În 1941, când Germania și aliații, adică noi, au atacat URSS, lungimea frontului era de 3000 de kilometri, au atacat cu 3,5 milioane de oameni, și, la început, i-au făcut praf pe ruși, au avut din prima zi superioritate aeriană, începutul a fost sublim pentru nemți, finalul un dezastru.

Frontul lui Putin în Ucraina a fost, ce să vezi, tot de 3000 de kilometri, doar că au fost doar 200 de mii de oameni și rușii n-au reușit superioritatea aeriană nici azi, că le-au aruncat ăia în aer pe teritoriul propriu depozitul de benzină, Ucraina e încă în aer.

Dacă nemților frontul le devenea tot mai mare și concentrarea forțelor se dilua, rușilor, frontul li se îngustează cu cât avansează, și, orice cetățean care a citit Sven Hassel știe, e mult mai ușor să fii în apărare decât în atac, ca în filmele cu cavaleri când frontul e cât o ușă și cavalerul decapitează în prag toată armata dușmană care, pentru că n-are loc, vine unul câte unul.

Doar ideea de a ataca pe un front de 3000 de kilometri cu doar 200 de mii de oameni e nebunească, sunt mult prea puțini, o știm noi din primul război mondial, când am făcut-o și am luat-o peste bot istoric, intrarea noastră în Transilvania este similară cu intrarea rușilor în Ucraina, să ne facem că uităm subiectul. Rușii au plătit cu mii de morți prostia asta.

Acum, merge războiul lui Putin bine? Și da și nu! Mariupol a devenit un soi de Stalingrad, doar că Mariupol are în spate marea, de unde nu vine nimic bun, cu un număr de victime înfiorător, rușii o să facă pustiu și o să unească Donbasul cu Crimeea, e deja un fapt. Din punctul ăsta de vedere e bine pentru ei. Ucrainenii n-au capabilitatea unei contraofensive serioase, presupune trecerea din apărare în atac, nu au mijloacele.

Ideea inițială a rușilor a fost cucerirea Ucrainei, cel puțin a jumătate din ea, dacă nu toată, au neglijat un fapt banal și istoric, că ucrainenii sunt la fel ca ei, așa cum ei n-au cedat nemților, nici ucrainenii n-o să le cedeze lor și se vor bate cu tot ce au. Rușii au învățat că planul inițial e imposibil de realizat și l-au redus, acum restrâng frontul și vor să securizeze cele două provincii și culoarul către Crimeea, problema e dacă vor și Odesa sau nu, asta nu pot să ghicesc, dacă o vor o să unească Transnistria cu teritoriile nou cucerite, o să pună ce mai rămâne din Ucraina în genunchi iar Moldova o să fie următoarea țintă. Aici războiul rușilor merge prost, n-o să cucerească atâta Ucraină cât au vrut, s-ar putea să dureze ani până să pacifice zona, plus terorismul care o să urmeze, cu Cecenia n-au terminat nici azi, cu Ucraina e infinit mai greu. O victorie a la Pirus.

În ciuda propagandei la care suntem supuși, că suntem, rușii nu stau atât de rău pe cât pare, au greșit imens, și îi va costa imens, pe toți și o merită, ce văd ei acum e doar începutul dezastrului ce va veni pentru ei. Nu au forța economică să se opună, așa cum se spune, sunt doar o benzinărie cu arme nucleare. Victoria e a NATO, din momentul ăsta oricine știe că rușii n-au nicio șansă într-o confruntare cu NATO fără arme nucleare, sunt restrânși la teritoriul URSS fără țările baltice.

N-o să existe niciun război convențional pe teritoriul României, nu mai suntem la intersecția imperiilor, să ne facem datoria de oameni și să ajutăm refugiații și să ne rugăm să nu existe alți tâmpiți mai mari ca Putin care să provoace un dezastru general, asta e. Rahatul ăsta de război a distrus și va distruge două țări, toată lumea e schimbată și o să se redeseneze toată geometria politică a lumii. Mai avem mult de tras.