Care e esența civilizației? Ce ne face oameni? Cred ca există o explicație atât de simplă că n-o să mă credeți. Când ne întâlnim cu un necunoscut pe stradă, drumurile noastre duc la ciocnire, din priviri ne înțelegem și ne ocolim. Asta e, atât, restul e istorie, civilizația înseamnă să colaborezi cu necunoscuți, spre binele tuturor. Asta e civilizația, asta ne face oameni, să ne ocolim pe stradă, atât!

Civilizația e doar o impresie, e o pojghiță subțire, dacă trei zile nu avem electricitate, o să luăm cu asalt magazinele, nu mă credeți? Sper să nu ajungeți să simțiți asta pe pielea voastră. O să le luăm, o să devenim niște bestii fără limite. Când foamea o să fie stăpână, o să furați, o să jefuiți, o să ucideți! Și, mai mult, nici n-o să vă pară rău, o să fie normal.

Întrebarea reală e ce ne face diferiți? E simplu, propaganda!

Suntem învăluiți într-o ceață propagandistică din care nu mai putem să găsim drumul către casă, sună cunoscut? Nu?

“Ce ceaţă deasă, vai, ce ceaţă deasă …
Nu mai cunoaştem drumul către casă.

Sîntem uşori, şi ceaţa e ca fumul,
Vai, unde-o fi, unde se-ascunde drumul?”

Eugen Jebeleanu, unde se ascunde drumul? Sa fim serioși, vă doare-n cur de drum, de propagandă, de orice, cu cât e mai simplu, cu atît e mai ușor, fără nuanțe, fără gândire, cât mai liniar. Să fii civilizat înseamnă să fii spălat pe creier, ca nordicii, sunt cei mai civilizați, idioții perfecți!

Una din cele mai sinistre metode de spălare a creierului e religia, câți dintre voi chiar respectă regulile religioase, câțiva, si n-o să citească vreodată articolul ăsta cei câțiva, restul, toți cei care citiți sunteți niște farisei, alegeți ce vreți din religie, respectați ce vă place, de fapt n-aveți nicio treabă cu adevărata credință, mimați o chestie care vă satisface emoțional. Vă mințiți singuri, frenetic, nu sunteți mai creștini ca mine, care sunt ateu!

Apoi vine naționalismul, vai cât ne iubim țara! O iubiți o pulă, toți vreți să plecați, după Siria, care e într-un război sinistru, noi plecăm cel mai hotărât, se bate lumea pe pașapoarte că vin rușii, vin pe dracu, nu sunt capabili, noi suntem capabili să plecăm, și o facem.

După vin reclamele, e plină țara de farmacii și de case de pariuri, spune la televizor că dacă vă doare-n cur trebuie să luați curomicină, un supliment alimentar, vă doare, nu vă doare, îl luați. Sunt cote bune, gata, jucăm, nu aveți nicio strategie, nimic, doar să ne îmbogățim repede, de fapt pierdeți în draci.

Politica, vaaaaai, ce păreri hotărâte, erați cu Roborul în gură când era 1,5% acum e 6% și e un fapt divers, dar abia, abia puteți să plătiți creditele. Ce bun e Ciucă, Viorica era un munte de inteligență față de el, dar era de la PSD, și v-a spălat tanti Secu pe creier că e proastă, era, dar v-ați ales cu unul care o depășește. L-am votat pe Băsescu, un securist, n-am crezut că poate fi mai rău, se poate, avem un Tom Cruise cu burtă și cu un ego apoteotic, un sfert de limbă română și o lentoare de melc rahitic, dar e neamț și vă place, ok, sunt opțiunile voastre politice, de ce dracu’ plecați din țară?

Am avut nefericita curiozitate să mă uit la știri duminică dimineața, călugărițe de la Vatican fotbaliste, nudiste de la Călărași, bătăi cu lopeți care n-au avut loc, damicele reporterițe care stăteau într-o baltă de 10 centimetri și prevesteau Apocalipsa, alte așa zise reporterițe care se uitau la o tablă atârnată într-un pom și ne spuneau că sunt imagini greu de văzut, o propagandă sinistră despre lucruri banale. Și asta e zi de zi, de fapt nu era nicio știre reală, doar propagandă.

Urmează propaganda gay, BLM, feministă, climatologică, a energiei verzi, subiecte ridicole, fără nicio importanță reală dar care au devenit esența politicii Vestului, suntem asaltați cu non subiecte din toate direcțiile, unii cântă “Noi suntem români!”, alții se zbat să ne spună cât de rasiști suntem, cum nu facem suficient pentru Ucraina, pentru drepturile homosexualilor, de fapt sunt din aceeași tabără, a manipulării ideologice.

Civilizația înseamnă manipulare, piața liberă, politica, democrația, capitalismul sunt toate imagini ale unei realități văzute în oglinda deformată a propagandei, dar e cea mai bună lume pe care am putut-o inventa, de la prețurile la case sau extracții dentare, de la prețul cireșelor la factura de electricitate, de la programul TV la programa școlară, totul e inundat de propagandă. Cât despre drumul către casă?

“Ce ceaţă deasă, vai, ce ceaţă deasă …
Nu mai cunoaştem drumul către casă.

Sîntem uşori, şi ceaţa e ca fumul,
Vai, unde-o fi, unde se-ascunde drumul?”