Căldura extremă a asediat aproape toată planeta în acest an.

În prezent, Europa suportă al treilea val de căldură al verii, care alimentează incendii devastatoare și amenință milioane de oameni. Numai duminică, Portugalia și Spania au raportat peste 1.000 de decese cauzate de căldură. În Franța, mii de oameni au fugit de incendiile de vegetație. Un aeroport din Regatul Unit, celebru pentru români, e vorba de aeroportul din Luton, și-a suspendat zborurile după ce pista sa s-a topit, potrivit Sky News. Țara Galilor a înregistrat cea mai ridicată temperatură din istorie.

Europa nu este singurul loc fierbinte. Aproape toată emisfera nordică a cunoscut valuri de căldură record în această lună, din China până în Africa de Nord, inclusiv Statele Unite, unde prognozele indică ceva îngrijorător: căldura extremă ar putea continua încă două săptămâni.

„Mi-aș dori să pot spune că este anormal”, a declarat pentru Insider Deepti Singh, un specialist în climă de la Universitatea de Stat din Washington.

Noutatea: simultaneitatea căldurilor extreme

 

Valurile de căldură concomitente devin din ce în ce mai frecvente pe măsură ce temperaturile globale cresc. Oamenii de știință avertizează că acest lucru ar putea deveni noua normalitate. Cu realitatea care se profilează, a valurilor de căldură vaste, de lungă durată, istorice, care domină verile, cercetătorii revin la ideea că planeta trebuie să reducă emisiile de gaze cu efect de seră care provoacă creșterea temperaturilor.

În același timp, orașele ar trebui să se pregătească pe viitor ca să înfrunte căldura. Asta înseamnă investiții în cât mai multă verdeață, pentru a oferi locuitorilor mai multă umbră și reducerea impactului suprafețelor acoperitoare cum ar fi asfaltul, care se încălzește semnificativ în lumina directă a soarelui. Guvernele trebuie să adapteze infrastructura la noile temperaturi extreme pentru a evita flambajul căilor ferate, topirea cablurilor și întreruperile de curent. Viitorul orașelor trebuie gândit si sub formă de infrastructură socială, cum ar fi centrele de “răcire”, politici de protecție a oamenilor care lucrează în aer liber și crearea de sisteme de avertizare.

„Trebuie să existe o schimbare în percepția a ceea ce înseamnă de fapt un val de căldură, că valul de căldură nu este o zi distractivă la plajă, ci că este potențial periculos pentru sănătate”, crede Kai Kornhuber, un fizician al climei la Columbia. Universitatea.

În martie, căldura record a lovit ambii poli simultan, în ciuda faptului că Arctica și Antarctica se află în sezoane opuse. În același timp, un val de căldură de două luni a acoperit India și Pakistanul.

„Aceste temperaturi agresive au loc în condițiile creșterii cu doar un grad Celsius de încălzire globală, dar ne îndreptăm vertiginos spre o încălzire cu 2 grade Celsius mai mare în acest secol”, a declarat Andrew Dessler, climatolog la Universitatea Texas A&M.

În general, creșterea temperaturilor globale face valurile de căldură mai severe și mai lungi. Evaluarea Națională a Climei din 2018 a constatat că frecvența valurilor de căldură din SUA s-a triplat din anii 1960 și că sezonul mediu al valurilor de căldură a crescut cu 45 de zile. Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice al Națiunilor Unite se așteaptă la o tendință similară pe tot globul: valurile de căldură simultane în diferite locații vor avea loc mai des.

Încălzirea globală a dus la o creștere de șase ori a frecvenței valurilor de căldură simultane în ultimii 40 de ani, potrivit unui studiu publicat în Jurnalul Societății Americane de Meteorologie în iunie. Studiul a mai constatat că valurile de căldură concomitente au acoperit cu aproximativ 46% mai mult spațiu și au atins intensități maxime cu 17% mai mari decât acum 40 de ani.

Ne aflăm într-un climat care se deplasează în mod constant către mai multe extreme. Din această perspectivă, este exact ceea ce ne-am așteptat și ceea ce oamenii de știință au prevăzut că se va întâmpla în ultimul deceniu.

Winter is not coming anymore.