În septembrie, anul trecut, Agenția Internațională pentru Energie avertiza pe cei care voiau să audă că Rusia a scăzut exporturile de gaz în Europa față de 2019. Clima a ținut cu rușii sau invers, n-a bătut vântul, valuri de căldură, secetă, toate la un loc au lovit în prețul electricității, gazul e o componentă esențială în livrarea de electricitate, și lipsa lui a contribuit major. Creșterea prețurilor a făcut ca Rusia să-și crească veniturile în ciuda sancțiunilor și acum își poate permite să taie gazul în totalitate pentru Europa, atunci o să înceapă adevăratele sancțiuni.

Ce se mai face din gaz? Îngrășăminte chimice, cine e cel mai mare exportator? Rusia, urmată de țările din OPEC. Care țări din OPEC n-au impus sancțiuni, ba se și bucură, Arabia Saudită și-a dublat importurile de petrol din Rusia, absolut seducător, îl cumpără cu discount de la ruși și-l dau mai departe în Europa și-n State mai scump. S-a dus Biden să-i urecheze. Există o criză a gazului, implicit una a îngrășămintelor, implicit una a producției agricole viitoare, care în Europa e amplificată de secetă și în cazul României de prostie, că de 30 de ani nu facem sisteme de irigații. Ca fapt divers, din cauza prețului la gaz, Azomureș nu mai produce îngrășăminte. De când era Tăriceanu prim ministru ne certăm pe gazele din Marea Neagră, am reușit să nu le exploatăm.

Peste toate astea avem și blocada exportului de produse agricole din Ucraina, unde, dacă nu eram idioți, puteam să facem multe, portul Constanța e aproape blocat de vagoane ruginite, căi ferate dezafectate și de șmecheri care n-au investit 30 de ani. Și, pe deasupra, avem și căile ferate lăsate în paragină, că tot de 30 de ani n-am investit.

Inflația e generalizată, evident, Statul român are, ca de obicei, o singură variantă, să crească taxele, care adăugate inflației scad puterea de cumpărare și în consecință o să măture de pe piață o grămadă de firme mici și o să conducă la creșterea șomajului și intrăm într-un cerc vicios. Și o să înceapă și mișcările sociale pentru că o parte a populației n-o să poată face față. Situația asta este peste tot în Europa, doar că unii cad mai de jos și unii mai de sus.

În 1972, a apărut o carte – Limitele Creșterii – în care niște băieți au făcut un model matematic care spunea că dacă facem cum am făcut deja, în secolul ăsta o să scadă nivelul de trai, cantitatea de hrană și așa mai departe până la scăderea drastică a populației mondiale. Ce vedem acum e doar începutul și viitorul nu arată deloc luminos. România este o țară care dacă se mișcă rapid acum mai poate salva câte ceva, destul de mult, trebuie să ne asigurăm două lucruri, hrana și energia electrică la prețuri rezonabile, am fi putut s-o facem dacă era cineva care să știe realmente pe ce lume este, sunt 50 de ani de când a apărut cartea.

Singurul care pare că a înțeles care e situația mondială reală e chiar Putin, nebun sau nu, că astfel de modele sunt rulate la toate casele mari. Doar că politicienii nu cred realitatea unui model, o știu pe propria-mi piele, ei au nevoie de propagandă, nu de realitate, de minciuni frumoase, că totul se rezolvă. Putin, sprijinit tacit de chinezi și de OPEC a luat cu asalt civilizația occidentală, tot în tabăra lui, dar mai în spate stau Brazilia și India. Să sperăm că rămâne doar un fenomen economic.

Articolul de la ultimul link e scris anul trecut. Se pare că între timp am ales.

https://www.iea.org/commentaries/coordinated-actions-across-europe-are-essential-to-prevent-a-major-gas-crunch-here-are-5-immediate-measures

https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/ALL/year/2018/tradeflow/Exports/partner/WLD/product/310210

https://finance.yahoo.com/news/russian-fuel-oil-too-cheap-183000037.htmlhttps://economie.hotnews.ro/stiri-industrie_feroviara-25684069-portul-constanta-risca-fie-blocat-infrastructura-feroviara-puternic-degradata-lipsa-investitiilor-studiu-consiliul-concurentei.htm

https://www.zf.ro/companii/energie/azomures-cel-mare-consumator-gaze-tara-principalul-producator-20940247

https://www.clubofrome.org/blog-post/herrington-world-model/