Vremea “băieților deștepți” din domeniul tradingului de energie s-a încheiat odată cu scoaterea din joc aEnergy Holding, compania omului de afaceri Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru PSD al industriilor Dan Ioan Popescu, zis DIP. A venit vremea “sclavilor deștepți” din energie, adică a lui Augustin Oancea (foto main – copyright Ziarul Financiar), patronul Tinmar Energy.

Nimeni nu știe nici astăzi câtă dreptate a avut turnătorul Bogdan Buzăianu atunci când a spus că intrarea în insolvență a Hidroelectrica a fost făcută intenționat de “forțe oculte” pentru a-l scoate pe el și pe Energy Holding din joc. E greu de crezut un mituitor ca Buzăianu de vreme ce procurorii ne-au arătat cât de mult a șpaguit coruptul acesta în stânga și în dreapta ca să-și facă mendrele în business. Dar e importantă afirmația sa, făcută la începutul lunii când, audiat de judecători, Buzăianu a recunoscut că în 2011 a acceptat să sponsorizeze PDL cu 2,5 milioane dolari, bani duşi la sediul din Aleea Modrogan prin intermediul lui Radu Budeanu, patronul ziarului Cancan, pentru ca Elena Udrea şi alţi lideri ai partidului să înceteze “şantajul mediatic” la care era supusă compania sa, Energy Holding.

Pentru că la decăderea lui Buzăianu am asistat cu toții.

 

“Denunţarea unilaterală a contractului cu Hidroelectrica era o himeră. Se putea realiza foarte greu din punct de vedere juridic şi de aceea s-a şi recurs la varianta insolvenţei Hidroelectrica”

 

Bogdan Buzăianu, declaratie la audierea din 7 decembrie 2021, in doarul de coruptie al Elenei Udrea

 

Vânzarea de energie în România a ajuns o afacere mai riscantă decât traficul de droguri.

Băieți grei si aparent bine protejați au încercat să intre în acest domeniu și s-au ars rău de tot.

Un exemplu:

 

Scandalul “Mită la Hidroelectrica”

 

Vă mai aduceți aminte cu siguranță de scandalul imens peste care s-a așternut uitarea din dosarul “Mită la Hidroelectrica” de acum nouă anișori atunci când, la DNA, au fost audiați fostul șef al SRI, Virgil Măgureanu, și Alin Ardelean, fiul fostului șef serviciului secret al Ministerului de Interne, chestorul Virgil Ardelean, poreclit “Vulpea”.

Băiatul lui Virgil Ardelean era angajat la SC Energon Power& Gas din Cluj, adică tocmai firma acuzată că ar fi oferit șpaga de 1.400.000 de euro pentru a primi, la un pret preferențial, cantitatea de 7.012.800 MWh.

Dosarul “Mită la Hidroelectrica” a fost pur și simplu “sinucis”, deși era vorba despre un contract de vânzare de energie ieftină în valoare de peste 260 milioane euro. De ce a sucombat dosarul?

Pentru că era vorba de băiatul lui Virgil Ardelean, pentru că era o bătaie între garda veche din servicii și gașca nouă, pentru că securiștii de tip nou au decis să îi dea o lecție lui Ardelean, eliminându-i plodul din business, dar i-au făcut și un favor, permițându-i să iasă basma curată din acest scandal, fără pârnaie, sigur, cu micul “deranj” că a trebuit să meargă puțin pe la DNA.

Aparent, niște “energii superioare” i-au spus lui Virgil Ardelean: “Bre, nu iți arestăm băiatul, chiar dacă ați vrut să intrați în business-ul ăsta fără să ne întrebați, dar nici nu mai ai ce căuta pe zona asta”.

Bine, au plătit alți fraieri pentru mita oferită din partea Energon.

Curtea de Apel București l-a condamnat in februarie 2015 pe Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al fostului ministru al Energiei Constantin Niţă, la trei ani de închisoare cu executare, pentru dare de mită privind vânzarea de energie. DAR…

Instanţa a dispus ca din pedeapsa de trei ani să fie redusă durata arestării preventive de la 23 octombrie 2013 la 18 aprilie 2014, precum şi durata arestului la domiciliu începând din 18 aprilie 2014 până în februarie 2015.

S-au ocupat “băietii” din garda veche să iasă repede Mihăilă.

In schimb, beizadeaua de Alin Ardelean (foto mai jos) a băut un cafei cu procurorii şi şi-a văzut de gagici în continuare.

Omul de afaceri Alin Ardelean pleaca de la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in Bucuresti, miercuri, 6 noiembrie 2013. Fostul sef al SRI Virgil Magureanu si fiul fostului sef al DGIPI Virgil Ardelean, Alin, au fost citati in dosarul “Mita la Hidroelectrica”, legat de negocierea unui contract pentru vânzarea de energie ieftina în valoare de peste 260 de milioane de euro. LIVIU ADASCALITEI / MEDIAFAX FOTO

 

Getica 95 – studiu de caz, atunci când nu faci “să fie bine pentru toti”

 

Trading-ul de energie este un business foarte dificil și foarte volatil. În ciuda rulajelor enorme de cash, rata de profit poate să scadă și la 0,5%. Sigur, dacă rulezi 1 miliard de euro, te mulțumești și cu 1 la sută, însă ideea de bază e riscul oglindit în schimbările furtunoase de prețuri, de contexte politice și economice care afectează tptuldinspre global spre local. Dacă e criză și tu cumperi de 5 ori mai scump ACUM și tu ai contracte-cadru pe un preț vechi al energiei, poți să îți cauți pe piața neagră un pistol și să te împuști. Sau să bagi firma în insolvență. De aia voia Buzăianu să aducă fondul din Qatar, ca să aibă plasa de siguranță financiară în România și să nu mai stea la cheremul politicului sau al serviciilor. Doar că nu i-a mai reușit.

Trebuie realmente să ai nervi de fier ca să patronezi o firma de trading de energie.

Și mai trebuie să ai ceva, un “activ” esențial: protecția unor băieți tari din servicii, fiindcă altfel ești mort împachetat.

Pentru că n-au avut protecția serviciilor secrete sau a greilor din Statul Paralel, mulți patroni de firme de trading de energie de pe la noi au fost nevoiți să-și ceară insolvența.

Cea mai răsunătoare dintre insolvențele pe acest domeniu din ultimii ani este cea a Getica 95, companie care a încercat să rămână independentă în piața energiei ajungând la un business de peste 1,5 miliarde de lei.

Dar patronul de la Getica 95, Viorel Tudose, nu a înțeles că trebuie să “miște din urechi” către anumite personaje foarte puternice ce stăpânesc umbrele României și a fost “curentat” în câteva saptamâni de așa manieră încât, cu toate contractele babane pe care Getica le avea la Ministerul de Interne, STS, Metrorex sau Ministerul Apărării, a fost nevoit să-și ceară insolvența.

Viorel Tudose, patronul Getica 95 (captura foto – Ziarul Financiar)

 

“Neîncasarea facturilor de la clienți, majorarea prețurilor din piață de energie, lipsa unei legislațîi stimulative, la care s-a adăugat retragerea unor finanțări bancare au determinat Getica 95 Com să ceară protecția prin legea 85/2014″, spunea la acea vreme Tudose printr-un comunicat de presa.

De fapt, Tudose și-a luat-o “cu mantă”, cum se spune în limbaj de stradă. Băieții din servicii le-au ordonat băncilor să nu îl mai crediteze, să nu îl mai susțină pe Tudose, că “nu e bine”. Și băncile s-au executat.

Tudose a plătit tributul încăpățânării sale proverbiale de a nu dori să dea șpagă în sistem. În fața forței Sistemului, flerul său în afaceri sau doctoratul sau în economie au fost pișvaser.

Eroismul lui Tudose a fost irelevant pentru Sistem, acolo nu există sentimente.

Băieții din Statul Paralel își găsesc mereu un nou sclav pe care să-l folosească și pe care să-l promoveze în piața de trading de energie, unul din multele “domenii” în care serviciile activează.

 

Oancea – noua “săgeată” a serviciilor. Tinmar, noua pușculiță

 

Când fac business, serviciile secrete românești au un principiu: “Nu vrei tu să fii sclavul nostru, vrea altul”. De cele mai multe ori, le merge. Câteodată, nu, vezi cazul lui Sebastian Ghiță, care nu numai că a rupt căpăstrul, dar este singurul din istoria României care le-a tras-o grav celor din Statul Paralel.

Cei care au avut puterea de a dărîma o firmă precum Getică 95 au avut și forța de a crește peste noapte o companie precum Tinmar Energy.

Astfel, l-au găsit pe Augustin Oancea, om de afaceri prahovean care stătea în piața de trading încă din 2007. De când a primit undă verde din partea băieților grei, Oancea a explodat în piața de energie.

 

Omul de afaceri Augustin Oancea, la Giurgiu, 14 iunie 2013. SILVIU MATEI / MEDIAFAX FOTO (fotografie achizitionata online de Strict Secret)

 

În 2015, abia dacă rula 42 milioane euro. In anul urmator, in 2016, cifra sa de afaceri a crescut la jumătate de miliard de euro. In fine, în ultimii cinci ani, fără să socotim 2021, despre care vom vorbi imediat, adică între 2016 și 2020, prin Tinmar Energy s-au rulat circa 2,1 miliarde de euro ca cifră de afaceri, ceea ce este cu adevărat impresionant .

Protecția băieților din servicii a dus Tinmar Energy pe locul 4 în topul traderilor din care, tre’ să recunoaștem, e cel mai proeminent om de afaceri român, căci, în rest, e plin de străinezi.

Oancea nu e nicidecum vreun îngerel, ba chiar are câteva “agățături” în trecutul recent care îl fac ținta perfect șantajabilă pentru servicii.

Numele lui Oancea și al fratelui său apare în dosarul DIICOT din 2018, când procurorii au destructurat un grup infracțional organizat compus din primii foști șefi kazahi care au condus Rompetrol după preluarea companiei de către KazMunayGas de la Dinu Patriciu si care au prejudiciat compania printr-o serie de operațiuni de evaziune fiscală și spălare de bani.

Procurorii au arătat că în mecanismul evazionist au fost implicați și oameni proeminenti de afaceri. Printre cei enumerați au fost fostul acționar de la Dinamo, Cristi Borcea si Augustin Oancea de la Tinmar, firmă din domeniul afacerilor cu energie electrică.

Oancea a fost prins cu fofârlica si de către Consiliul Concurenţei care l-a acuzat de constituirea unui cartel in piaţa carburanţilor, adică de încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale. Nota de plată pentru SC TINMAR IND SA a fost una grea de tot: 15.282.489 lei

Oancea a mai fost asociat si cu un penal pe nume Ovidiu Ciocodeică din Ploieşti, trimis în judecată in 2012 de către DIICOT, alături de fostul șef al ANAF Sorin Blejnar și de alte 15 persoane, în dosarul „Motorina”, sub acuzația de evaziune fiscală. Conform procurorilor, inculpaţii nu au plătit accize pentru aproximativ 5.000 de tone de motorină achiziţionate în regim suspensiv şi comercializate în România.

Augustin Oancea este si românul care administrează la acest moment cea mai mare suprafață agricolă în arendă sau concesiune de la stat, reprezentat de Agenția Domeniilor Statului. Terenurile au fost preluate prin Intercereal SA de la afaceristul Ioan Niculae, iar ca suprafață luată de la ADS, Oancea este pe locul doi după Agricost, deținut de grupul Al-Dahra.

De dată mai recentă, in septembrie 2021, prima decizie luată de ministrul PNL Virgil Popescu, după ce a preluat interimatul la Ministerul Economiei de la Claudiu Năsui, a fost să anuleze prelungirile de mandate în consiliile de administrație ale companiilor din subordinea ministerului, printre care Compania Națională a Sării Salrom. Astfel, membrii Consiliului de Administrație apropiați de USRPLUS numiți de Năsui au fost schimbați cu alții apropiați de PNL. Potrivit surselor PS News, unul dintre acești noi membri ai CA, Petrică Lucian Rusu, este în fapt omul de legătură al puternicului miliardar Augustin Oancea, patronul Tinmar, o companie care vinde energie de zeci de milioane de euro statului român, un antreprenor extrem de influent în PNL.

 

Un sfert de miliard de euro in 2021 DOAR din licitatii “pe neve”

 

Semnul solid că “discretul om de afaceri” Augustin Oancea (asa cum este catalogat de ziarele economice care isi trag contracte babane pentru “liniste jurnalistica”) este săgeata unor băieți extrem de puternici din Statul Paralel si/sau servicii secrete este faptul că în 2021 Tinmar Energy a rupt gura României pe segmentul de achiziții publice cu amendamentul, foarte important, că “negocierile” dintre firmele sau instituțiile de stat și Tinmar nu au fost deloc publice.

O asemenea aliniere de astre în care, în 2021, pe criza energetică declanșată la nivel mondial, TINMAR să aibă norocul subit să primească aproape un sfert de miliard de euro doar din licitații publice adică din comenzi de la Statul Roman e cu adevărat unică în ultimii 30 de ani în România.

Așa cum voi demonstra mai jos, la un semn, de la universități la ministere, de la unități militare la spitale și primării, cu toții s-au străduit să cumpăre cat mai repede și cat mai multa energie de la Tinmar. Mai exact, 230 de milioane de euro în 2021.

Practic, fără să facă alte ofertări sau exerciții de vânzare în piață, Statul Român i-a dat firmei Tinmar pe tavă echivalentul a jumătate din cifra de afaceri pe 2020, ceea ce ne indică faptul că această companie are mari șanse să ajungă în 2-3 ani la 1 miliard și jumătate  de euro cifră de afaceri, asta dacă nu cumva Oancea se tâmpește la cap si “defecteaza”, adica daca nu va ajunge sa se creada mai deștept ca serviciile secrete, încercând sa le o tragă.

Fiindcă dacă se va “împărăți”, băieții grei îl vor trăzni cu fulgerul nimicitor al mortii economice subite.

 

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții ca jurnalist, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.

 

Iată și lista loviturilor Tinmar pe 2021.