Am urmărit zilele acestea participarea lui Viktor Orban la Școala de vară de la Tușnad și l-am pus în balanță cu Viktor Orban în relațiile cu Federația Rusă și cu Vladimir Putin. Concluzia mea este că Orban este un Bela Kun modern. Am să mă explic. Și fac din nou apel la istorie, fără să intru în detalii.

După primul război mondial, Imperiul Austro-Ungar s-a spulberat. Ținuse în șah lumea întreagă timp de 4 ani iar unele dintre cele mai sângeroase lupte s-au dus în România. Era acea Românie încă mică, în care  Regele Ferdinand Întregitorul a ales împotriva sângelui său, să lupte de partea Antantei, împotriva Puterilor Centrale. O decizie plină de demnitate, care le-a făcut cinste Regalității și României.

Imperiul Austro-Ungar a fost învins iar Ungaria, cu armata umilită, sfârtecată, stătea sub semnul haosului politic, militar și social. Din cenușa altui Imperiu, cel țarist, a apărut Bela Kun, un militar maghiar luat prizonier de ruși la mijlocul războiului. A ajuns într-un lagăr din Siberia iar acolo a fost “prelucrat” de oamenii lui Lenin, așa cum numai sovieticii știau s-o facă. E drept, găsiseră un teren fertil, un tip violent, extremist, cu ani de închisoare la activ. (Să nu ne amăgim, același lucru l-au reușit rușii și cu românii. Să ne amintim, sovieticii au ajuns în România în 1944 având sub comandă și două divizii formate din trădători ai Armatei Române. Știți cum e: Istoria se repetă. Dacă nu se repetă, te ia la palme!)

În haosul instaurat în Ungaria apare acest Bela Kun, un comunist care îi raporta telefonic lui Lenin tot ce făcea și chiar primea ordine de la Lenin. Bine finanțat de Moscova, în numele continuării Revoluției bolșevice, după lupte intense în care și-a omorât mii de compatrioți, a interzis presa democratică și, în lipsă de soluții economice, a colectivizat tot ce mișcă, Bela Kun și-a ațintit privirea spre Transilvania, teritoriu încorporat României în 1918. La fel, mii de români au murit împușcați de armata de pripas a lui Bela Kun, conducătorul celui de-al doilea stat comunist din lume, după Uniunea Sovietică. În paranteză fie spus, Bela Kun s-a bazat mult pe formațiunile armate ale secuilor transilvăneni. Mai mult, a stabilit cu Lenin să atace din două părți România, să o prindă ca într-un clește. Armata sovietică formată din ucraineni (istoria e și ironică, nu-i așa?) a fost însă înfrântă rapid de către Armata regală.

România nu a mai așteptat răspunsurile Aliaților și a pornit singură în apărarea Transilvaniei. Românii, căliți în luptele de la Oituz, Mărăști și Mărășești, dotați cu armament occidental, au anihilat rapid Divizia secuiască, apoi au trecut Tisa și au ajuns până la Budapesta. Bela Kun a reușit să fugă în Austria și a fost arestat la Viena. Într-un schimb de deținuți, a ajuns la Moscova și i s-a pierdut urma. Târziu, s-a aflat că a mai trăit niște ani buni sub pulpana sovietică. Apoi, în buna tradiție a comuniștilor, a fost executat, fiind acuzat de trădare, respectiv ar fi trecut de partea lui Troțki.

Cam aceasta este, pe scurt, povestea lui Bela Kun. De ce seamănă Viktor Orban cu  Bela Kun? Pentru că, păstrând proporțiile și metodele, Orban acționează la fel. În ultimii ani, Ungaria a pierdut aproape tot ce a câștigat odată cu aderarea la Uniunea Europeană. Ne amintim cu toții invidia noastră față de statele grupului de la Vișegrad – Ungaria, Cehia, Slovacia și Polonia, la începutul anilor 90 ai secolului trecut. În timp ce noi coafam comunismul, cele patru state porneau pe calea reformelor. Intrarea în Uniunea Europeană a fost rapidă și cu costuri mai mici față de celelalte state din blocul sovietic. Dacă cehii, mai puțin slovacii și foarte mult Polonia au ținut drumul drept și acum culeg roadele, Ungaria a făcut greșeli mari care culminează cu ultimele două mandate ale lui Viktor Orban.

Dintr-un lider carismatic, reformator, Orban a luat-o pe calea extremismului și s-a așezat confortabil în brațele lui Vladimir Putin. A devenit un lider nefrecventabil în Uniunea Europeană, a măcelărit presa de la Budapesta și a luat măsuri economice dictatoriale, în afara normelor europene. Orban se bate pe burtă cu Putin. Încă nu știm cât a încurcat Orban lumea civilizată în războiul din Ucraina, dar la un moment dat se va afla și, din păcate, nu va plăti Orban, ci maghiarii. Din cauza îngrijorării Bruxelles-ului privind statul de drept, libertatea presei și a corupției, Ungaria încă nu a primit vreun Euro din PNRR și situația este gravă, departe de a fi rezolvată. Parcă în ciuda Uniunii Europene, Orban este cel care încercă să spargă blocada economică îndreptată împotriva Rusiei și chiar și-a trimis ministrul de externe la Moscova, să discute despre importurile de gaze. Orban este și printre puținii lideri occidentali care nu au fost la Kiev în timpul războiului.

În ceea ce ne privește, lucrează din ce în ce mai mult în subsolurile politicii, finanțînd netransparent afaceri, preluări de terenuri, păduri și clădiri istorice din Transilvania. Orban este din ce în ce mai prezent în Transilvania, într-un mod nepoliticos (și este un cuvânt blând) față de conducerea de la București, față de relațiile dintre doi parteneri ai Uniunii Europene și NATO. Această impolitețe este amplificată și de paralizia (ca să nu spun prostia) guvernului de la București, care îl privește zilele acestea pe Orban ca pe un turist cu rucsac în spate care cântă vesel prin pădurile de la Tușnad, ba chiar merge la meciuri de fotbal și face galerie lui Sepsi, apoi încearcă să înveselească participanții de la școala de vară cu un număr nereușit, scris prost și gândit și mai prost, de stand-up comedy. Iohannis pare plecat să dea la găuri, la golf, Ciucă se joacă în nisip cu tănculețele iar Aurescu e tot mai absent, inclusiv în ceea ce privește activitatea Ambasadei Rusiei la București. Abia o singură inițiativă din programul lui Orban din România a fost blocată, respectiv un meci între o selecționată a Ungariei și o echipă a Ținutului Secuiesc. Și știți cine a blocat-o? O scrisoare a galeriilor echipelor de fotbal, nu vreun gest al Ministerului Sportului. Dar știți cine este ministru al sporturilor, nu? Exact, stăpânul gafelor din Guvernul României, un Zăroni de tip nou. (Ținutul secuiesc există, generic. Nu este instituționalizat, nu e pe hartă în vreun fel. Există așa cum există și Țara Bârsei, de exemplu…)

De aceea spun că Viktor Orban este un Bela Kun modern, pentru că a transformat Ungaria și mândri maghiari în instrumente ale lui Vladimir Putin, așa cum Bela Kun a fost coada de topor a lui Lenin, acum peste 100 de ani. Cam asta s-a ales din Ungaria care se răscula eroic împotriva Uniunii Sovietice în 1956!