de Marius HUC, producător de televiziune, unul dintre cei mai speciali jurnaliști din România

 

Un vânător tânăr, la prima partidă la urs, îl întreabă pe colegul mai experimentat: “Și dacă vine ursul spre mine și nu mai am cartușe, ce fac?” “Cum, ce faci? Te apleci, iei rahat de lângă tine și îi arunci în față.” “Și dacă nu am rahat?” “Îți garantez că o să ai!

Deputatul minorității bulgare, Gheorghe Nacov, s-a aplecat și a aruncat cu rahat într-un articol publicat chiar aici, la strictsecret.ro, sub semnătura colegei mele Mihaela Trif. Nacov, deputat vânător (de fapt, mai mult vânător deputat), face apologia uciderii urșilor. amintiți minerul din 1990, care după ce a distrus sediile partidelor istorice a spus la PNTCD a găsit droguri, muniție, mașină de scris automata, iar la PNL mașină de tipărit bani? Ei bine, acest Nacov este nemulțumit de existența ONG-urilor și de faptul acestea au bani și cam încurcă activitatea vânătorilormari iubitori de natură.  Nasol!

M-am uitat pe site-ul Camerei Deputaților și am adunat minutele pe care Nacov, reprezentantul minorității bulgare, le-a cuvântat în plen de când Dumnezeu ne-a procopsit cu acest parlamentar – fix 15! De 3 ori a vorbit, firesc, despre Bulgaria și limba bulgară, dar de 4 ori despre legea vânătorii! Apoi am calculat și câți bani a câștigat domnul ca să promoveze în Parlament interesele vânătorilor și nu ale minorității bulgare de când este parlamentar, a ridicat de la casierie vreo 33 de mii de euro. În cuvinte simple, Nacov a câștigat 2.200 de euro pentru fiecare minut vorbit în plenul Camerei Deputaților. Numai Alibec la CFR Cluj a mai câștigat atât de bine ca frece banca de rezerve.

Da, Gheorghe Nacov, ONG-urile pentruprotecția animalelor au bani pentru fauna din România merită fie ocrotită de acțiunile ucigașe ale unuia ca tine! Eu donez bani acestor ONG-uri. Și donez mai ales Sanctuarului urșilor de la Zărnești! Și voi mai dona, ca salvez din bătaia puștii tale niște animale care nu sunt vinovate impart același areal cu tine.

Problema urșilor există. Dar nu sunt vinovate animalele, în niciun caz. Este o problemă creată de oameni, în special de către oamenii politici. Oameni buni, le-am distrus casa animalelor! Nu numai urșilor! În România se defrișează 3 hectare de pădure pe oră. Imaginati-vă 6 terenuri de fotbal, unul lângă celălalt. Într-o singură oră, se taie pădurea de pe o astfel de suprafață. Este enorm – de ani de zile, animalele au pierdut un habitat uriaș. Le-am distrus adăposturile, le-am diminuat posibilitățile de hrănire, le-am schimbat modul de viață! În lipsa pădurii, animalele caută hrană în orașe și sate, au devenit cerșetori pe marginea drumurilor. Iar natura încearcă  își salveze speciile care trăiesc din ce în ce mai greu inclusiv prin înmulțirea lor excesivă. Este ca la oameni, în țările sărace – a fost un boom de natalitate în Asia săracă, este un boom în Africa săracă

Nu sunt vinovate animalele! Oamenii politici trebuie caute soluții. De fapt, nu le caute, ci să le aplice! În loc militeze pentru uciderea lor, trebuie umble și rezolve cauzele! Încetați jaful în pădurile României, stopați defrișările ilegale, faceți legi aspre și vegheați fie aplicate cu strictețe!

Aplicați soluții imediate pentru protejarea populațieiexistă garduri de protecție eficiente, prin care trece curent electric, astfel încât urșii nu ajungă la animalele din ferme sau din stâni. Știu consultantul care a făcut proiectul pe fonduri europene pentru încercuirea cu gard a pădurii Letea din Delta Dunării. Caii, care altădată distrugeau pădurea, nu mai au cum distrugă vegetația din aria protejată, ci trăiesc liberi în preajma monumentului natural. Nu l-a mai cautat nimeni pe acel consultant pentru un astfel de proiect. Și au trecut vreo 10 ani.

Tot în articolul Mihaelei Trif se spune că oamenii cărora urșii le-au atacat animalele domestice sunt nemulțumiți despăgubirile se dau cu mare greutate, iar solicitările statului pentru a dovedi ți-au fost ucise animalele sunt absurde. Așa o fi… Dar nu sunt vinovați urșii. Ei nu lucrează nici la primării, nici la direcțiile agricole. Și nici nu fac legi cretine. Legi fac colegii domnului Nacov, nu Moș Martin sau nepoții ursului Arthur.

Sunt conștient de drama familiilor care și-au pierdut tatăl sau fratele în lupta cu ursul. Dar inclusiv aceste familii trebuie tragă la răspundere senatorul și deputatul pe care i-au trimis în Parlament facă legi bune, nu lobby pentru vânători. Un singur om dacă ar fi fost omorât de urs ar fi constituit o mare dramă. Au fost mai mulți, cu siguranță. Dar nu 30 în ultimii doi ani, cum se susține în articol. Mai mult de un mort pe lună ar fi fost un fenomen. Ca unul care citesc zilnic sute de știri, garantez informația este falsă! Dar repet, moartea unui singur om este de ajuns pentru ca societatea intre în alertă, iar cine trebuie e musai aplice măsuri pentru rezolvarea situației. Dacă tot vorbim despre statistici, aflați anual mor în România mai mulți oameni din cauza țânțarilor decât a urșilor. Țânțarii transmit boli precum West Nile. Invit vânătorii la un măcel de țânțari, cum știu ei facă! Sau asta cu țânțarii nu e o afacere bună? Nu prea vin vânătorii străinii la țânțari, nu?

Acum câteva luni, CNA-ul a dedicat o zi de dezbatere cazului Arthur, la propunerea reprezentantului UDMR (if you know what I mean!) din Consiliu. O pierdere de vreme… S-au împărțit amenzi în stânga și în dreapta, dar cea mai flagrantă dintre greșelile de la tv a fost iertată. Era vorba despre declarația lui CT Popescu de la Digi 24: “Cred că orice ins care participă la așa ceva (vânarea ursului Arthur), pentru mine nu este o nenorocire, în legătură cu un astfel de ins, dacă primește un glonț în cap. Ca să vadă și el ce simte ursul în clipa în care tragi în el. Lipsit complet de apărare, cu tine care stai acolo, ai toate avantajele de partea ta și-l ucizi. Nu mă bucur, am spus că nu e nicio nenorocire, că nu vărs nicio lacrimă. Nu înseamnă că mă bucur. Dar cine se duce la vânătoare și ia un glonț în cap, să fie sănătos… Cine se duce să ucidă în felul ăsta, să-și asume.„ Nu mă duc cu gândul chiar acolo, dar nici departe nu sunt…

Nu îmi plac vânătorii, clar! Nu înțeleg de ce un om al vremurilor noastre și-ar dori să ucidă de plăcere animale sălbatice. Ei nu pot fi oameni buni, nu pot fi empatici. Locuiesc pe un câmp, în apropiere de București. Mă bucur de fiecare dată când văd căprioare, când văd o vulpe, când fazanii traversează drumul… De fiecare dată când vin de la cumpărături arunc pe câmp morcovi. Știu că urecheații se vor bucura. De 10 ani, de când stau pe câmp, nu am văzut vreodată vânători care să vină să hrănească animalele. Dar i-am văzut lângă casa mea, trăgînd în fazani. Alicele au lovit casa, acoperișul caselor vecine… Niște nesimțiți. Am chemat poliția, s-au cărat.

Să nu îmi pună nimeni placa aia cu vânătorii care, de fapt, protejează natura. Sau că vânătoarea e un sport. Dacă ar proteja natura, nu s-ar mândri cu trofeele. Dacă iubești natura, selectezi animalele bolnave, nu pe cele mai frumoase, cele mai puternice, pentru ca mai apoi să le expui coarnele pe pereți și blana în fața șemineului. Dacă vânătoarea ar fi un sport, ai fi fair-play – nu le-ai da drumul mistreților din împrejmuire pentru ca șleahta de psihopați să tragă în bietele animale chiar în gura țarcului.  Și nici măcar nu ai folosi o lunetă foarte performantă – dă-i măcar o șansă vânatului.

Mi-a fost silă când am văzut pe o pagină de socializare a unei asociații de vânători îndemnul de a participa la protestul unor amărâți cărora ursul le omorâseră oile. Vânătorii știau că vor fi puțini protestatari, dar au vrut să confiște manifestația. Cine știe, poate ăia de la Mediu vor accepta derogări pentru uciderea urșilor. Și atunci, cine îi va ucide? Amărâții păgubiți? Nu, vânătorii!

Avem un program național, România Educată. Și un președinte iubitor de natură. Sporturile sale preferate sunt legate de natură – golf, ski. Oar cum i s-ar părea transformarea observatoarelor vânătorilor în locuri în care copiii să admire natura, să învețe ce înseamnă să fii responsabil? Și să vadă urșii prin binoclu, nu prin luneta puștii de vânătoare?

Poate greșesc. Dar simt că nu! În orice caz, există soluții ca urșii, aceste animale impresionante, care trăiesc o dramă în România, să supraviețuiască răutății semenilor noștri, incompetenței unora și setei de bani a altora.

Cât despre deputatul din povestea de azi, în weekend promit merg în cartierul copilăriei, Dristor, vorbesc cu cea mai importantă comunitate de bulgari din București. Am crescut printre bulgari, știu cât de supărați au fost când Ceaușescu le-a ras casele și grădinile și i-a aruncat în niște garsonierecutii de chibrituri. Am să-i întreb dacă știu cine îi reprezintă în Parlamentul României, dacă deputatul lor i-a vizitat. Am merg și la biserica bulgarilor din Dristor, îl întreb pe preot dacă marele iubitor al naturii (implicit al lui Dumnezeu), Gheorghe Nacov, l-a întrebat vreodată depre starea enoriașilor, despre câți mai vorbesc limba bulgară și dacă, în general, au probleme.

Până atunci, Gheorghe Nacov, jolt carton!