Face vâlvă în presă o fotografie postată pe pagina de Facebook a Consulatului General al României la New York, cu ocazia unui târg de turism. În fotografie se observă angajații SIE ai Consulatului, un chelner și două fete, fetele cuiva. (Am greșit fraza, dar programul în care scriu nu mă lasă să șterg. Mă revanșez în fraza următoare!). În spatele minunaților diplomați români care se sacrifică la New York, departe de familiile lor, familii care se usucă de dorul lor aici, în scumpa noastră țară, se observă câteva coli A4 imprimate cu imagini din România. Aceasta este participarea României la Târgul de Turism Travel and Adventure Show. Desigur, după ce citiți și numele târgului, vă imaginați ce show au făcut reprezentanții noștri acolo. Ceva rău de tot…

Participarea României a costat 7.990 de dolari. Ieftin ca braga, dar și prostia a fost pe măsură. În fotografie se observă 10 coli A4, astfel rezultă că hârtia este foarte, dar foarte scumpă în Statele Unite, respectiv 799 de dolari bucata.  Dacă România ar trimite în străinătate diplomați mai puțin grași, poate că ar mai fi apărut în fotografie câteva coli, iar prețul per bucată ar fi scăzut pe undeva pe la 600 de dolari, ceea ce nu e de colea.

„Manifestarea a constituit spaţiul mult aşteptat pentru a disemina informaţii exclusive, oferte de călătorie şi programe turistice care nu pot fi găsite într-o astfel de prezentare nicăieri altundeva”, au scris în limbaj de lemn, celuloză și hârtie cei de la Consulat, semn că SIE încă nu și-a retras încă de la post propagandistul trimis la New York de către Nicolae Ceaușescu. (V-am spus că din cauza calculatorului nu pot să șterg greșelile din text? E dezastru!)

Desigur, presa nu are dreptate, ca întotdeauna. Presa trebuie stârpită, ca să nu mai scrie despre acțiunile minunate ale reprezentanților statului din țară și de peste hotare. Aceeași opinie o am și eu! De această dată, presa greșește flagrant. Pe perdeluța aia în fața căreia s-au așezat aproximativ 700 de kilograme de diplomați, trebuia pusă o singură coală A4, care ar fi meritat toți cei 7990 de dolari. Textul corect de pe acea foaie ar fi fost “Stați dracului acasă sau ocoliți România!”

Știu că dacilor liberi le vor sări iar mucii în tagliatelle, dar să vă spun câteva lucruri despre turismul românesc. Puține, dar de ajuns. Salariile în turism sunt cele mai mici din țară, de ani de zile. De unde să ai servicii bune dacă la mare, un patron de restaurant, în timpul verii, ar fi în stare să angajeze pe oricine coboară din tren la Constanța, să îi dea 1.500 de lei pe lună și să-l muncească precum Kunta Kinte pe plantație. Evident, acest patron trebuie să își maximizeze profitul, ca să trăiască și celelalte 9 luni din cât câștigă în cele trei luni de sezon estival. Ar mai fi o metodă, să își dea foc la hardughie pe final de sezon, ca să dispară actele contabile și statul fomist să bată mărunt din buze, salivînd după impozitele duse doamnei, de suflet. O statistică a incendiilor la malul mării, în luna septembrie, vă poate clarifica asupra succesului acestei metode…

De ce ar veni cineva din străinătate la Mamaia? Să plătească o căciulă de bani pentru a sta cu șezlongul printre boarfe? Mamaia este singura stațiune din lume, aflată la mare sau ocean, în care numărul peștilor este mai mare la mal decât în apă. Un turist străin de tipul așteptat la Mamaia se va îndrepta
spre țările unde prostituția este legală.

De ce ar veni un străin la București? Pentru mirosul fetid care se ridică din ghenele doamnei Clotilde? Pentru mizeria nemărginită din parcuri, de pe străzi? Sau poate pentru gropile din bulevarde, pe care le știm de pe vremea când erau mici, în perioada Halaicu. Dar mai bine să vină pentru o experiență de neuitat, într-un hotel fără apă caldă și căldură. Nicușor știți că promovează tot ce e împuțit!

Vrea vreun strain să meargă la Cluj? Să facă bine să comande online masa de prânz la New York, să îl aștepte mâncarea aburind când ajunge! Pe cuvânt, mândria de a fi clujean trebuie declarată boală psihică.

Sau poate vrea turistul străin să vină la munte, la schi! Să vină în România! Pentru 10 minute de coborâre va aștepta o oră la telescaun. Sau va avea ocazia să se întâlnească pe pârtie cu primul schior al țării. Când turistul va fi cu piciorul pe scara avionului, la plecare, încă îi va răsuna în cap spusele președintelui: “Vă mulțumesc că ați ales România, chiar dacă nu știați ce vă așteaptă!” Aș adăuga că pe el România l-a ales. Nici ea nu știa ce o așteaptă!

Sigur că sunt locuri minunate în România! Cu oameni minunați, cu hoteluri fabuloase, cu mâncare bună, cu monumente incredibile. Dar e greu pentru un străin să ajungă în Bucovina, de exemplu. E greu și pentru un turist român să parcurgă cele 400 de kilometri dintre București și Gura Humorului. Șansele de a-și pierde viața într-un accident pe șoseaua cu o bandă și jumătate sunt incomensurabil mai mari decât dacă ar alege să zboare 3 mii de kilometri până la Barcelona. Și dacă ar ajunge viu în Bucovina, oricum ar ajunge într-un timp mai mare decât ar parcurge până la Barcelona.

De aceea spun că presa greșește. Luzării ăia care au organizat standul României la târgul de la New York sunt niște eroi! Ei ne-au ferit să ne facem de căcat la noi acasă!