Zilele astea un urlet de indignare a cuprins tefelimea progresistă internațională. Bestiile de medievali de la Curtea Supremă de Justiție din America tocmai au invalidat vestita decizie Roe vs Wade. Cea care în 1973, anul în care m-a născut, permitea femeilor americane să facă avort.

A fost un scandal imens la vremea respectivă, cînd s-a dat decizia. Iar e scandal imens azi, cînd decizia a fost inversată, de aceeași instituție supremă.

Don’t get me wrong. Dacă e să mă întrebi repede, să mă trezești din somn la patru noaptea, să-mi pui lanterna în ochi și să mă iei pe nepusă masă, să-mi vezi prima reacție, e simplu. Sînt de acord cu avortul, deși deplîng consecințele sale.

Da, femeile trebuie să aibă dreptul la adresa corpului lor. Da, femeile fac o crimă cînd comit avort. Da, cele două afirmații sînt puternic divergente. Da, așa e, e foarte greu să poți fi de acord în același timp cu ambele. Și totuși, sînt de acord cu ambele. Dreptul meu. Valorile mele. Ghinion.

Și totuși.

Și totuși, hai să despicăm firul în patru. Hai să vă zic o poveste.

Zice că…

Zice că a fost odată ca niciodată, pe vremuri, cînd dragii de prototefeliști progresiști, cei care știu întotdeauna cel mai bine cum trebuie să-ți trăiești viața perfectă, cei care au întotdeauna dreptate, restul sînt niște medievali primitivi,

zice că dragii de prototefelei au ajuns la concluzia că drogurile strică. Strică rău de tot. Și atunci le-au interzis.

De ce strică drogurile? Ele strică și pe persoană fizică, și pe persoană socială. Pe persoană fizică, prăjesc creierele și fac oamenii să moară în chinuri. Pe persoană socială, introduc o componentă puternic disruptivă în societate, în motivația acțiunii, în relația dintre normă și devianță. Deci kaput. Deci nu e voie cu droguri.

Oookey. Curat încălcare de libertate, dar să fie bine, să nu fie rău. Jos cu drogurile. Noi știm mai bine cum să vă trăiți viața.

După aia, la ceva timp, progresiștii și-au extins din nou grija asupra omului și societății. Și i-a apucat grija de fumători.

Ce să vezi, fumatul dăunează grav sănătății. Și pe persoană fizică, și pe persoană socială. Oamenii riscă să moară de cancer la plămîni, dacă fumează. Iar societatea suferă în ansamblu, prin creșterea costurilor pentru sănătate, prin scăderea calității vieții populației. Deci fumatul nu bun. Deci kaput.

Tot soiul de argumente înțelept-autoritariene prin care progresiștii vin să justifice nevoia de inginerie socială, de intervenție normativă în viața oamenilor.

Cetățeni, nu fiți proști, nu fumați, vă cauzează la sănătate. Cetățeni, nu fiți ticăloși, nu îi faceți și pe alții să fumeze pasiv. Cetățencelor, o să faceți niște copii handicapați dacă fumați în timpul sarcinii.

Cetățeni, oricum voi nu țineți cont de recomandările noastre și sînteți proști în continuare. Hai, că ne enervați cu încăpățînarea voastră primitivă. Noi vă zicem, vouă nu vă pasă. Ne batem gura degeaba cu recomandările noastre înțelepte. Hai atunci să dăm legi, să vă îngrădim libertatea de a face tîmpenii. Gata, hai să vă interzicem fumatul.

Și așa s-a întîmplat. Pe parcursul unei generații, fumătorii au suferit o prigoană din ce în ce mai sistematică.

Acuma vin eu, ca primitivul medieval, ca fumătorul indignat și plin de draci pe înțelepciunea voastră superioară și perfectă, și vă întreb. Bine, bre înțelepților bre, dacă femeile au dreptul asupra corpului lor, drept urmare ar trebui să aibă dreptul la avort, atunci fumătorii de ce nu au dreptul să-și pună viața în primejdie? Cum una din ele se poate, dar ailaltă ba?

Cuvîntul cheie este libertate. De ce unii pot clama libertatea, iar alții nu?

Droguri n-ai voie. Să fumezi n-ai voie. Încet-încet, se interzice și alcoolul. Toate strică texturii sociale. Toate sînt comportamente ce prezintă efecte detrimentale în societate.

Și vine statul, drăguțul de el, bestia autoritariană care-și proiectează forța abuzivă asupra libertății noastre, și ne dă peste dește și ne spune: n-aveți voie aia. Nici ailaltă.

Mai am exemple. N-aveți voie să mergeți cu mașina dacă nu purtați centura de siguranță. Hai sictir. N-aveți voie să schiați dacă nu purtați cască. Hai sictir. N-aveți voie să înotați dincolo de geamandură. Hai sictir.

Toate aceste exemple arată felul în care statul reglementează riscul în societate. Și emite legi în funcție de efectele nocive sociale.

Dar stai așa. Stai, că avem o problemă. Că și avortul produce efecte sociale nocive. Cum ar fi, de exemplu, că o să murim cu toții dacă ne lăsăm pradă plăcerii adolescentin-consumeriste pe care dorim s-o prelungim cît mai mult și nu mai facem copii.

Societatea, prin deciziile statului, încearcă să contracareze un efect nociv pentru sănătatea ei colectivă. Nu se mai fac copii. Moare societatea. Dispare societatea în ritmul ăsta. Vorba aia: celibatul nu este ereditar. Bine, atunci să interzicem avortul, unul din principalele maniere prin care se împiedică făcutul de copii.

Ați înțeles dilema, pufoșii mei tefeliști și progresiști? Cînd vă convine vouă, puteți impune restricții. Fumătorii sînt primitivi și medievali și atunci trebuie să luați voi decizii în locul lor. Că sînteți voi perfecți și înțelepți și știți voi mai bine cum să-și trăiască viața bestiile de fumători. Nu contează că le afectați libertatea. Dă-o dracului de libertate. Să fim responsabili social.

Păi atunci să fim responsabili social și să o dăm dracului de libertate și cînd nu vă convine vouă. Și la avort. Și la mers la război. Și la libertatea de expresie iresponsabilă. La tot soiul de chestii tefeliste la care vă rostogoliți pe jos în chinuri, pe preșurile Parlamentului, dacă vi se îngrădesc libertățile.

Iete că pe unele subiecte, dintr-o dată, sînt și alții care clamează că știu ei ce e mai bine și pentru voi, și pentru societate. Și care, și mai important, au ajuns să dețină în mînă coada de topor a puterii și a abuzului în mod legal. Și care, ce să vezi, tocmai v-au dat la bubă și v-au interzis să faceți ce vreți voi pe lumea asta.

Repet. Nu sînt de acord cu îngrădirea avorturilor. Cum, de altfel, nu sînt de acord cu multe îngrădiri. Am scris acest articol enervant doar ca să vă pun oglinda în față și să vă forțez să fiți consecvenți, să faceți niște silogisme și să suportați consecințele progresismului vostru plin de dorință de inginerie socială.

Ați vrut inginerie socială? Na de-aici inginerie socială. Na de-aici restricții. Na de-aici îngrădiri de libertate. R-ați ai dracu’ cu îngrădirile voastre, că prea vă place să îngrădiți libertatea oamenilor. Na, să vedeți și voi acuma cum e să vă tăvălească alții, să nu vă convină.

Ghinion.