de Liviu Alexa

Evenimentul Zilei și Capital sunt unele dintre cele mai cunoscute titluri de presă (și printre cele mai vechi rămase în picioare) din România. Istoria acestor publicații a fost mereu plină de controverse, însă, cumva, în mod magic, ele au supraviețuit timpurilor, intereselor, crizelor.

În februarie 2010, Evenimentul Zilei și Capital, unele dintre cele mai cunoscute branduri din presa românească care erau parte din trustului Ringier au fost cumpărate de omul de afaceri Bobby Păunescu (foto), fiul cel mai mic al unuia din cei mai puternici oameni de afaceri de acum 15 ani, George Constantin Păunescu. La acea vreme, Bobby Păunescu controla B1 TV, VOX News și ziarul local Gazeta de Sud.

 

Aproape doi ani mai târziu, Bobby Păunescu vindea, cel puțin oficial, 90 la sută din acțiuni lui Dan Andronic, jurnalist și consultant politic.

 

 

Intrarea lui Dan Andronic a ridicat multe semne de întrebare la acea vreme.

În 2010, Dan Andronic începea să ofere consultanță politică pentru PDL, partid unde Elena Udrea era “pe val”, ministrul de atunci al Dezvoltării Regionale fiind apoi acuzată de DNA că, în acel an, ar fi cerut de la Bogdan Buzaianu, patronul Energy Holding, mită de 5 milioane de euro pentru continuarea unui contract Hidroelectrica și ar fi primit în 2012 circa 3,8 milioane, plus o creanță deținută de o firmă a acestuia în valoare de 900 000 de euro, bani împrumutați de Buzăianu lui Bobby Păunescu care gajase pentru această sumă acțiunile publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital. Și nu mai plătise înapoi împrumutul.

În timpul audierilor, Buzăianu a detaliat împrejurările în care a acceptat să ofere PDL, partid aflat în 2011 la guvernare, suma de 2,5 milioane dolari şi să preia o creanţă de 900.000 euro de la publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital.

În acelasi dosar, in fața instanței de judecată, un alt martor si vechi client de-al DNA, Dinu Pescariu, a explicat în detaliu cum firma controlată direct de el a preluat o creanță ce viza editura EVZ, de 900.000 de euro.

Pescariu a povestit că solicitarea de preluare a creanței a venit direct de la Elena Udrea, care nu ar fi oferit atunci explicații.

 

„Nu-mi amintesc precis anul dar cred ca era 2011 am fost căutat de Elena Udrea care m-a rugat ca printr-o firma a mea sa preiau o creanță ce avea legătura cu Evenimentul Zilei.

Nu mai rețin dacă această discuție am avut-o tete a tete sau telefonic. Atunci ne vedeam destul de des Nu mi-a dat detalii suplimentare la tranzacție iar eu am folosit pentru acea tranzacție firma controlată direct de mine.

Nu-mi amintesc dacă atunci i-am cerut detalii Elenei Udrea privitor la tranzacție. Mi-a spus ca nu implica niciun cost pentru firma mea.

Îmi amintesc ca m-a pus în legătură cu Anamaria Topoliceanu cu indicația ca ea se va ocupa de perfectarea documentelor.

Apoi administratorul firmei, un cetățean elvețian, a venit aici și s-a întânit cu Topoliceanu undeva pentru întocmirea documentației privind preluarea creanței.

Nu rețin exact dar cred ca eu am trimis draftul documentelor. Nu s-a plătit niciun preț al cesiunii. Creanță era de la o firma dar nu mai rețin…. .

Nu am avut personal nicio implicare în activitatea editurii EVZ si Capital.

DNA: i-a spus Elena Udrea ca trebuie sa preia EVZ?

Pescariu: Da. Ea mi-a spus acest lucru.”

 

(extras din declarația de martor a lui Dinu Pescariu din 15 martie 2021)

 

Perioada Andronic – un deceniu de stabilitate

 

Interesant este că, deși toată lumea știa deja că Evenimentul Zilei aparține Elenei Udrea (sau, cel puțin, este sub controlul ei editorial), aparența că Dan Andronic este adevăratul patron a fost păstrată timp de un deceniu.

Un deceniu și el tumultuos, cu dosare penale deschise de DNA pe numele Elenei Udrea, dar și pe numele lui Dan Andronic.

În ciuda acestor evenimente, publicațiile Capital și Evenimentul Zilei au fost stabilizate financiar de Dan Andronic, cel care a adus titlurile în secolul 21, dezvoltându-le partea de online, dar inițiind și proiecte editoriale tipărite de mare succes.

Sub Dan Andronic, EvZ și Capital s-au stabilizat financiar și, în ultimii 4 ani, Andronic a făcut și profituri, și nu puține, dacă e să ținem cont de “praful” din mass media.

 

Evenimentul Zilei și Capital au cunoscut în 2021 o dezvoltare și mai amplă. Din punct de vedere editorial, EvZ a început să conteze tot mai mult, prin acontarea unor editorialiști de marcă. Dar trustul manageriat de Andronic a făcut și cifre foarte bune pe partea financiară.

Se prea poate că acest lucru să fi atras atenția unui controversat personaj, Maricel Păcuraru, patronul de astăzi al televiziunii Realitatea Plus.

Specialist în operațiuni de tip “hijack and take-over”, Maricel Păcuraru a mirosit o oportunitate de zile mari, aflând că poate prelua o parte dintr-o creanță unde nu se achitaseră niște bani și care l-ar fi adus în postura de control al societății editoare a publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital.

Zis și făcut, Maricel Păcuraru a preluat, spun sursele noastre, creanță cu pricina, ba, mai mult, a făcut și un pas suplimentar, obținând zilele trecute de la Bobby Păunescu și controlul celor 5 la sută din acțiuni. Nici nu era greu pentru Maricel Păcuraru să îl “combine” pe Bobby Păunescu: acesta din urmă e într-o stare psihică tot mai… prăfuită, ia pastile de tot felul fiindcă nu poate dormi și își asasinează cunoștințele cu mesaje incoerente pe whatsapp despre conspirații americane, ca să nu mai zicem că, atunci când apelează telefonic pe cineva, nu se poate exprima decât prin onomatopee și diverse grohăituri.

Una peste alta însă, lucrurile s-au întâmplat exact așa cum vă spunem. Maricel Păcurar s-a și lăudat printre apropiați că săptămâna viitoare va depune înscrisurile doveditoare la Registrul Comerțului București și că va deveni noul patron al publicațiilor Evenimentul Zilei și Capital.

 

Maricel Păcurar confirmă pentru Strict Secret: “Da, e adevărat, dar altceva nu mai comentez”

 

Deși compania editoare nu se află în procedură de faliment, având în 2020 aprobat un plan de reorganizare și țînând cont de faptul că, în octombrie 2020, s-a soluționat definitiv contestația referitoare la planul de organizare acceptat de judecătorul sindic, este foarte posibil că Maricel Păcuraru, specialist în asemenea chichițe, să fi găsit o breșă care să îi permită să facă această preluare ostilă.

Ca să nu batem apă în piuă, i-am scris chiar patronului Realitatea Plus. Acesta ne-a confirmat informația preluării. Când am insistat să ne dea detalii asupra operațiunii și, mai ales, asupra planurilor de viitor, a refuzat să mai comenteze altceva. Dar, chiar si cu răspunsul său sec si afirmativ, dezvăluirea Strict Secret este completă.

 

 

Pe cine se bazează Maricel Păcuraru la Registrul Comerțului

 

În trecutul său controversat, Maricel Păcuraru a fost beneficiarul unor decizii stranii și favorabile referitoare la scandaluri ce au implicat alte societăți comerciale unde a încercat preluări ostile. Ba chiar și din partea judecătorilor, Maricel Păcuraru a beneficiat de decizii incredibile: de exemplu, într-un dosar penal în care este inculpat, procesul său a fost amânat de 48 de ori!

Maricel Păcuraru a fost trimis în judecată pe 30 decembrie 2015, pentru prejudicierea Loteriei Române. Concret, procurorii DNA îl acuză de spălare de bani, complicitate la spălare de bani şi participaţie improprie la abuz în serviciu. În același dosar are calitatea de inculpat și Ovidiu Rîpanu, la data faptelor șef Serviciu Achiziții al Loteriei Române. Pe lângă ei, mai sunt alți 10 inculpați – persoane fizice și juridice.

Potrivit surselor noastre, Maricel Păcuraru, mogulul media care deține și Realitatea Plus, are o relație de control total asupra Valentinei Burdescu, șefa Oficiului Național al Registrului Comerțului, numită de Ludovic Orban pe această poziție la rugămintea de mogul a lui Maricel Păcuraru.

Doamna Burdescu lucrează în haită cu soțul, Bogdan, căci și el este angajatul ONRC.

Valentina Burdescu este omul-cheie din ONRC al lui Maricel Pacuraru

 

În fine, al treilea stâlp de susținere pentru Maricel Păcuraru în ONRC este chiar șefa departamentului Juridic de la Registrul Comerțului, Roxana Pitiș.

 

Mici întrebări, mari dileme

 

Maricel Păcuraru este un personaj controversat, e adevărat, dar a dat multe lovituri interesante prin stilul său agresiv. El este, totuși, patronul Realității Plus, și era și atunci când făcea închisoare, chiar dacă i-a cedat managementul pentru acea perioadă lui Cozmin Gușă. Nu a avut nicio emoție să îl scoată pe Gușă din schema Realitatea, mai ales că Păcuraru, aflat în închisoare, era supărat și pe faptul că finanța cu bani grei Realitatea chiar când postul era pe val, deși auzea și el, chiar din pârnaie, ce sume la negru se cereau în numele televiziunii și care ajungeau în alte jeburi decât ale postului Realitatea în acele vremuri.

Motivul pentru care și-a asumat Păcuraru managementul stației TV este ideea că acest lucru l-ar putea ajuta să își “gestioneze” mai eficient dosarele penale pe care le are pe rol și să folosească postul ca moneda de schimb. În acest sens, conectarea la Realitatea Plus a unor publicații online puternice precum Capital și Evenimentul Zilei nu ar face decât să ii consolideze poziția de negociere cu “Sistemul”.

Pe de altă parte, mișcarea sa intempestivă și agresivă va declanșa, previzibil spunem noi, un scandal imens, căci în spatele celor două publicații există niște “fantome” care nu se văd cu ochiul liber al actelor și care nu vor accepta cu bucurie faptul că și-au luat o asemenea țeapă și că jucăriile “lor” vor ajunge pe mâna patronului Realitatea Plus.

 

Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post TV de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.