de Mihaela Trif

Inspectoratul de Poliție al Județului Cluj este din nou lovit de un scandal de proporții. Comisarul șef Dragoș Ilie Naiba a fost ”decalotat” de la comanda Serviciului Criminalist după ce procurorii îl anchetează pentru „Folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual”.

Șeful Serviciului Criminalist Cluj, comisarul Dragoș Naiba, și-ar fi săpat singur groapa printr-o serie de avansuri sexuale făcute mai multor subalterne. Mai mult, acesta a fost implicat într-o relație extraconjugală cu soția unui alt procuror clujean, iar acum a fost pus la dispoziție, fiind urmărit penal de către magistrații de la Parchetul Curții de Apel Cluj, adică chiar de către colegii “încornoratului”.

Pentru a vă imagina cât de mare este scandalul, trebuie să vă menționăm că, din punct de vedere profesional, Dragoș Ilie Naiba este considerat unul dintre cei mai buni polițiști din țară, acesta fiind premiat cu distincții speciale pentru activitatea excelentă de criminalist, mai ales la cercetări la fața locului. Mai mult, Naiba era un soi de lider al șefilor de la departamentele de Criminalistică din toată țara.

Căderea acestuia s-a petrecut în urmă cu două luni, moment în care comisarul Mircea Ion Rus, inspectorul șef al IPJ Cluj, a decis să-l pună pe acesta la dispoziția conducerii Poliției Municipiului Cluj-Napoca.

Totuși, de pe site-ul insituției, Naiba nu a fost încă “eliminat”.

Sursele Strict Secret susțin că însuși Rus a fost cel care s-a autosesizat, după ce a aflat că Naiba făcea avansuri sexuale la două polițiste (din care una, soția de procuror, îi era subordonată), motiv pentru care Rus ar fi transmis mai departe, conform procedurii, informația către organele abilitate de la Parchetul Curții de Apel Cluj.

În mai puțin de două săptămâni de la deschiderea dosarului penal, Naiba a fost pus sub urmărire penală, aspect care a dus la emiterea ordinului prin care acesta a fost pus la dispoziție.

Naiba era titular pe funcția de șef al Serviciului Criminalist, iar povestea cu scandalul s-a auzit peste tot, iar colegiii săi din țară se pregătesc să candideze în momentul în care postul său (eliberat prin punerea la dispoziție) va fi scos la concurs.

Ce urmărea prin hărțuirea subalternelor? Probabil aceasta este întrebarea la care vor răspunde cei de la PCA în rechizitoriu, după finalizarea cercetărilor.

 

„Folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual” – o infracţiune specială

 

Într-o lucrare publicată în revista Universul Juridic (nr.6.2020), avocatul clujean Sergiu Bogdan analizează foarte interesant această infracțiune specială din Codul Penal:

 

“În ceea ce priveşte infracţiunea prevăzută de art. 299 alin. (1) C. pen., aceasta nu este decât o formă specială de luare de mită, comisă de funcţionar nu prin pretinderea/obţinerea de foloase de natură materială, ci prin pretinderea/obţinerea unor favoruri sexuale. Prin suprapunerea la nivelul laturii obiective a celor două texte, observăm că ele sunt aproximativ identice, diferenţa majoră dintre acestea fiind aceea că, în cazul art. 299 alin. (1) C. pen., ceea ce se solicită sau se obţine sunt favorurile de natură sexuală.

Foarte important de precizat este şi că legiuitorul nu a urmat structura de infracţiune “bilaterală”, el neincriminând, într-o manieră corespondentă dării de mită, acţiunile celui care oferă sau chiar prestează favorurile de natură sexuală. Pe cale de consecinţă, o atare conduită nu va intra sub incidenţa dreptului penal. (n.r. – soția procurorului nu va fi pedepsită, și nici cealaltă polițistă)”

În cazul art. 299 alin. (2) C. pen., textul de incriminare nu mai reclamă o condiţionare a modalităţii de exercitare a atribuţiilor de serviciu de obţinerea unor favoruri sexuale, ci pur şi simplu îl sancţionează pe funcţionarul public care abuzează de funcţia pe care o deţine pentru a obţine eventuale favoruri de natură sexuală din partea victimei.

Fapta aici reglementată este o formă specială de hărţuire sexuală, specială atât prin calitatea subiectului activ, cât şi prin “sursa” autorităţii sau superiorităţii asupra victimei (funcţionarul care se prevalează sau profită de o situaţie de autoritate ori de superioritate asupra victimei, ce decurge din funcţia deţinută)”, arata avocatul Sergiu Bogdan.

 

Cert este că punerea la dispoziție a unuia dintre cei mai buni polițiști din țară nu se face cu ușurință, cu siguranță nu e de conceput sa se faca face fără probe.

 

Idilă cu soția procurorului Panțuru? Circ cât Clujul!

Sursele Strict Secret susțin că Dragoș Ilie Naiba a avut o justificare șocantă în fața organelor de cercetare penală, susținând că, în ceea ce o privește pe soția de procuror, acesta ar fi avut o relație extraconjugală consimțită cu aceasta, nefiind vorba despre avansuri sexuale neîmpărtășite.

Femeia la care făcea Naiba referire este Simona Panțuru, soția lui Valentin Panțuru (procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj), iar după ce s-a aflat în inspectorat că Naiba este cercetat penal, a ieșit la iveală că cercetarea penală de la PCA Cluj este condusă de procurorul Theodor Pavelescu (cel despre care sursele spun că este unul dintre cei mai buni prieteni ai procurorului încornorat).

Pe lângă relația cu Simona Panțuru, care nu prea a vrut să se plângă oficial de “avansurile” pe care Naiba i le-ar fi făcut, există încă o victimă, care a pus la dispoziția organelor de cercetare penală dovezi împotriva comisarului. 

 

Comisarul Naiba: „Voi comenta acest subiect la momentul potrivit”

 

Înainte de publicarea materialului din Strict Secret, am luat legătura cu domnul comisar Naiba, explicându-i că dorim o declarație din partea acestuia despre “situație”.

„Aleg să nu comentez în acest moment”, a spus comisarul Naiba pentru Strict Secret.

Întrebat despre relația extraconjugală cu Simona Panțuru și despre existența unei alte plângeri formulată de o altă polițistă, despre acuzațiile de hărțuire și despre faptul că a fost pus sub acuzare la scurt timp de la deschiderea dosarului penal, Dragoș Ilie Naiba a subliniat că nu dorește să dea declarații: Voi comenta acest subiect la momentul potrivit”

„Comisarul șef Dragoș Ilie Naiba este cercetat penal pentru săvârșirea infracțiunii de „Folosire abuzivă a funcţiei în scop sexual”, cuprinsă în articolul 299 din Noul Cod Penal. Dosarul este în lucru la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj de mai bine de două luni, iar punerea în mișcare a acțiunii penale s-a făcut la scurt timp după deschiderea acestuia. El este pus la dispoziție din 13 septembrie”, arată surse apropiate anchetei. 

Am cerut un punct de vedere din partea Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, însă instituția ne-a precizat că nu poate face precizări de niciun fel, îndrumându-ne spre Parchetul de pe langa Curtea de Apel Cluj.

Astfel, după ce că la Parchetul Curții de Apel Cluj comunicarea cu mass-media este aproape inexistentă, am decis să le formulăm o solicitare pe mail, cerând informații publice despre dosarul lui Naiba.

Cu un tupeu de nedescris, șefa PCA Cluj, procuroarea Ana Maria Edu, ne-a respins accesul la informații publice SEC, fără să MOTIVEZE refuzul. Tipic pentru un Parchet medieval și, oricum, fără fapte “de arme”.

Cum însă site-ul de investigații Strict Secret tocmai a avut în week-end 120 000 de cititori unici, avem speranța că și această investigație a noastră se va viraliza și va ieși din chingile unor “factori” precum procurorul Ana Maria Edu și toți cei care încearcă să pună batista pe țambalul acestui scandal rușinos pentru imaginea Clujului.

 

Notă: Jurnalista Mihaela Trif se alătură proiectului StrictSecret.ro unde va publica materiale de interes național.

 

Mihaela Trif a studiat la Facultatea de Științe Politice din cadrul UBB Cluj

și lucrează de 8 ani în presă.

În ultimii patru ani, a condus secția de investigații din cadrul Ziar de Cluj,

concentrându-și atenția pe anchete și dezvăluiri care au fost preluate de presa națională

cu materiale despre procese de răsunet, arestări spectaculoase,

anchetatori talentați sau corupți, inculpați violenți și victime neajutorate.