, dovedesc o ciudată lipsa de reacție a instituțiilor statului care ar fi trebuit să recupereze sume ce depășesc 7 (șapte) miliarde lei, în ciuda faptului că, spre exemplu, Curtea de Conturi a României, a insistat prin mai multe adrese înaintate ANAF și Ministerului Finanțelor Publice încă din noiembrie 2015 și până în prezent.
De asemenea, este suspect modul în care ANRM nu a dus la îndeplinire măsurile dispuse de Curtea de Conturi în speța respectivă. Suspiciunile noastre se întemeiează și pe faptul că ANRM se află în directă coordonare a Secretariatului General al Guvernului și întâmplător sau nu actualul și fostul Secretar General al Guvernului reprezintă interesele statului român în Consiliul de Supraveghere a OMV Petrom”, îi scria Dumitru Costin premierului Mihai Tudose.

 

Mișu Busuioc, paznic la oile negre ale corporațiilor

Întâmplător pe naiba! Doar n-o fi fost Virgil Popescu singurul sclav al corporației OMV Petrom! Gigantul petrolier îl avea la picior și pe Mihai Busuioc, căci despre el era vorba în adresa lui Costin. El era cel care reprezenta interesele statului român în Consiliul de Supraveghere a OMV Petrom!

Știți ce a ajuns Mișu Busuioc, da? Șeful Curții de Conturi România, ahahaha, până ninge nu va mai ieși vreun raport nefavorabil la adresa OMV Petrom sau vreo cerere către ANAF de recuperare a banilor!

Aceste documente nu au mai văzut lumina soarelui din 2017:

 

Raportul Comisiei de anchetă a murit, vă dorim vacanță plăcută!

Cum însă rahatul se întindea și președintele de atunci al Comisiei, Iulian Iancu, era mega decis să aducă OMV Petrom în fața Legii, au început și miliardarii de la OMV Petrom România să își pună în mișcare pilele și influențele.

Cea mai la îndemână pilă a fost sclavul lor, deputatul Virgil Popescu, penelistul care era atunci doar simplu membru în Comisie, iar azi este ministrul Energiei.

Instantaneu a început o campanie de defăimare în presa plătită de OMV Petrom împotriva lui Iulian Iancu și care a culminat cu cererea șocantă a lui Virgil Popescu adresată Parlamentului de a-l înlocui pe Iulian Iancu de la președinția Comisiei, că prea ataca OMV Petrom și nu era frumos, tovarăși!

 

La 24 noiembrie 2017, presa națională plătită zbiera în cor:

“Biroul executiv al PNL a decis, în această săptămână, să ceară celor două Camere ale Parlamentului retragerea lui Iulian Iancu de la preşedinţia Comisiei de anchetă a activităţii ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), ne-a declarat deputatul PNL Virgil Popescu, membru al Comisiei, menţionând că sesizarea PNL va fi depusă săptămâna viitoare.

Domnia sa ne-a explicat: “Nu cred că Iulian Iancu mai poate să rămână în fruntea Comisiei de Anchetă”.

Și OMV Petrom a împins tare pe partea de comunicare.

În declarația de presă de atunci a companiei se susţinea: “Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei Parlamentare de anchetă a activităţii ANRE creează spaţiu pentru denigrarea şi acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listată la bursă din Bucureşti şi la cea din Londra, cu investitori locali şi internaţionali, iar astfel de acuzaţii nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât şi acţionarilor săi, inclusiv statului român”.

În alte state europene, când ești chemat la Comisia de anchetă a parlamentului, e o problemă serioasă, nimeni nu îndrăznește să chestioneze intențiile membrilor comisiei. În România, OMV Petrom a îndrăznit, pentru că știa pe ce se baza. Ia să vedeți de ce.

Comisia de anchetă de atunci a depus Raportul final pe data de 30 mai 2018. După vacanța parlamentară, el trebuia introdus pe ordinea de zi a Biroului Permanent Reunit, nu de alta, dar ca să vadă și parlamentul, dar și opinia publică, ce au lucrat membrii Comisiei de anchetă, că doar au fost plătiți din bani publici.

Între timp, OMV Petrom se preface că îi pasă de România prin programe ipocrite de responsabilitate socială

 

De ce Raportul Comisiei de anchetă din 2018 TREBUIE pus azi și cât mai repede în discuție

Hahahaha, naivilor, credeți că Raportul Comisiei parlamentare de Anchetă care viza posibilele practici evazioniste ale OMV Petrom a mai ajuns pe ordinea de zi a Biroului Permanent Reunit? Hahahaha, a avut grijă OMV Petrom de asta, căci de-a lungul verii, lobby-ul pervers corporatist a ajuns până la Liviu Dragnea, președintele de atunci al Camerei Deputaților, care nu a mai avut “interes” să verifice Raportul.

Mențiune: dacă presupusele obiceiuri evazioniste ale OMV Petrom au continuat, înseamnă că OMV Petrom ar trebui să plătească astăzi nu 7 miliarde de lei, cât erau în 2017, ci undeva la 14 miliarde, adică circa 2,5 miliarde de euro.

De aceea e esențială recuperarea acelui Raport și introducerea lui pe ordinea de zi în actuala legislatură.

Din mai multe considerente.

Primul e că ne interesează ca Stat să știm dacă cea mai mare companie care activează pe teritoriul României ne-a furat cu atâția bani.

Al doilea considerent este că tocmai ce s-a mai înființat anul trecut o Comisie parlamentară pentru stabilirea cauzelor creșterii substanțiale a prețurilor gazelor naturale și energiei electrice. Cine mai crede în ea?

Mai ales că doi mari actori ai vechii comisii dețin funcții foarte importante azi: Popescu este ministrul Energiei, iar Iancu, lovitură de teatru, a ajuns șeful ANRE – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Adică trebuie să știm dacă mai are sens să facem asemenea Comisii de Anchetă, de vreme ce rapoartele lor pot fi ușor mătrășite și aruncate în uitare.

Tot ca o notă aparte, Iulian Iancu a ajuns șeful ANRE cu mare greu, căci propaganda media plătită indirect de OMV Petrom l-a atacat fără încetare săptămâni în șir, până să ajungă Iancu să fie numit. Cu Iancu la ANRE, OMV Petrom nu doarme deloc bine. Cum a fost posibilă numirea lui Iancu la ANRE, câtă vreme OMV Petrom aproape că deține portofoliul Energiei, prin sclavul său, ajuns ministru, Virgil Popescu?

Numai încăpățânarea lui Marcel Ciolacu, șeful PSD, de a-l susține pe Iancu și, probabil, faptul că niște grei din Sistem s-au implicat pentru ca România să nu fie în întregime prostituata austriecilor. Altfel, nu se explică.

În fine, al treilea considerent pentru care raportul trebuie pus pe Ordinea de Zi este că (dacă nici după acest articol de presă nu va fi pus, ne este foarte clar de ce), este ideea că România nu trebuie să accepte că giganții economici și corporațiile să îi “altereze” guverne sau parlamente cu influența și banii lor.

PS: Am trimis această investigație jurnalistică tradusă în engleză și la OMV, compania-mamă, spre informare și pentru un punct de vedere.

Nu de altă, dar am citit pe site-ul OMV Petrom România o chestie cu etica și cu corupția…