de Liviu Alexa

 

Puțini români sunt la curent cu afacerile pe care unul dintre cei mai vechi aliați ai lui Vladimir Putin, Oleg Deripaska, le are în România. Cu o avere estimată la 7 miliarde de dolari, Deripaska deține în România Hotelul Grand, aflat sub franciza Marriott, dar și două firme puternice în domeniul construcțiilor de drumuri: Strabag și Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj.

Cu care nu stă degeaba. Ba, am putea spune că se descurcă excelent. Chiar dacă în plan personal, Deripaska a avut o cumpănă la finele lui 2021, când FBI a efectuat mai multe percheziții la domiciliile sale din SUA, în plan financiar a dus-o excelent. Grupul austriac STRABAG a încheiat 2021 cu o cifră de afaceri record de 16,1 miliarde de euro și un profit de un miliard de euro!

Imagini cu perchezitiile din SUA de la una dintre vilele lui Deripaska

 

În România, prin subisidiara STRABAG și prin Antrepriza de Reparații și Lucrări Cluj (ARL), doar în ultimele 4 luni de zile, Deripaska a “împușcat” licitații publice de 276 de milioane de euro, luând proiecte licitate de CNAIR, dar și lucrări importante din diverse municipii reședință de județ ale patriei.

Firma de la Cluj a câștigat atât de multe proiecte în 4 luni (99 de milioane de euro) încât își va depăși cu mult cifra de afaceri din 2020:

 

STRABAG România a câștigat și ea la fel: cu proiectele din ultimele 4 luni, își va egala cifra de afaceri din 2020. Vă dați seama că nu vor sta cu mâinile în sân în restul de 8 luni ale anului!

 

La Cluj, compania e condusă de Dan Mihancea, administrator care a fost subiectul unui scandal imens acum ceva vreme, care a arătat opiniei publice cum câștigă ARL contracte. De exemplu, angajându-l la acea vreme pe fiul șefului Direcției de Drumuri și Poduri Cluj, așa cum relata Știri de Cluj.

 

 

Ilie Băruță a fost numit director al DRDP Cluj, în data de 11 august 2017. Decizia Consiliului de Administrație al CNAIR a intrat în aplicare începând cu data de 14 august 2017. Era o zi de luni. Numirea a picat cum nu se poate mai bine deoarece în acea perioadă la DRDP Cluj se derula cea mai mare licitație din timpul verii 2017, și anume ”ranforsare sistem rutier a sectorului de drum DN 17D, km 21+660-23+259 și km 29+625-45+000”, valoarea fiind de 16 milioane de lei.

După două zile de la numirea lui Radu Băruță în funcția de director general al DRDP Cluj, mai exact în data de 16 august 2017, pe adresa instuției este expediată o împuternicire emisă de Antrepriza de Reparații și Lucrări, pe scurt ARL SA, prin care inginerul Ionuț Tudor Băruță, fiul directorului general Radu Ilie Băruță era împuternicit să reprezinte societatea privată la licitația de 16 milioane de lei.

În mandatul semnat de șeful ARL Cluj, Dan Lucian Mihancea se arată că inginerul Ionuț Băruță este împuternicit cu următoarele ”drepturi și obligații”:

– să semneze toate actele și documentele care emană de la subscrisa (ARL – n.n.) în legătură cu participarea la procedură.

– să participe în numele subscrisei (ARL – n.n.) la procedură și să semneze toate documentele rezultate pe parcursul și/sau în urma desfășurării procedurii.

– să răspundă solicitărilor de clarificare formulate de către comisia de evaluare în timpul desfășurării procedurii.

– să depună în numele subscrisei contestațiile cu privire la procedură. Prin prezenta, împuternicitul nostru este pe deplin autorizat să angajeze răspunderea subscrisei (ARL – n.n.) cu privire la toate actele și faptele ce decurg din participarea la procedură.

După această împuternicire, mai mulți angajați de la DRDP Cluj au refuzat să mai deruleze procedura invocând infracțiunea de conflict de interese. Dincolo de amenințările de rigoare cu datul afară, replica directorului Băruță a fost aceea de a apela la Serviciul Juridic, de unde a primit un document, care, culmea, arată că nu e vorba de conflict de interese. Pentru a evita să fie acuzat direct de conflict de interese, directorul Băruță a refuzat să semneze contractul, datat 11 octombrie 2017. Deși numele lui Radu Ilie Băruță apare, în clar, pe contract, semnătura aparține unui director adjunct Ioan Crișan.

După derularea cu peripeții a întregii proceduri de licitație publică, ARL Cluj a fost declarată câștigătoare. ”Am avut oferta cea mai mică”, se apără directorul ARL, Lucian Mihancea.

 

 

Iata si lista cu loviturile date de cele doua firme in ultimele 4 luni:

 

 

 

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții ca jurnalist, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.