Se încheie curând sezonul de ceea ce, nedrept, noi numim fotbal. Nu sunt un specialist, am jucat puțin, când eram foarte mic, la Sportul Studențesc. Am fost chiar coleg cu Șumudică și cu Răzvan Lucescu. Nu era cine știe ce de mine ca fotbalist, până la urmă din părintescul “alege: carte sau fotbal” au ales ei pentru mine: cartea. Deși în acele vremuri erau și fotbaliști cu carte. Așa că m-am retras în glorie, vârful carierei de fotbalist a fost acela de copil de mingi la un meci celebru, Sportul – Neuchatel Xamax.
Dar am rămas pasionat de fotbal, am văzut multe meciuri importante ale echipelor noastre de club și ale Naționalei, am cârcotit 30 de ani prin redacții cu colegii de la sport, am călătorit și am văzut în străinătate meciuri de Champions League, am văzut jucând toți marii jucători din ultimii 30 de ani.
Fotbalul este altceva! Fotbalul nu înseamnă că CFR Cluj trebuie să ia campionatul de 10 ori la rând, ca Bayern Munchen. Că nu e Bayern… Vedem în Europa cine este CFR. Nimeni.
Asta nu înseamnă că CFR nu merită să câștige campionatul. Sigur că merită. Priviți cine este pe locul 2 – Steaua fără nume. O echipă aflată încă într-o inerție istorică, aflată însă la mâna unui patron grobian, venit din peșterile din Voluntari să stăpânească o fostă câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni. Pentru că da, FCSB e Steaua. Steaua nu a retrogradat niciodată, echipa din Liga a doua vine dintr-un stalinism înfiorător al unor oameni din Ministerul Apărării Naționale. Într-o țară membră a Uniunii Europene, există încă un monstru departamental. Cei din NATO știu oare că undeva pe stânga, după ce treci de Cimitirul Ghencea unde doarme Ceaușescu, există o unitate militară specializată în cornere și faulturi, echipamentul militar fiind constituit din chiloti și tricou?
Priviți și cine este pe locul 3! O echipă care își spune Universitatea Craiova, deși în oraș mai este una care își spune tot Universitatea Craiova. Asta de pe 3 are bugetul mai măricelu, cealaltă e a lui Mititelu. Dintre Mititei, unul e în pușcărie iar celălalt nu are voie să calce pe terenul de fotbal după ce a făcut niște gesturi mai puțin academice (vorbim despre o Universitate, ce căcat…). Iar antrenorul primei Universități, Reghe, este mai mult un personaj monden decât antrenor.
Să continuăm? Mai avem în Liga I o mulțime de echipe care sug bani de la stat. Mai mascat, mai puțin mascat, un primar a dat ordin să aibă și el echipă, că dă bine la CV , îl vede poporul implicat. Priviți pe câte tricouri de la noi scrie Primăria cutare, Consiliul Local Cutărică, Consiliul Județean x, Societatea de apă Y. Tot d-ăștia, care se scaldă în bani publici…
Vă amintiți că și fiul lui Liviu Dragnea avea echipă de fotbal? Cum unde? La Turnu Măgurele, un izvor nesecat de talente în fotbalul românesc. Nu știu cum se face, dar poate mă lămuriți, la Turnu Măgurele, stadionul s-a făcut tot din bani publici, de către Compania Națională de Investiții. A costat o nimica toată, tot un nimic a făcut și Dragnea junior. După ce mai avea puțin și ajungea în Liga I, la un moment dat echipa Turris Turnu Măgurele a fost retrasă și din campionat și din Cupa României.
Exită încă o echipă în Liga I, Chindia Târgoviște, tot așa, susținută din bani publici, care de când a ajuns în prima divizie nu a jucat niciun meci pe teren propriu – așa că primăria a dat bani unei echipe care bucură privirile ploieștenilor, deoarece a jucat pe terenul Petrolului. A bucurat pe dracu, nu merge mai nimeni la meciurile ăstora.
Dar avem (sau nu mai avem?) și Academica Clinceni. Așa cum am avut și echipă din Otopeni în Liga I. Avem (sau nu mai avem?) și Gaz Metan Mediaș! De ce le avem? Ca să râdem de ele. Și ca să ne batem joc și de banii ălora care plătesc milioane de euro ca să transmită meciurile la televizor. Că niște fraieri dau toate meciurile, trimit scule și oameni pe toate coclaurile (adică îi costă transport, cazări, masă, au cheltuieli operaționale uriașe) pentru a urmări niște unii care și-au supt bugetele înainte de a se încheia campionatul. Și ce credeți că face Liga Profesionistă de fotbal? Împrumută bani șlăparilor ăstora ca să poată să treacă strada, iar la finalul campionatului vor împărți milioanele de la televiziuni. Iar audiențele sunt la minus, că dacă te uiți la un meci al Academicii Clinceni, înseamnă că ești bou și trebuie să îți arunci televizorul de pe balcon.
Desigur, managementul din fotbalul românesc este păgubos. Priviți ce se întâmplă la Dinamo. Echipa asta e precum România. A fost o echipă bogată, apoi au furat-o unii de au rupt-o. Când se credea că s-a furat tot, au venit alții și au furat-o din nou. Și tot așa. Acum e pe cale să cadă în B, spre disperarea suporterilor care au susținut echipa cu bani, au cumpărat zeci de mii de bilete în pandemie… Ca să ce? Dinamo e acum cățeaua leșinată.
Există totuși, și ceva sănătos în acest sport în putrefacție – Academia lui Gică Hagi. Omul ăsta și-a pus banii proprii la bătaie pentru a crește copii talentați. Munca lui este răsplătită, fără ca statul, măcar un singur limbric politic, să îl sprijine. Adunați numele jucătorilor vânduți de Hagi în ultimii 5-6 ani și veți vedea ce echipă ar fi putut să aibă acum. Dar Hagi trebuie să vândă, altfel nu poate să țină sute de copii în Academie, să îi cazeze, să le dea școală… Pentru Hagi, Compania Națională de investiții nu a făcut stadion la Constanța. Vă închipuiți că vreun om politic așteaptă ca Hagi să lingă vreo clanță la partid? Marș, mă! Hagi este o urmă a fotbalului pe care l-a avut țara asta – este demn, este curajos, este profesionist.
Zilele trecute, finala Cupei Elitelor U19 a fost jucată de Sepsi și Csikszereda. Toată lumea a stat cu ochii pe finalul meciului, să vadă dacă puștii din Sfântu Ghorghe și Miercurea Ciuc vor cânta Imnul Ținutului secuiesc. L-au cântat! Dar ce ați fi vrut să cânte? M-a făcut mama oltean? Nu cred că e cazul. Problema e alta! Despre aceste două echipe acum 5 ani nici nu se auzise. Numai că statul maghiar, da – Orban cel rău, a investit în fotbalul de la noi. Și a făcut-o cu cap. Ungurii au venit să ne învețe cum se face! E rău? Nu! Hai să învățăm! Că tot bani publici sunt, forinți sau lei. Sau stăm precum Burleanu în spatele acelor copii care cântau și ne gândim la nemurirea sufletului?
Aseară s-a încheiat Premiere League. A câștigat Manchester City, pe locul 2 este Liverpool. Meciurile celor două s-au jucat la aceeași oră! Doamne, ce suspans – până în minutul 80 încă nu se știa cine ia capionatul! Ce goluri, ce fotbaliști, ce stadioane, ce suporteri! Ce antrenori – Klopp și Guardiola. Ce poveste! Steven Gerrard, legenda lui Liverpool, o antrenează pe Aston Villa, cea care dacă făcea măcar un egal la City acasă, trimitea titlul la Liverpool. Și era să se întâmple – Villa a condus cu 2-0, un gol a fost dat de Coutinho, și el fost jucător la Liverpool. City a întors rezultatul, degeaba au câștigat acasă Reds. S-a retras și Origi, o altă legendă! Dar nu se termină totul aici – săptămâna asta Liverpool poate să câștige Champions League, împotriva lui Real Madrid! Alte emoții, din nou fotbal! Ce fotbal! Nu faceți de râs acest cuvânt! Hai să considerăm că la noi se joacă altceva! Chiar e adevărat – la noi se joacă altceva!
Să-i spunem țurcă, vă rog frumos!