de Dan Șelaru, matematician

Chris Rock, un soi de Micuțu american sau Zelenski ucrainean face o glumă proastă, nimic special sau ieșit din comun, glumele Micuțului sunt și mai proaste, și atunci apare din primul rând Will Smith și-i trage bietului Chris o palmă peste față, de fapt o labă peste bot, să fim corecți politic. Poporul e oarecum consternat, începe circul, cine-i ăla bun și cine-i ăla rău?

Acum, cum era dacă vreun tip chel, cameraman, să zicem, apărea și-i trăgea o palmă lui Chris Rock? Ieșea încătușat și târât de pe scenă de cei de la securitatea evenimentului. Cred că n-aveți dubii despre asta. Will Smith se duce la locul lui și mai bagă public, în direct, două înjurături. După 20 de minute primește un Oscar în fața unei audiențe în picioare, tot aia care se uita consternată nițel mai devreme.

Există o vorbă locală, nu foarte românească: “De ce dai, bă, nu știi să înjuri?”. Vorba asta e esența civilizației, nivelul elementar pe care e construită societatea umană. Că Will Smith n-a trecut acest stadiu e evident, poate că era beat, poate că n-are toate țiglele pe casă, treaba lui și a lui Chris Rock.

Problema reală este audiența, elita artistică a Americii, unii dintre cei mai cunoscuți și respectați oameni din lume. Hollywood-ul dă trendul, dacă ești bărbat, heterosexual, caucazian și creștin pe deasupra, ești tu vinovat de ceva. Cum era dacă Will Smith era alb? Nasol! Dacă era alb Chris Rock? Mișto!

Urmează scena câștigării Oscarului, în care, printre lacrimi, Will Smith ne explică cum apără oamenii din dragoste, un circ banal și ieftin, în care își cere iertare de la cine vrei și cine nu vrei, dar nu de la victimă. Între noi fie vorba, de Will Smith, actorul, îmi place, de Chris Rock, nu. Dar Oscarul trebuia să-l ia Chris, a putut să continue onorabil circul, trecând peste tot, fără să-și ducă mâna la față, făcând ce știe mai bine, spunând o glumă.

Evenimentul e minor, dar, acceptarea unui asemenea comportament la un eveniment mondial, azi, e unul din cele mai proaste exemple din câte puteau fi date. Will Smith s-a comportat precum Rusia, Chris Rock precum Ucraina, acceptarea violenței ca soluție, fără nicio repercusiune, e un semn foarte, foarte rău.

Bufonii nu sunt niciodată pedepsiți într-o lume normală, lumea devine tot mai anormală.

 

Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post TV de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.

PS: Mă poți susține cumpărându-mi cărțile de pe www.liviualexa.com