Vikor Orban face vizite private dese în România, în special la Cluj-Napoca, inima Transilvaniei. Nu sunt puține dățile când Orban postează pe conturile de socializare că bea o cafea la X cafenea din Cluj-Napoca, unde, spun sursele noastre, are prieteni pe care îi folosește ca proxy pentru achiziția diverselor clădiri-monument din oraș fie prin intermediul unor persoane particulare, fie prin intermediul unor ONG-uri de factură culturală sau religioasă, bine sponsorizate de la Budapesta.

România a ajuns o țară atât de slabă, încât nu are anvergură necesară să filtreze sau chiar să interzică aceste vizite ale lui Orban ca persoană particulară, așa cum au făcut recent croații cu președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, căruia i-au interzis participarea la un eveniment comemorativ ce privea cel de-al Doilea Război Mondial.

Suntem atât de penibili și pentru că avem un ministru de Externe, în persoana lui Bogdan Aurescu, un bălălău fără anvergură. Recent, Aurescu s-a văzut la București cu omologul său maghiar Péter Szijjártó, pe care Aurescu l-a rugat că oficialii unguri care vin în România să facă declarații ”în logica și spiritul Parteneriatului strategic”, potrivit unui comunicat MAE.

Asta pentru că mai mulți oficiali de la Budapesta au fost acuzați în ultimii ani de autoritățile din România, Slovacia, Croația și Ucraina că fac declarații cu caracter revizionist.

”Am discutat astăzi și despre vizitele în România ale oficialilor ungari, am discutat și despre viitoarea apropiată reuniune a Taberei de vară de la Tușnad și, împreună, am subliniat necesitatea și importanța unui discurs public în logica și spiritul Parteneriatului nostru Strategic și ale Tratatului politic de bază”, a spus Aurescu într-o conferință de presă comună cu Szijjártó.

Haha, știți unde l-a durut pe Viktor Orban de rugămintea lui Aurescu? Ați ghicit: în dos. La Tabăra de vară de la Tușnad, Orban a scos pe gură tot ce a avut chef, susținând “narativa” (cum zic securiștii) propagandei rusești.

Discursul său a fost amendat de un creier strălucit, Jonathan Eyal, director asociat al Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, care este cel mai vechi think tank de securitate și defense din lume.

 

“Puține guverne ar permite unui șef de stat străin să susțină un asemenea discurs”

Jonathan Eyal, director asociat al Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, afirmă că puține guverne ar permite unui șef de stat străin să susțină un asemenea discurs precum cel ținut de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad săptămâna trecută.

Într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter, Eyal afirmă că Viktor Orban „merge în fiecare an în România să țină discursuri naționaliste menite să agite minoritatea etnică maghiară locală. Puține guverne ar permite un asemenea apel deschis la iredentism, dar românii au tolerat asta”.

Eyal, care s-a născut în România, dar a trăit majoritatea vieții sale în Marea Britanie, afirmă că discursul de anul acesta al premierului ungar a fost „mai dezaxat decât de obicei”.

Analistul trece apoi în revistă o serie de afirmații făcute de Viktor Orban la Băile Tușnad:

  • el a susținut că ceea ce se întâmplă în Ucraina „nu este războiul nostru”. A repetat propaganda lui Putin că Occidentul este de vină pentru război fiindcă nu a acceptat „garanțiile clare de securitate” cerute de Rusia (n.r. printre acestea se număra retragerea trupelor NATO din Europa de Est);
  • „rușii vorbesc o limbă atât de veche, dar asta nu înseamnă că ceea ce spun nu are sens”;
  • Viktor Orban a respins hotărârea ucrainenilor de a continua să lupte, afirmând că este o strategie perdantă și comparând-o cu a sta într-o mașină cu toate roțile sparte. „Ucrainenii nu vor câștiga niciodată un război cu sprijinul anglo-saxonilor”, a spus el.

Viktor Orban a respins pozițiile aliaților din grupul de la Visegrad

„Dar dacă credeți că toate aceste lucruri sunt revoltătoare, pregătiți-vă pentru apogeul discursului său”, notează Jonathan Eyal:

  • potrivit lui Orban, guvernele occidentale au încercat să rupă alianța V4 (n.r. grupul de la Visegrad) „de ani de zile” și profită acum de oportunitatea oferită de războiul din Ucraina pentru a realiza acest lucru;
  • divergențele politice actuale din grupul de la Visegrad sunt „o problemă de suflet fiindcă, din punctul de vedere al maghiarilor, războiul este un conflict între două popoare slave”;
  • Orban a respins apoi pozițiile Cehiei și Slovaciei despre care a spus că „sunt acum cu post-occidentalii”, comparând guvernele de la Praga și Bratislava cu „o persoană care își leagă calul de un grajd în flăcări”;

Analistul britanic notează de asemenea că Viktor Orban și-a repetat „deja faimoasele teorii” legate de „puritatea rasială” a maghiarilor și privind „pericolul” reprezentat de George Soros și Bruxelles pentru Ungaria:

  • „György Soros și forțele de la Bruxelles încă vor să ne forțeze să acceptăm imigrația”

„Desigur, doar Orban poate dejuca aceste comploturi ticăloase”, notează Eyal cu privire la discursul lui Viktor Orban despre care spune că a fost axat pe „declinul terminal al Occidentului”.

Eyal conchide prin a afirma că „ascultând aceste baliverne, n-ai cum să nu te întrebi dacă locul actualului guvern ungar este cu adevărat în UE și NATO sau dacă valorile pe care afirmăm că se bazează cele două instituții cheie au vreun sens cât timp Ungaria este membră”.

Cine este Jonathan Eyal

Dr. Eyal este director asociat pentru cercetări asupra parteneriatelor strategice și director internațional al Royal United Services Institute, cel mai vechi think-tank de securitate și apărare din lume.

El a studiat la Oxford și alte universități din Londra, pregătirea sa inițială fiind în drept internațional și relații internaționale. El și-a obținut doctoratul la Universitatea Oxford în 1987 cu o lucrare despre relațiile etnice din Europa de Est după încheierea Primului Război Mondial.

Eyal s-a alăturat Royal United Services Institute după ce a predat la Universitatea Oxford timp de 3 ani.

Fluent în engleză, franceză, română, italiană, germană și maghiară, el scrie frecvent analize despre Europa de Est pentru cele mai cunoscute ziare din Marea Britanie precum The Guardian, The Independent sau The Times.

 

Vucic, banat în Croația tot pentru o “vizită particulară”

Relațiile diplomatice dintre Croația și Serbia s-au înrăutățit recent, după ce Zagrebul a interzis o vizită privată a președintelui Aleksandar Vucic la locul unui lagăr de concentrare faimos din timpul celui de-al Doilea Război Mondial din Croația, unde au pierit mii de sârbi.

Incidentul diplomatic a arătat că normalizarea relațiilor dintre foștii inamici, ale căror legături au fost rupte în timpul războiului de independență al Croației din 1991-95 față de Belgrad, este inexistentă.

Oficialii sârbi au explicat că, în urma unei note din partea Croaţiei, membră a UE, Vučić a anulat vizita „de dragul unor bune relaţii”.

Ziarul sârb Danas a publicat nota trimisă de Croația Serbiei, care a reamintit Belgradului că fiecare vizită a unui oficial străin trebuie coordonată de cele două părți.

„Faptul că Croația nu a fost informată oficial despre vizită este inacceptabil”, a declarat Ministerul de Externe al Croației.

De asemenea, a subliniat că orice vizită a unui înalt oficial străin la situl memorial Jasenovac „nu poate fi de natură privată… Odată îndeplinite condițiile pentru o astfel de vizită, vizita va fi convenită pe căile diplomatice obișnuite”.

Mai mult, ministrul croat de externe Gordan Grlić-Radman a spus că „președintele unei țări este o persoană protejată și o astfel de sosire necesită implicarea autorităților croate”.

Ministrul sârb de interne, Aleksandar Vulin, a răspuns că toți oficialii croați vor trebui acum să-și anunțe și să explice vizita sau trecerea lor prin Serbia și vor fi puși sub un regim special de control.

Unele mass-media croate au speculat că decizia bruscă a lui Vučić de a face o vizită privată la Jasenovac a fost luată pentru a distrage atenția publicului de la știrea că un avion deținut de Ucraina care transporta 11 tone de arme sârbești destinate Bangladeshului s-a prăbușit în nordul Greciei.

În plus, Vucic se află în mijlocul unui scandal intern de proporții după ce în presă au apărut investigații care arată că el și fratele sau ar proteja traficul de droguri din țară, mai ales după descoperirea unei ferme de cannabis pe mai multe hectare ce “producea” nestingherită în nordul Serbiei.