Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a atribuit ieri Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), în spatele căruia se află Vasile Dâncu, actualmente ministrul Apărării, un contract în valoare de 240 000 de lei pentru “Servicii de consultanță pentru elaborarea unui studiu de fundamentare a capacității de schimb de informații la nivelul statelor membre UE asupra modurilor de operare în cazurile de infracțiuni de mare violență în cadrul proiectului ISFP-2017-AG-FORENSIC-821555 “Schimburi de informaţii în materia modurilor de operare în infracţiunile cu violenţă” (MEMO)”.

 

In caietul de licitații se precizează și pentru ce se dau acești bani:

 

“Prin acest studiu, componentă a proiectului MEMO, se urmăreşte identificarea capacităţii tuturor statelor membre UE de a interopera sisteme de analiză a modurilor de operare in infracțiunile de mare violenţă, deja existente în unele dintre acestea (ca de exemplu ViCLAS) sau care ar putea fi dezvoltate în viitor. Această cercetare va oferi informaţii actuale din toate statele membre UE cu privire la nevoile, oportunitățile şi limitările tehnice şi juridice de a demara un asemenea proces de mare anvergură, precum şi asupra interesului statelor membre UE în acest sens. Raportul studiului va constitui baza unui exerciţiu ulterior de consultare cu statele membre UE în vederea identificării unui Plan de Acţiune în acest domeniu.”

În asocierea cu IRES, dar pe o componentă mică, a intrat și Institutul pentru Politici Publice (IPP) deținut de Adrian Moraru, consilier PNL în Consiliul General al Municipiului București (CGMB).

 

Numa’ licitații una și una

 

IRES, institutul de sondare a opiniei publice, nu e la primul tun în acest an din bani publici. În 14 octombrie, IRES a câștigat o licitație de 376 000 de euro de la Agenția Națională Pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați pentru o campanie de publicitate și informare cu privire la prevenirea violenței domestrice și a violenței împotriva femeilor în cadrul proiectului: „Sprijin pentru implementarea Convenției de la Istanbul în România”.

IRES a mai reușit un tun în 25 septembrie 2021 la un mai vechi partener și furnizor de cash public cu dedicație – ANCOM – Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, condusă de un fost pesedist: Vlad Stoica.

 

De ce spun că ANCOM e partener vechi de dat licitații cu dedicație către IRES? Pe când ANCOM era condus de Sorin Grindeanu, IRES a caşcavalit de la ANCOM un contract de servicii de studii de piață de circa 700 000 de euro.

Pe 2021, dacă punem și licitația de la Poșta Română de 90 000 de euro câștigată în 15 februarie 2021, atunci înseamnă că IRES a câștigat anul asta licitații în valoare de 760 000 de euro.

Practic, în 2021, IRES a făcut 50 la sută din cifra de afaceri de anul trecut DOAR din licitații pe bani publici, sigur, cu totul întâmplător.

 

 

E întâmplător că omul din spatele IRES, Vasile Dâncu, e numărul 2 în PSD și azi ministru al Apărării. Joaca asta a lui Dâncu de-a ascunsul în spatele IRES durează deja de mulți ani.

Vasile Dâncu a vândut pe 9 noiembrie 2015 integral participația la IRES către Ovidiu Turcu, proeminent om de afaceri clujean, dar fără nicio experiență în sociologie. A fost, în fapt, o manevră făcută cu o săptămână înainte că Dâncu să fie anunțat oficial de premierul desemnat Dacian Cioloș că vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Anunțul respectiv a fost făcut de Cioloș pe 15 noiembrie.

“Subsemnatul Vasile Dîncu voi ceda domnului Turcu Iacob Ovidiu (…) și domnului Hirian Cornel (…), prin contract de cesiune semnat la o dată ulterioară celei la care se adoptă prezenta, cele 20 de părți sociale (…) pe care le dețin la SC Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (I.R.E.S.) SRL, la o valoare și în condițiile specificate în contractul de cesiune”, se stipulează în hotărârea asociatului unic al IRES, Vasile Dîncu, din 9 noiembrie 2015.

Valoarea tranzacției a fost de circa 900 000 de euro.

Cu toate că Vasile Dâncu susținea peste tot sus și tare că s-a retras din institutul de sondare, în ultimul an în care Liviu Dragnea a condus PSD, 2018, s-a încheiat un contract pentru servicii de cercetare sociologică cu IRES în valoare de 1.932.454 lei. Contractul a fost semnat în 6 martie 2018, conform documentelor oficiale ale PSD care a avut contracte de peste un milion de lei cu IRES și în perioada 2016-2017.

“Nu mai am vreo funcție sau părți din IRES. Colaborez cu ei când am nevoie de sondaje să înțeleg ce se întâmplă”, declara anul trecut Vasile Dâncu pentru Europa Liberă.

În fapt, Dâncu a rămas patronul din umbră al IRES. De aceea și succesul “întâmplător” al casei de sondare la licitațiile din bani publici.

 

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.