de Dan ȘELARU, doctor în matematică

 

De luni de zile așteptăm să înceapă odată războiul, să terminăm cu tensiunea asta, să-l vedem pe Klaus în buncăr cu cască de tablă, coordonând trupele românești în bărci gonflabile spre porturile din Crimeea. Și Putin nu face nimic, îl lasă pe eroul nostru cu casca pe ceafă privind zadarnic spre est.

Povestea e mult mai simplă decât pare, e vorba de o decizie majoră pe care marile puteri trebuie s-o ia, ce facem cu Rusia? E Imperiul Otoman al secolului XXI, dacă nu cunoașteți Problema Orientală vă sugerez examenul de bacalaureat la istorie, o putere militară, minoră economic și cu aere de imperiu scăpătat.

Să încercăm să înțelegem ce e în mintea tuturor.

Statele Unite știu că vine China peste ei, încep să recunoască faptul că lumea unipolară a anilor 90 s-a terminat, estimările curente spun că peste 10 ani, economic, în termeni nominali, economia chineză o să depășească Statele Unite, ca putere de cumpărare s-a întâmplat în 2017. Postul de jandarm mondial al Americii s-a încheiat când s-a retras rușinos din Afganistan după 20 de ani de neputință. Și atunci își dorește să aibă în dotare o Uniune Europeană care să-i fie partener, un partener slab militar, dar economic semnificativ, care să-i accepte hegemonia.

Uniunea Europeană este o struțo-cămilă cu interese diverse, viziuni diverse și o gașcă hrăpăreață de birocrați la Bruxelles care-și doresc să reglementeze de la curbura castraveților și folosirea părului de cal în fabricarea arcușurilor la orice altceva. Cu o populație îmbătrânită și lipsită de vigoarea americană în noile tehnologii, începe să semene a muzeu. Și de aici începe circul, dacă UE pare destul de patetică, Germania nu este, s-ar putea spune că după două războaie catastrofale pierdute, Germania a reușit să cucerească Europa.

Ca să-și vadă cu adevărat visul cu ochii, Germania are nevoie de ce a avut totdeauna, resurse, și nu există un loc mai plin de resurse decât Rusia, economia germană, resursele rusești și populația europeană pe post de clasă muncitoare pot să fie un rival împotriva celorlalte puteri, Statele Unite și China. Rușii și nemții sunt ca într-o relație toxică, acum se pupă, acum se omoară, au împărțit Polonia de două ori. Rusia ar aduce pe lângă resurse și arsenalul militar, care ar face o Uniune Europeană o adevărată putere mondială, alături de Statele Unite.

China se strecoară subtil în Siberia, sunt milioane de chinezi în Siberia, căsătoriți cu așa zise rusoaice, China devine o putere globală acoperind Africa cu investiții, corupție dar și cu drumuri în căutarea resurselor, au Rusia aproape, Africa e departe și instabilă și sub influența fostelor puteri coloniale, o Rusie domnată de influența chineză i-ar pune la respect pe americani și europeni, noul Drum al Mătăsii leagă Europa de Asia și extinde influența Chinei în toată emisfera estică.

Și Rusia? Ce vrea Rusia? Rusia vrea să fie alături de Uniunea Europeană, e istoric faptul că s-a vrut alături de Occident, nu-și dorește o alianță cu China, dar nu poate negocia cu o Uniune Europeană dominată de Statele Unite, și forțează mâna, credeți că e importantă Ucraina? E o glumă, e vorba de tabăra în care Rusia își va găsi loc, e prea mică economic, prea puternică militar, prea orgolioasă să nu se vadă măcar parte dintr-un jucător mondial, vine cu resurse și un arsenal nuclear de temut.

Nu cred în război, nu-și are rostul acum, sunt multe de negociat.