de Mirel Palada, sociolog
În 1939, Rusia a intrat în Finlanda. A durat trei luni și jumătate. 105 zile, mai exact. Au murit aproximativ 25 de mii de finlandezi și aproximativ 150 de mii de ruși. Estimările în privința pierderilor sovietice variază sălbatic, de la sursă la sursă. I-a zis Războiul de Iarnă. Sau Primul Război Sovieto-Finlandez.
A fost intens. A fost epic. A fost unul din puținele războaie din perioada aia pe care rușii le-au pierdut. De fapt, nu l-au pierdut, au ales să nu-l continue. Dar în istorie a rămas că finlandezii au cîștigat.
Chiar dacă ei au cerut armistițiu. Chiar dacă au fost lăsați cu ochii în soare de aliați. Chiar dacă au cedat niște teritorii. Nu contează. Istoria îi consemnează drept eroi. Au rezistat în fața uneia dintre cele mai puternice armate ale vremii.
La un an după, nemții au intrat în Rusia. Operațiunea Barbarossa. Finlandezii s-au băgat și ei. I-a zis Războiul de Continuare, sau Al Doilea Război Sovieto-Finlandez. Aflați în ofensivă, finlandezii și-au luat teritoriile cedate în 1940. Nu s-au oprit la graniță. Au intrat în teritoriile sovietice. Au participat la asediul Leningradului. Au fost pe val, atîta timp cît nemții au fost pe val.
Pe urmă nemții n-au mai fost pe val. Roata istoriei s-a întors. Rușii i-au dat cu cracii în sus. Finlandezii s-au retras. Au pierdut războiul. Iar au cedat teritorii. Au plătit pagube de război de le-a ieșit pe nas. Dar n-au fost băgați în tăvălugul de comunizare în care au fost cuprinse toate celelalte țări cucerite de ruși.
Au fost lăsați în pace. Cu o singură condiție. Să nu mai facă. Să rămînă neutri.
De peste 70 de ani, finlandezii s-au ținut de promisiune. Au rămas neutri. Li s-a permis să fie democrați, cît timp rămîn neutri. Și-au învățat lecția, și-au cunoscut lungul geostrategic al nasului și n-au ascultat de cîntecele de sirenă. Deși de multe ori occidentalii i-au îndemnat să-și încalce cuvîntul. Să treacă de partea bună a istoriei. N-au trecut. Cu Rusia în coastă, și-au păstrat neutralitatea.
S-a și inventat un termen în științele politice pentru această situație. Îi zice “finlandizare”.
În 2008, Rusia a intrat în Georgia. Într-un timp foarte scurt, rușii au ajuns cu tancurile pînă la porțile capitalei Georgiei, Tbilisi. A durat cinci zile, de pe 7 pe 12 august. Un fleac. S-au tras cîteva gloanțe. S-au mermelit un pic. O mîrîială. În comparație cu un război adevărat, în comparație cu războiul dintre finlandezi și ruși, nu merită nici măcar o notă de subsol. Just a skirmish, cum ar zice anglo-saxonii.
De ce au intrat rușii peste ei? Pentru că Georgia nu voia să rămînă neutră.
Au intrat. Le-au arătat tancurile. S-au retras. Și Georgia, dintr-o dată, și-a schimbat politica.
Și lumea a mers mai departe.
În 2022, adică zilele astea, Rusia a intrat în Ucraina. Într-o zi au ajuns în suburbiile Kievului, capitala Ucrainei. Scurt, repede. Și trosneala continuă. Nu știm dacă va fi doar o mermeleală sau se va transforma într-un război de uzură. În nici un caz însă nu este de dimensiunile Războiului de Iarnă finlandezo-sovietic. E mai multă propagandă decît acțiune în sine. Sînt mai mulți Radu Tudor pe televizor decît soldați pe teren.
De ce a intrat Rusia în Ucraina? Pentru același motiv pentru care a intrat în 2008 în Georgia. Și pentru același motiv pentru care a intrat în 1939 și în 1944 în Finlanda.
Pentru că Georgia, Finlanda și Ucraina sînt țări vecine. Iar Rusia nu dorește ca țările vecine să intre în alianțe ostile intereselor sale. Simplu. Elementar.
Din 2008 pînă în 2022 sînt 14 ani. Nu atît de mult la nivel istoric. Ceva mai mult de un deceniu. Tot Putin era și atunci. Tot Putin e și acum. Doar voi ați uitat. Aveți memoria scurtă. Presa vă ajută să uitați repede.
Ce să vezi, nu doar voi ați uitat. Și marii lideri morali ai Occidentului s-au făcut că au uitat. Din 2008 pînă în 2022, ani la rînd, șefii țărilor NATO s-au tot întîlnit cu demonul de Putin, cu dictatorul de Putin, cu nasolul de Putin. Chiar dacă acesta a intrat cu tancurile în Georgia. Ce să vezi, ditamai deontologii au uitat în mod convenabil. Politica de-aia e făcută: să te prefaci că uiți.
Geopolitica nu cunoaște morală. Geopolitica, de mii de ani, nu cunoaște decît interese. Și condiționalități geografice. Nu poți schimba geografia. Nu poți schimba poziția unei țări pe hartă. Nu poți muta Ucraina lîngă Portugalia. Deși mulți și-ar dori asta.
Relațiile internaționale se bazează pe tratate, pe înțelegeri îndeosebi formale și pe garanții de securitate. Ucraina nu a respectat o înțelegere între marile puteri făcută la căderea Uniunii Sovietice. Ne retragem din țările Tratatului de la Varșovia. Dărîmăm Cortina de Fier. Sîntem de acord să se unească cele două Germanii. Gestionăm arsenalele nucleare. Dar discutăm, negociem, stabilim o nouă ordine, o nouă înțelegere. Și ne ținem de ea.
Printre condițiile negociate, s-a agreat inclusiv ca Ucraina să rămînă neutră.
Nu numai că Ucraina n-a respectat această înțelegere. Mai mult. Marile puteri occidentale nu au respectat înțelegerea făcută în 1990. Fix alea care au fost garantori de securitate. La fel cum au încercat cu Finlanda, au băgat bățul prin gard și în Ucraina. Cu Finlanda nu le-a ieșit. Finlanda a rezistat cîntecului de sirenă. Ucraina, însă, a pus botul la momeală.
Nu-i așa că vreți în NATO și în UE? Nu-i așa că ne permiteți să mutăm frontul mai aproape de Rusia? Nu-i așa că veți fi noii noștri kurzi? Nu-i așa că vreți democrație, Coca Cola și pe fiul lui Biden drept consilier de securitate? Promisiuni. Momeli. Încercări de modificare a balanței de putere.
Rusia, zilele astea, intrînd cu tancurile în Kiev, le reamintește marilor puteri occidentale de asta. Ca și în 2008, cu Georgia. Se numește moment al adevărului. Nu poți păcăli tancul. Poți să i te opui. Poți să încerci să dai cu Javelinul sau cu cocktailul Molotov în el. Poți să mori încercînd asta. Poți să impui sancțiuni economice. Poți să scoți Rusia de la Eurovision sau să nu-i lași avioanele să aterizeze pe Heathrow.
Dar nu știu dacă poți să intri cu trupe NATO într-un conflict în care se află Rusia.
Rușii știu asta. Au intrat în Ucraina jucînd șah, nu babaroase. Germanii știu asta. Și ei tot șah joacă, pentru că nu sînt proști. Din gură se arată indignați. Dar gazul rusesc este foarte, foarte, foarte util. Nici italienii nu dau în brînci în a impune sancțiuni economice. Nici Elveția, o țară care știe ce e aia neutralitate și respectarea promisiunilor istorice. Nici Turcia nu se bagă.
Toate țările mari din regiune joacă geostrategic și lasă deontologia corectitudinii politice deoparte. Între cuvinte mari și Realpolitik, toată lumea alege Realpolitik. Adică gaz, bani și geostrategie.
Pragmatismul în relațiile internaționale este norma. Iar americanii, chiar dacă joacă de-a cowboii cu pălării albe, sînt și ei la fel de pragmatici. De-aia au stat de vorbă cu Putin și după 2008, cînd acesta a invadat Georgia timp de o săptămînă. O fi el un nasol de dictator demonic, dar totuși au stat de vorbă cu el. Pentru că e liderul unei puteri mondiale, cu un arsenal nuclear respectabil.
Istoria e plină de asemenea situații. Iar voi, dragii mei recenți, de-abia acum descoperiți istoria.
Țineți minte trei cuvinte. Finlanda. 70 de ani. Neutralitate.
Restul e propagandă.
PS: Știți cine mai e țară vecină cu Rusia? Moldova. Republica Moldova. Republica Independentă Moldova. Republica Foarte Independentă Moldova.
Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută “altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.
Ce pot sa mai spun decat….FELICITARI ptr.articol…realist in totalitate si in opozitie cu “trompetistii”media gen Securistul Dungat R.Tudor&Comp….
Aceasta este a doua incercare de a comenta. Sper ca prima este doar o intarziere de publicare a comentariului, nu cenzura. Analiza asta este o momeala. Nici Georgia, nici Ucraina nu au ales sa fie neutre in momentul destramarii URSS.
Altii au hotarat asta pentru ei si altii, inclusiv pentru noi. Noi si altii am avut noroc sa trecem de partea cealalta cand Rusia era slabita. Istoria ne-o cunoastem prea bine domnule autor. Dar sa ne-o mai si facem. Fara a ne impiedica de la analize geostrategice „strict secrete” fataliste. Atentie – poate fi prost inteleasa. Dusmani vor fi tot timpul, dar vrem sa ne alegem liber prietenii. Daca avem de ales, istoria ar fi trebuit sa ne invete pana acum sa alegem pe altcineva in locul Kremlinului. Inclusiv in WWII am ales bine, raul mai mic. Cu siguranta Vestul nu se incadreaza la rau momentan. Nu vreau ca altii sa decida pentru noi, sau sa “decidem” de frica. Sper sa fim la fel de tari daca va trebui sa suportam consecintele alegerilor noastre, asa cum sunt Ucrainienii acum.
si daca era cenzura, ce? ne urecheai? suntem la dispozitia ta? Chiar ne cunoastem istoria? Avem de ales? Cand au ales romanii ceva, ca popor, idiot util? “Am ales bine in WWII?”, amice, esti cretin? Cum cataloghezi momentul 23 august 1944? Hai, plimba hariboul
Multumesc pentru reactie. M-am edificat. Successuri multe va doresc.
si pe a ma-tii
Numai atat? Rachete nu ai, ca sa ripostezi decent?
Ce repede ți-ai dat arama pe față :))) te depășește cam tot… Nu ai argumente, doar atunci cu etichete obosite,neobolsevic analfabet :)) mustesti de ura, mariusica
Alegerea de prieteni ar trebui făcută prin referendum, nu pe bază de “cum vrea muşchii unor dalmațieni “dăştepț” , ce ştie ei mai bine care-i treaba” Ceilalți e greşiți – aşa-i, Trompețică?..
Felicitări pentru articol și pentru curajul de a-l publica!
Frumos, palada! Bravo! Astia n au cum ințelege că sunt furajați, ca si oneghe urile care au iesit cu un ceai cald la vama siret, de oficine soroșiste sau chiar de guvern.
Pupați tuhăsul la fratii vostri ucraineni, care, dacă va prindeau în sens invers, vă rădeau de vă cereați singuri cetățenie calmucă. Ignorați istoria, trelingarilor, înrolați vă în mainstream ul care pute a urină bivolară, trotinetiști de ultimă ploaie, o să vă cadă racheta în cap și o să mierliți cu ochii beliți pe ecranele telefoanelor. Puneți măna si citiți un pic mai mult decat reclamele la lidl!
Finlanda adera la NATO. Puteti alege oricand altceva decat salam de Lidl, de exemplu laturi in Siberia. De stiam in ce ma bag, ma lasam. Pa, cuib de mici putinici.
Sunt de acord cu tine Marius mulți lingăi lași s-au aflat sa curețe partea din spate a unui criminal asemenea lui Puțin…sau saturat de lăturile din mama Rusie și au venit să facă reproș occidentalilor…parca i-ar fi invitat cineva
Ce repede ți-ai dat arama pe față :))) te depășește cam tot… Nu ai argumente, doar atunci cu etichete obosite,neobolsevic analfabet :)) mustesti de ura, mariusica
Tovarășe brener canta din vioara la tactul Puțin criminalul și poate să îi dăruiești și nevasta și fiica ta poate primești o kopeică in plus pt viitorul tau de trol ieftin și laș că de gargara ieftina a lașilor criminali ascunși în țări europene și se cred patrioți trăind josnic asemeni sobolanilor
Hahahaha ce-mi place când analfabeții de postări regresisti fac spume și arată fix ce sunt :)) awww, cât vă doare adevărul și cunoașterea! Mwhahaha, psihopați frustrati
Nope, n-am fost eu mai sus. Nu sunt singur. Ma bucur ca majoritatea romanilor nu are idei neobolsevice ca minoritatea de aici. De fapt, exprimarea si argumentele caracteristice acestei minoritati sunt pline de frustrare (“cretin, pe a ma-tii”), pe linia Kremlinului… V-ati demascat impreuna 🙂
Multumesc .
Cand doi se bat, al treilea castiga… Sa vedem cine este.
“Nu numai că Ucraina n-a respectat această înțelegere. Mai mult. Marile puteri occidentale nu au respectat înțelegerea făcută în 1990. Fix alea care au fost garantori de securitate. La fel cum au încercat cu Finlanda, au băgat bățul prin gard și în Ucraina. Cu Finlanda nu le-a ieșit. Finlanda a rezistat cîntecului de sirenă. Ucraina, însă, a pus botul la momeală.”
Analiza curului…
Sunt atat de disputate aceste afirmatii… si voi le dati ferm. Cine va crede, ‘ai de capu’ lui
Vai, altul pe care îl doare :)) hahah, behăie, postacule, nu înseamnă că și ai habar de ceva
F adevărat, tot ce-ai spus este foarte corect.Bravo.
Cine te plătește să îți spui opinia de socioloc pt că atitudinea dvs ar trebui sa știe imparțială sa nu pupe pe unii in spate și pe alții să îi scuipe,probabil trebuie sa fii chiar în tara respectiva(mă refer la Ukraina)să îți moara copilul pe brațe,să îți fie violata nevasta ,să îți ia și bruma de sărăcie care ai strans-o in ultimii ani de când măreața Rusie te-a lăsat în pace,și poate așa înveți ce înseamnă neutralitate și patriotism…părerea mea este că pt dvs sunt doar niste cuvinte goale fara sens…neutralitate nu înseamnă că trebuie să stai cu mâinile în sân când îți sunt anexate teritorii de la an la an tot mai multe de o persoană senila și comportamentul de criminal…nimeni nu a atacat Rusia nu au stabilit baze militare sau să de-a in acest sens că vrea să o facă …bag seama că acest articol te introduce in categoria trolilor paraziti ruși și lingăi de care nu duce lipsă Romania….daca vrei să mă contrazici va trebui sa o faci cu fapte că la vorbe goale și ieftine de erou și laș sunt satul sa ascult…avem destui la tv
Cum se cheamă boala la care faci reclama, truth hater? :)))) Bolșevic tipic, urâsti adevărul și intelectualii și trollezi tot ce prinzi :))))
Excelent articol, intelept si FOARTE realist. A-r trebui sa luam aminte si noi, tare ma tem de prezenta Ursulei zilele astea la Bucuresti. Nu le-a tinut cu ungurii, cu polonezii, cu bulgarii… poate merge cu romanii. Doamne pazeste!
Finlandezii rămân în istorie ca niște eroi, chiar dacă au „pierdut” războiul. Au impus respect atât rușilor. cât și aliaților, spre deosebire de români care în 1940 au pierdut mari teritorii, fără să tragă un glonț. Atunci armata română a fost umilită. La conducerea politică a țării erau trădători de țară, corupți, interesați numai de îmbogățire. Acum este o situație asemănătoare.
Daca nu cunoașteți istoria Finlandei, nu vorbiți pe de rost. Nu răstălmăciți istoria doar pentru a va auzi vorbind, pentru a impresiona , pentru a va auto-maguli🥴. Asta este românul : arunca verdicte de parcă ar deține piatra filosofală. Jenant.