În relațiile dintre țări, ideea de morală, așa cum o vedem noi în viața de zi cu zi, nu există. Iluzia pe care fiecare centru de putere o răspândește este că acțiunile sale sunt corecte, morale și eroice, e doar o propagandă pe care noi, oamenii obișnuiți, trebuie s-o înghițim pentru a dormi liniștiți, că noi nu facem rău, ceilalți îl fac. Nu vă puteți detașa de acțiunile propriului guvern, pentru că ele sunt finanțate de taxele și impozitele plătite de fiecare și duse la sfârșit de cei pe care i-am votat.

Ca să dau un exemplu simplu, pe cine o să afecteze sancțiunile asupra Rusiei în primul rând? Clasa de mijloc, cei care mănâncă la McDonald’s, cumpără mobilă de la Ikea și se uită la Netflix, ce să vezi, fix pe cei care, cel mai probabil, sunt împotriva regimului Putin. Practic, în încercarea de a slăbi regimul lui Putin, de fapt distrugem opoziția internă în speranța că se va revolta în fața violenței deja manifeste a regimului Putin, nicio șansă. Sărăcim o țară transformând-o într-o reală dictatură. E moral? Nu! Nu mai pot oligarhii că le-au confiscat occidentalii yacht-urile, ăsta e doar praful în ochii noștri, ca să nu vedem realul efect social al sancțiunilor.

Cei care ne explică azi dreptatea pe care o au sunt cei care după mai bine de 20 de ani de ocupație a Afganistanului și impunere a democrației au repetat fuga din Saigonul vietnamez, lăsând în urmă un dezastru. Noi am sărbătorit și victoria, e moral ce am făcut? Nu, e ridicol! Ca să nu vorbim despre participarea noastră la ocupația Irakului, și mai imorală, și mai penibilă.

A fost în interesul României participarea la cele două invazii și la sancționarea Rusiei? Da, fără discuție, trebuie să repetăm ce am făcut de fiecare dată, cu fiecare ocazie, e în interesul nostru, dar nu-mi spuneți că e moral! Politica internațională nu e morală, o acoperim cu propagandă și dormim în liniște.

Mai vreți? Când Occidentul a recunoscut Kosovo, ce să vezi, noi, nu, a fost deschisă cutia Pandorei, nu Rusia a fost prima care a modificat granițele de după război, Occidentul s-a crezut de neatins și a făcut-o, imoral. Rusia, nu atât de slabă cât se credea a modificat granițele Georgiei, apoi cele ale Ucrainei și acum din nou o face, tot imoral, Kosovo a fost primul pas. Georgia nu e semnificativă, în afară de scandalizări de fațadă, nu a fost nimeni interesat de realitate, la fel și în cazul Crimeei, sancțiuni de fațadă, când Putin a întins coarda, hopa, ne-am simțit amenințați, păi ori avem principii morale, ori n-avem? N-avem! Kosovo e o mare bază militară americană.

Tot Occidentul Europei s-a înfruptat din gazul, și o face încă, petrolul și cărbunele rusesc și, în avântul ecologisto capitalist, și-a închis exploatările de cărbune, minele, termocentralele. Germania a dat dovadă de o prostie fundamentală, a închis și centralele nucleare, și ce a pus în loc? Gaz rusesc! De parcă dacă ei nu produc nuclear electricitate nu se găsesc alții să producă, o face Franța și o exportă în Germania. Germania și-a închis termocentalele, acum le redeschide. greșelile politice sunt plătite scump, dar niciodată de cei care le fac. De parcă poluarea din folosirea resurselor altora nu ne privește, e la fel de imorală. Poluează tu, Rusia, că eu am de îndeplinit niște reguli pe care tot eu le-am pus.

Dacă nu eram în NATO, acum noi eram în război, viața românilor e mai importantă decât pupatul în cur al Statelor Unite sau Germaniei, acceptarea ca Președinte a unui securist trecut prin toate sau a unui veritabil supus german, așa interesele României au fost apărate, atât contează, azi vedem că prețul a fost mic.

Și ca să nu placă nimănui, pentru salvarea noastră de azi trebuie să-i mulțumim lui Ion Iliescu și lui Adrian Năstase, fără ei nu eram în NATO și ne număram morții.

Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post TV de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.