de Liviu Alexa
Acum o lună, Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru luare de mită de către Tribunalul Cluj, decizia nefiind definitivă. De asemenea, a primit interdicția de a ocupa funcția de primar.
Practic, este aproape sigur că primarul din Baia Mare, CĂtălin CHErecheș, CACHE, așa cum îl poreclesc adversarii politici, va înfunda în curând pușcăria, căci e greu de crezut că judecătorii de la Curtea de Apel Cluj vor măcelari decizia Tribunalului, după un proces îndelungat în care Cache a avut grijă să zbiere în mass-media că Justiția e de rahat și că el e o victimă.
Justiția clujeană, și nu electoratul, va fi, tristă situație, cea care va pune capăt acestui paradox politic care stă cocoțat de peste 10 ani pe scaunul de primar al Băii Mari, trecând prin toate partidele posibile și imposibile, luând cele mai dictatoriale decizii politice, jucându-se cu banul public cum a vrut mușchiul lui. Spunem asta, fiindcă inteligenții cetățeni baimareni, mulți dintre ei mari luptători anticorupție pe Facebook în trecut, au continuat să îl aleagă pe Cătălin Cherecheș ca primar, deși știau că e penal, deși știau că e infractor.
Știți expresia aia: “se comportă de zici că e în anul morții?”. I se aplică perfect lui Cache, cel care, că primar al micuțului municipiu reședință de județ dintr-unul dintre cele mai sărace județe ale Ardealului, Maramureș, se comportă ca și cum ar fi în anul morții politice, când știe că va intra în închisoare, când știe că nu mai are ce să piardă, așa că da iama în banul public, chiar dacă asta înseamnă peste lege, chiar dacă asta înseamnă că își bagă picioarele în cetățenii orașului și în interesele lor.
În ultimele 3 luni, “Cache” a accelerat cheltuielile fie pe achiziții de milioane de euro fără licitație, cum stă bine unui baron, fie pe dedicații. Haideți să luăm câteva la pilă:
- 150 000 de euro combustibili luați de la OMV Petrom
- juma’ de milion de euro pentru modernizare iluminat public
- 170 000 de euro pe indicatoare si semafoare
- 17,3 milioane de euro pe intretinere drumuri!
- 330 000 de euro pe statii de incarcare electrice
- aproape 1,2 milioane de euro inchiriere utliaje si servicii depozitare pentru salubrizare stradala, atentie!, negociere fara publicare prealabila
Ooo, dar unde am mai văzut asta? Exact la sectorul 3, unde Robert Negoiță este urmărit penal încă din 22 februarie 2022 exact pentru așa ceva.
Primarul Sectorului 3 Robert Negoiță este cercetat de DNA pentru abuz în serviciu, alături de șase foști și actuali șefi din administrația locală, pentru un prejudiciu uriaș, de peste jumătate de miliard de lei. Acuzațiile sunt legate de prelungirea contractului de salubrizare.
Și la Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a făcut fix la fel, minus diferența că, spre deosebire de sectorul 3, unde Negoiță s-a băgat în acte pestre lege ca să prelungească, la Baia Mare, Primăria a inventat o altă modalitate de furt și sifonat banii publici în salubritate.
Serviciul de salubrizare nu s-a mai scos la licitație publică, pentru ca nu cumva firma DRUSAL, care avusese anterior contractul, sau alte firme doritoare, să participe, Cache limitând accesul firmelor la o concurență sănătoasă.
Șmenul e simplu. Se încredințează direct către o societate deținută de Primărie în proporție de 100%, sub motivația că nu trebuie să câștige o companie privată care vrea să se îmbogățească de pe urma bieților baimareni, și băgându-li-se în cap prin conferințe de presă că primăria nu are control (sau control limitat) asupra firmei câștigătoare.
Datorită faptului că firma primăriei care a obținut serviciul prin încredințare directă nu are nimic, dar absolut nimic (nici experiență, nici utilaje, nici măcar forță de muncă) ca să presteze la standarde calitative serviciile de salubrizare, se subcontractează lucrările la clientela politică, se închiriază utilajele la preț/ora la niveluri aberante, se fură la maximum, se cumpără tot felul de echipamente necesare și inutile la supra preț, astfel toți banii curg în firmele satelit care, de altfel, nu dețin nici licență de salubrizare (ANRSC) nici experiență similară, deci nici măcar nu ar fi putut participa la licitație! Dacă s-ar fi organizat. Singurul avantaj e că sunt aservite primarului!
Doi Dorei se ocupa stangaci de niste frunze tinand sacul rasucit. Salubrizare europeana la Baia Mare in 2021! (foto – 2mnews.ro)
Asta a facut Cache recent, asa cum dovedim prin cele de mai sus.
Administrația publică din Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș, a încredințat pe o perioadă de 2 ani, direct, fără licitație, serviciul de salubritate stradală către un serviciu al primăriei (SPAU – Serviciul Public Ambient Urban), dupa care a “transferat” serviciul in integralitate (colectare și transport la un depozit autorizat a deșeurilor rezultate din operațiile de salubrizare stradală) unor firme private.
Asa cum nota un jurnalist băimarean, Cătălin Vischi, contractul a fost atribuit pe o perioadă de 6 luni, prin procedura “fără publicarea prealabilă a unei invitații la procedura concurențială de ofertare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene” (adică prin negociere directă), fapt motivat de autoritatea publică prin „extremă urgență determinată de evenimente care nu puteau fi prevăzute de către autoritatea contractantă”. Motivarea este falsă, contractul pentru salubritate stradală fiind finalizat la termen, în 1 decembrie 2021, dată la care pe rolul sistemului de licitații publice era în derulare o licitație publică, anulată ulterior de Primăria Baia Mare.
Suma pentru care s-a semnat contractul este 1,4 milioane de lei (exact: 1.411.578 lei, sumă care include TVA). Fiind unicul negociant, Nord Eco Solution a oferit o sumă mai mică cu doar 1.800 lei din valoarea totală, câștigând contractul.
Nord Eco Solution SRL este o firmă înregistrată în Băița (Tăuții Măgherăuș), fondată în 2018, care se autorecomandă ca fiind “unul dintre cei mai mari producători de tocătură din lemn din nordul României” și care este controlată de Ionuț Andrei Crișan (asociat unic). La ultima raportare publică, cea aferentă anului 2020, avea o cifră de afaceri de 823.239 lei, profit net de 15.282 lei, datorii de peste 552.000 lei și un singur angajat.
Dar de la cine a inchiriat primaria utilaje? Alta ciordeala.
Primăria Baia Mare a mai semnat un contract pentru închirierea utilajelor (cu șofer), tot pentru 6 luni, cu firma Mud Recycling SRL, tot fără licitație, prin negociere directă. Valoarea acestui contract este de peste 5,3 milioane de lei (exact: 5.363.521,54 lei, sumă care include TVA).
De acești bani, firma Mud Recycling SRL, înregistrată în satul Păușești-Măglași (jud. Vâlcea) închiriază Primăriei, pe 6 luni, 2 automăturătoare de 8 mc, 2 automăturătoare de 2 mc, două autocisterne de 6.000 litri, două autocisterne de 3.000 litri, două autocompactoare de 3 mc, 4 autoutilitare basculabile de 4 mc, o basculantă de 3 tone și un buldoexcavator cu încărcător și cupă.
Firma Mud Recycling SRL este controlată de Sorin Călin Bonciog din Târgu Mureș (care deține 70% din părțile sociale, asociat minoritar fiind Bogdan Horia Hodoroagă – 30%, ultimul fiind și administratorul firmei). În 2020, firma raportat o cifră de afaceri de 17,35 milioane de lei, profit de 3,23 milioane de lei, datorii de 10,22 milioane de lei și 8 angajați. Firma vâlceană deține operatorul de salubritate Grup Salubrizare Urbana SA (cu 95% din acțiunile firmei) și pentru a câștiga contractul de închiere a utilajelor cu Primăria Baia Mare a scăzut la negocieri 1,4 milioane de lei din estimarea acesteia.Firma Mud Recycling SRL este controlată de Sorin Călin Bonciog din Târgu Mureș (care deține 70% din părțile sociale, asociat minoritar fiind Bogdan Horia Hodoroagă – 30%, ultimul fiind și administratorul firmei). În 2020, firma raportat o cifră de afaceri de 17,35 milioane de lei, profit de 3,23 milioane de lei, datorii de 10,22 milioane de lei și 8 angajați. Firma vâlceană deține operatorul de salubritate Grup Salubrizare Urbana SA (cu 95% din acțiunile firmei) și pentru a câștiga contractul de închiere a utilajelor cu Primăria Baia Mare a scăzut la negocieri 1,4 milioane de lei din estimarea acesteia.
O comparație între ciordeala lui Cache și cheltuielile pentru Drusal de pe fostul contract
Pentru 6 luni de salubritate stradală (contractele au fost semnate în 3 martie 2022, deci perioada contractată este martie-august 2022), Primăria Baia Mare va plăti aproape 6,8 milioane de lei (exact: 6.775.099,54, sumă care include TVA), adică o medie de 1,13 milioane de lei/lună.
Suma este mai mare decât cea plătită în ultimul an de contract firmei Drusal. În contractul cu Drusal pentru salubritatea stradală, Primăria Baia Mare plătea circa 9,5 milioane de lei pe an (adică o medie de sub 800.000 lei/lună).
Desigur, asta nu e o problemă, căci “Cache” știe că cetățenii baimareni sunt prostovani și pun botul la tot ce zice el. Și nu e nicio problemă dacă se vor sesiza procurorii. El va merge oricum la pârnaie. Dacă va merge, căci Cătălin Cherecheș le-a spus unor prieteni intimi că, la câți bani are, nu are de gând să ste a ca fraierul pe la Gherla sau Rahova, când poate sta în Dubai sau alte țări de soare pline, și să mai râdă o dată în nasul Legii.
Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post TV de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.
PS: Mă poți susține cumpărându-mi cărțile de pe www.liviualexa.com