Joe Biden a propus Congresului un ajutor de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina și consecințele războiului, 20 de miliarde sunt ajutor militar. În primele 2 luni de război, ajutorul militar oferit Ucrainei a fost de 2 miliarde de dolari. În ajutorul ăsta de 2 miliarde au intrat și 60 de milioane de gloanțe, dacă înmulțim cu 10, Ucraina o să primească 600 de milioane de gloanțe, câte 4 pentru fiecare cetățean rus, pretty much, cum zice anglo-saxonul.

20 de miliarde în ajutor militar ne conduc la ideea simplă că Statele Unite văd un război de lungă durată sau o victorie relativ rapidă a Ucrainei, o victorie militară rapidă a Ucrainei e imposibilă practic, numai cu armament convențional rușii pot face praf toate orașele Ucrainei, pe principiul, dacă nu-i a mea, nu e a nimănui, Ucraina se transformă într-un pustiu, așa cum arată Mariupol și cum arăta Dresda sau Hiroshima după WW2. Asta în cazul în care Ucraina împinge rușii înapoi din Donbas.

E posibl un război care să dureze ani? Să zicem că Ucraina sprijinită de Occident poate duce un război de 2 ani, aproape imposibil, dar Rusia poate? Să zicem că în ciuda tuturor sancțiunilor economice poate, deși e puțin probabil.

Mai rămâne o singură întrebare, restul lumii poate? Aici am dubii, să zicem că noi, românii, cu sacrificii, putem, nu suntem prea dependenți de gazele rusești, avem destulă mâncare, dar Egiptul? Sunt nenumărate țări sărace dependente de grânele din Ucraina și Rusia, se va ajunge la mișcări sociale în diferite locuri din lume, plus o apocaliptică prăbușire economică la nivel mondial din cauza prețuriloe la energie și hrană. O mulțime de țări, inclusiv România, o să vadă în criză oportunități economice care o să lezeze alte interese economice, tensiunile mondiale o să ajungă la cote nevăzute, lumea o să se polarizeze în funcție de cine oferă energie și mâncare la costuri rezonabile. Un război îndelungat o să degenereze în multe războaie mici în toată lumea și la migrații de populație imposibil de prevăzut, la o renaștere a naționalismului, vezi Franța, și la convulsii sociale.

Un război de lungă durată nu folosește nimănui. Victoria Ucrainei nu e posibilă, mai rămâne un singur mod, victoria Rusiei. Cum poate învinge Rusia? Ajutorul dat Ucrainei nu e suficient, Rusia cucerește Donbasul și rămâne cu ce are acum, Ucraina acceptă situația, americanii sunt dezamăgiți, Zelenski cade și Putin susține că a denazificat Ucraina și impune un guvern prorus. Începe un interminabil război de guerilă care face din Ucraina un stat eșuat pentru zeci de ani de acum încolo, un conflict înghețat și un război rece între Occident și restul lumii. Taiwanul e următorul punct fierbinte, China învață că poate câștiga, actualul război are finalul războiului din Coreea, urmează Vietnamul, război pierdut de americani.

După cum merge războiul, se pare că Rusia nu poate câștiga repede, ajutorul e suficient, Putin nu se poate declara mulțumit fără să cucerească Donbas. Fără a escalada nuclear, Putin declară război, impune legea marțială și trece la mobilizare generală, Putin atacă Ucraina cu tot ce are și pur și simplu o cucerește făcând-o praf. Lumea se împarte în două ca și în cazul anterior.

Mai rămâne varianta nebunească, dar posibilă, Putin atacă nuclear tactic, care o să fie reacția mondială nimeni nu știe, e posibil să trecem la un război nuclear mondial și de aici urmează necunoscutul, cei patru cavaleri ai Apocalipsei își fac apariția iar civilizația umană, așa cum o știm, e probabil să se sfârșească.

Cu rezultatul de mai sus e și varianta unui atac nuclear împotriva NATO sau al NATO împotriva Rusiei, prima variantă deja discutată în presa rusească.

În orice variantă, Ucraina devine un stat eșuat, lumea unipolară americană dispare, urmează un război rece și o criză economică majoră sau sfârșitul lumii așa cum o știm.