Cât teren arabil pe cap de om are în medie omenirea? Nu știți, cam 2200 de metri pătrați, deci, cum – necum, atâta avem și scade, pe de o parte scade prin secătuirea de resurse și eroziune a solului, pe partea cealaltă, crește numărul populației. Doar că terenul nu este distribuit uniform, unele țări au peste medie, altele, nu, nu toate au acces la aceeași tehnologie, la aceeași climă, la aceleași plante, la apă, totul diferă de la țară la țară.

Dar, ca să ne facem o idee, totdeauna trebuie să facem niște socoteli aritmetice, ce populație în plus poate hrăni o țară, care-i ordinea, care-s numerele.

Avem suprafața arabilă pentru fiecare țară, avem populația, avem media mondială de teren arabil per capita, avem și consumul de calorii mediu și pe aproape toate țările, avem și productivitatea la hectar pe fiecare țară, și atunci putem să vedem cine sunt cei care pot exporta calorii sub formă de hrană, nu vă gândiți la Olanda care în bani e cea mai tare, în calorii e zero. Nu te hrănești cu flori.

Bun, n-am reușit să găsesc date complete decât pentru 6,5 miliarde de oameni, nu toate datele sunt la zi, dar ideea e vizibilă de departe, nu trebuie să filosofăm prea mult.

Socoteala e simplă, cât teren are fiecare per capita față de medie la numărător, cât mănâncă față de medie la numitor, ce productivitate la hectar are față de medie la numărător, după scădem 1, omul mediu, și vedem câți oameni medii în plus poate să hrănească o țară înmulțind cu populația sa. Nu este peste tot așa, unii cresc porci în loc să exporte calorii vegetale, ca Danemarca, și fac mult mai mulți bani, e de la caz la caz.

Aici vedem de ce se scumpesc alimentele ca la nebuni, prima și a treia țară exportatoare de calorii sunt în război, ăsta nu e un război local, e unul mondial și situația e mult mai gravă decât pare, de aia se dau cu curul de pământ papagalii de la UE că securitatea alimentară e la fel de importantă precum cea energetică sau cea reală. Stați calmi, noi stăm bine, ideea e să nu exportăm și să ne facem pâine singuri, să ne creștem porcii singuri și să nu vindem cereale ca idioții și să importăm aluat înghețat și ceafă de porc de cine știe unde. Guvernul României e în plină degringoladă și o să aibă nenumărate probleme sociale.

Crimeea nu avea apă, Ucraina are cărbuni în Donbas, tot în estul Ucrainei este cel mai mare depozit de gaze din Europa, în Marea Neagră sunt gaze, Ucraina exporta cereale, acum nu mai poate; fasciștii, apărarea cetățenilor rusofoni, toate astea sunt bla, bla, tot războiul ăsta are la bază acapararea surselor de energie și apă și producția de cereale, orașul Mariupol nu-l interesează pe Putin, nu-l interesează nimic din ce e la suprafață în afară de terenul agricol, războiul este pentru subsol și pentru agricultură, așa cum Irakul a fost atacat pentru petrol. De asta a fost importantă Insula Șerpilor, pentru zona economică, pentru gaz.

Putin știe un lucru, cum și americanii știu, că fără energie nu există lucru mecanic, fără lucru mecanic, gaz și apă nu există mâncare, pentru energie și mâncare există totdeauna clienți. China și India cumpără fără probleme. Și nu poți ține o țară nemâncată din motive morale.

Țara asta este condusă de politruci, avocați, economiști și băgători de seamă, chemați dracu’ un inginer adevărat să vă explice pe ce lume sunteți, când v-a explicat Dragnea ce trebuie să facem v-ați dat cu curul de pământ, acum e 30 de lei kilul de roșii, când a vrut să exploateze gazele din Marea Neagră l-ați oprit cu furci și topoare, acum plătiți, când ăla dădea subvențiile la timp era nașpa, când a vrut Ponta să facă centrala de la Cernavodă ați țipat că vin chinezii, hidrocentralele nu sunt terminate că vă fute grija de pârșul gri cu coadă roz, acum vă uitați cruciș la factura de la electricitate, dacă vă simțiți ofensați nu înseamnă că aveți dreptate. Nu că ăia erau buni, nu erau, dar nu erau idioți ca ăștia sau ca USR.

Trebuie să ne vedem interesele ca țară, nu să pupăm în cur toți șmecherii care vin pe aici, nu există nicio strategie de dezvoltare a României, nimic, doar texte fără cap și coadă, fără nimic realizat. Ăștia sunt cufuriți acum că vine Putin peste ei, îl doare-n cur, la sfârșitul războiului o să se uite la ei râzând și o să-i întrebe dacă vor făină. Și o să vrea!

Rusia are buton nuclear, grâu, gaz, petrol, să nu vă închipuiți un singur moment că Putin o să fie asemeni lui Miloșovici sau altor papagali arestați de Curtea Penală de la Haga. E un criminal, și el și armata lui, dar judecați ce se întâmpla dacă Hitler avea bombe nucleare.

Păcat de oamenii simpli, victimele dintotdeauna ale intereselor altora, milioane de vieți distruse, dar asta e dintotdeauna, nu e nimic nou, ce contează că suntem în secolul XXI, cu ce e diferit, că trăiți voi în el? Oamenii sunt la fel de 200 de mii de ani.