Sunt jurnalist de investigații, fac asta de 24 de ani, am avut și cazuri mici, și cazuri mari, ca orice “detectiv” de presă, atras însă mereu de lucrurile “imposibile”. “Imposibilul” li se întâmplă cel mai adesea amărâților, celor fără de pile sau de bani: ei devin victimele Justiției sau polițiștilor, abuzurile împotriva lor sunt trecute la “și altele”, pentru ei nu mișcă nimeni niciun deget.

De aceea tresar, ori de câte ori sunt solicitat “să scriu” despre câte un caz mic de presă, fără relevanță națională. Când Șoșoacă ghiorlaie pe toate canalele de televiziune și pe toate ziarele online, cui să îi mai pese de un neica-nimeni din sărăcioasa Tulcea care este ucis pe carosabil și nimănui nu îi pasă că trebuie găsit și vinovatul?! Adevăratul vinovat…

Povestea de mai jos e una oarecare, nu e despre pensii, despre Șoșoacă, despre Danileț, despre avioanele F-16, e o poveste simplă, dar făcută să fie complicată de un sistem perfid care funcționează în orice colț al României atunci când cineva trebuie scos basma curată.

Strict Secret vă prezintă povestea unui amărât alcoolist din Tulcea mort din întâmplare. Dar tot omorât se cheamă că a fost. Am decis să mă implic în poveste doar pentru că nu am uitat că, undeva în Italia, băiatul drogat și cocalar al multi milionarului Gino Iorgulescu, fugit din țară ca să nu răspundă pentru crima sa, când a ucis cu mașina un tânăr tătic amărât, se sustrage de o grămadă de timp de rigorile Justiției române, mințind că trebuie să stea într-un sanatoriu, fiindcă i s-a stricat chipurile căpșorul de atât stres post-accident. Când spărgea zeci de mii de euro pe curve și droguri, Mario Iorgulescu nu avea niciun stres…

  • Vă avertizez că urmează mai jos imagini cu impact emoțional real. Le-am lăsat needitate din rațiuni jurnalistice, fiindcă ajută micii mele anchete. Le-am lăsat needitate și pentru că m-a frapat felul sec în care a murit amărâtul ăla.

 

Tulcea, acum o lună

 

În seara de 02.11.2021, pe strada Energiei din municipiul Tulcea a fost accidentat mortal un cetățean de aproximativ 40 de ani care, din declarațiile Poliției, ar fi fost deja căzut pe partea carosabilă înainte de a fi lovit de un SUV de culoare închisă.

Foarte puține informații despre acest accident rutier au fost publicate în presă locală, cele mai multe detalii fiind preluate din comunicatul IPJ Tulcea.

În fapt, lucrurile sunt mult mai complicate decât par.

Singurul suspect pe care îl are Poliția la acest moment, la mai bine de o lună de la eveniment!, este un ambulanțier de la un serviciu privat de ambulanță din oraș. Acesta a plecat în seara tragediei de la sediul ambulanței care se află undeva în apropierea locului accidentului (aproximativ 2 minute de mers cu mașina) la ora 18.29 și a ajuns la domiciliu la 18.35, conducând un SUV de culoare închisă. Acest lucru a fost suficient pentru Poliția Rutieră din Tulcea să îl încadreze în postura de suspect, ulterior învinuit pentru ucidere din culpă și fugă de la locul accidentului.

Mai întâi de toate, trebuie menționat faptul că victima era un cunoscut al cartierului, fără familie, consumator “etern” de alcool, își făcea veacul pe la magazinul din apropierea locului decesului și, în concluzie, fiind sărăntoc, nimeni dintre cei apropiați nu face presiuni pentru aflarea adevărului.

Bietul om era dintr-o comună din județ – Ciucurova, are un frate și o soră, nu am aflat dacă ambii sunt în țară sau nu, dar cert este că ei s-au ocupat de înmormântare, așa cum m-am interesat. Într-un cuvânt, posibilități limitate de a face cineva presiuni pentru căutarea vinovatului.

Revenind la traseul ambulantierului, conform afirmațiilor polițiștilor, acesta a plecat de la sediul ambulanței la ora 18.29.

Ora plecării a fost verificată pe camera de supraveghere de la sediu de echipa de polițiști împreună cu un specialist IT, mai exact administratorul firmei care s-a ocupat de montajul și mentenanța sistemului de supraveghere video (PICK SOFT SRL). Această oră a fost utilizată și la reconstituire.

De asemenea, ora plecării este menționată și în registrul de la ambulanță, dar cu eroare de 1 minut, mai exact 18.30. La ieșirea din sediul Ambulanței Delta, a virat stânga pe strada Combustibilului, apoi din nou stânga tot pe strada Combustibilului, la intersecția cu strada Energiei (pe colț dreapta se află sediul Fun Curier), a virat stânga pe strada menționată, apoi dreapta tot pe strada Energiei( conform Poliției, pe hartă, ea fiind înregistrată ca fiind strada Gazelei), trece pe la locul accidentului ( mai exact 50 m înainte de intersecția cu strada Azimut, pe dreapta fiind sediul Serviciului de Transport Public Tulcea), apoi dreapta pe șoseaua Barajului, la sensul giratoriu (pe dreapta Dedeman) stânga pe strada Isaccei, apoi stânga și dreapta pe strada Cosașului la domiciliu. Pe stradă Cosașului intră conform camerei de supraveghere a familiei Simionov la 18.34, până la domiciliu fiind o distanță de aprox 100 de metri.

Poate pentru voi, cititorii, poate că nu contează o asemenea înșiruire plicticoasă de străzi. Dar dacă ați fi voi ce învinuiți de omucidere fără probe, ați lupta pentru orice detaliu, pentru orice dovadă care să vă ateste nevinovăția.

Acesta este traseul parcurs de SUV-ul de culoare închisă marca Nissan Qashqai în seara accidentului. Ceea e e pe camerele de supraveghere.

 

Filmul accidentului, varianta Poliției

 

Ora producerii accidentului, 18.45 fără câteva secunde, conform declarațiilor coordonatorului anchetei Cms. Șef Grigoraș la audierea inițială a ambulantierului. Persoana decedată a traversat strada Energiei (Gazelei pe hartă), s-a așezat pe spațiul verde ce desparte cele două părți carosabile (trebuie făcută o precizare aici, strada are două părți carosabile, pe ambele părți circulația efectuându-se ca și când ar fi două străzi distincte, acestea fiind despărțite de un scuar cu spațiu verde – iarbă și, din loc în loc, copaci de mică înălțime, între cele două fiind și o diferență de nivel), s-a ridicat, a încercat să traverseze (probabil către magazinul pomenit mai înainte) la aproximativ 50 m de trecerea de pietoni și de intersecția cu strada Azimut, și-a scăpat sticla pe care o avea în mână și a căzut pe partea carosabila, cu capul orientat către axul drumului și în apropiere de acesta. Rămâne la pământ, moment în care, ASTA SPUNE POLIȚIA, un SUV de culoarea închisă îl lovește la nivelul capului și îl întoarce cu capul orientat către spațiul verde, unde este și găsit decedat.

ASTFEL este prezentat filmul evenimentului de Poliția Rutieră care deține o înregistrare video preluată de la o camera de supraveghere de la Serviciul de Transport Public Tulcea, sistem de supraveghere instalat tot de firma mai sus amintită.

Ora accidentului afișată pe această camera este 18.31Din filmare nu se distinge numărul de înmatriculare sau culoarea mașinii, ci doar o siluetă vagă.

De asemenea, momentul în care este lovit de mașină și întors, cum susțin polițiștii, nu se poate distinge clar, fiind mai mult o presupunere. A doua filmare pe care o deține Poliția este cea cu Nissan-ul în dreptul camerelor de supraveghere de la Fun Curier, ora indicată fiind 18.47. Pe filmarea de la Dedeman nu este afișată nicio oră.

Nu există la dosar înregistrarea cu ora plecării de la sediul Ambulanței Delta, cu toate că au fost cerute înregistrările încă de pe data de 03.11.2021.

Mașina a fost supusă unei expertize tehnice (plătită de învinuit), nefiind găsită vreo dovadă că mașina a fost implicată în vreun accident: se constată că mașina nu a suferit reparații sau alte intervenții și nu a prezentat nici o defecțiune la sistemul de direcție sau altele. De pe mașină au fost ridicate și trei fire de păr, care până mai ieri nu au fost trimise la INML.

Acestea sunt toate dovezile pe care Poliția le are, le susține, probe care au fost expuse și avocatului  pe 11.12.2021, la mai bine de 30 de zile de la eveniment, timp în care ambulanțierul este în concediu fără plată, fără a pune la socoteală stresul la care este supus.

 

Probe neinstrumentate de o poliție suspect de inertă. La Tulcea, morțile suspecte se anchetează cu încetinitorul

 

Ambulanțierului i s-au adus la cunoștință informațiile și calitatea de învinuit pe 03.11.2021 după-amiază. A fost sunat dimineață la aprox 06.50, moment în care se află în drum spre București, fiindu-i cerute informații despre locul unde se află în acel moment Nissan-ul, fără prea multe justificări, polițistul fiind extrem de agresiv verbal. De asemenea a fost prezent un echipaj de Poliție și la domiciliu în aceeași dimineață unde a fost chestionată soția ambulanțierului.Discuția, la fel una agresivă cu tendința clară de intimidare. Probele de pe mașină au fost ridicate în dimineața zilei de 03.11.2021 în curtea Ambulanței Delta, unde mașina era parcată, ambulanțierul plecând la București cu autosanitara la aproximativ ora 04.55.

Tot în ziua de 03.11.2021, după ce i-a fost adusă la cunoștință calitatea de învinuit, i s-a solicitat și efectuarea testului poligraf, lucru pe care ambulanțierul l-a refuzat după ce s-aconsultat cu avocatul.

În zilele imediat următoare accidentului rutier, ambulanțierul, ajutat de familie, a mers din poartă în poartă pe strada evenimentului, încercând să afle informații care ar putea face lumină în acest caz, acesta fiind convins de nevinovăția lui. În acest mod, a aflat că există cel puțin 10 camere de supraveghere instalate pe proprietăți private și la diverși agenți economici și care, dintr-un unghi redus, ce-i drept, datorită legislației care nu permite alt mod de instalare, ar putea oferi informații suplimentare și care, consultate, ar pune cap la cap momentele deplasării Nissan-ului pe tot traseul.

Chiar dacă ar există un decalaj clar între orele înregistrate de camere cu timpul real, Poliția nu a cerut o expertiză în acest sens. Culmea, conform martorilor, Poliția a intrat în posesia mai multor înregistrări video încă din seara accidentului, înregistrări care nu apar în probele instrumentate. Suspect, nu?

Tot din cele discutate cu martorii prezenți la sosirea echipajelor de intervenție, este cert faptul că decedatul a fost găsit de un instructor auto (Școala de Șoferi Autotur din Tulcea) care avea un cursant de sex feminin ce efectua ore de conducere pe traseul ce cuprindea și stradă Energiei (Gazelei pe hartă). Imediat la locul accidentului, a oprit un auto alb marca Mitsubishi, un autobuz și o betonieră. În autoturism erau două persoane, soț și soție, unul dintre aceștia accesând și serviciul unic de urgență 112 la ora 18.48 (acest lucru se poate verifică ușor).

Primul echipaj de intervenție ajuns a fost un echipaj SMURD la aprox 18.52 și, imediat după, un echipaj SAJ. La fața locului, s-a constatat faptul că victima prezența leziuni incompatibile cu viața ( traumatism cranio-cerebral cu dilacerare cerebrală și otoragie stânga) și s-a declarat decesul.

Există multe fotografii de la locul accidentului pe diverse rețele sociale, fotografii care sunt efectuate de la o distanță destul de apropiată, iar detaliile sunt perfect vizibile.

Orice necunoscător care a vizionat aceste fotografii poate realiza că impactul a fost unul violent, că nu ar fi posibil că pe mașină să nu rămână absolut nici o urmă. Mai mult decât atât, pe partea drumului pe care se susține că ar fi avut loc impactul, nu au fost prezente urme de sânge, iar din fotografii se poate vedea clar că sângerarea a fost masivă, iar la aproximativ un metru este prezența și căciula decedatului (către trecerea de pietoni și aproximativ paralel cu axul drumului).

Dacă de la ora accidentului presupusă a fi 18.32 până la 18.45 sunt mai mult de 10 minute în care s-a circulat pe această stradă, dovadă sunt camerele de supraveghere, întrebarea care se pune e doar una: chiar nimeni nu a văzut? Nimeni nu a oprit? Este o stradă circulată (sunt multe societăți comerciale în zonă, multe locuințe și stradă e destul de bine luminată. Este imposibil să treci fără să vezi un om într-o baltă de sânge în mijlocul drumului.

Chiar nu au importanță aceste detalii sau nu se dorește să li se dea importanță?

Pe această stradă, mai există o cameră de supraveghere, care este în administrarea primăriei. Poliția nu a considerat necesar să obțină filmarea. Ca persoană fizică, nu ai nici o șansă să o obții, răspunsul vine instantaneu: există o cercetare penală în desfășurare, faceți cerere la poliție sau procuror.

Și știți ce? La procuror, audiențele cu prezența fizică erau sistate la momentul respectiv. Pe motiv de COVID, etc, s.a.m.d.

Ambulanțierul poate să facă o cerere și să o trimită prin poștă sau electronic și primește răspunsul în maxim 30 de zile, timp în care adevăratul autor al accidentului va avea tot timpul din lume să scape de dovezile incriminatoare.

 

Moartea unui sărac nu e așa de importantă la Tulcea

 

Ambulanțierul a obținut niște înregistrări video care, dacă ar fi vizionate și expertizate, în mod sigur ar demonstra nevinovăția, dar Poliția nu a fost interesată să solicite aceste filmări (la cererea avocatului) decât după 30 de zile, adică atunci când aceste filmări s-au șters automat,  cunoscut fiind faptul că majoritatea sistemelor de supraveghere au spații de stocare destul de reduse. Tot pe înregistrările video este filmat echipajul de Poliție care se deplasează noaptea la domiciliul învinuitului, acest fapt nefiind menționat. La întrebarea de ce nu a fost arestat sau măcar audiat din acea noapte (întrebare perfect firească din punctul meu de vedere) adresată polițistului, răspunsul a fost unul jenant: “Nu am vrut să deranjăm”.

Nu au dorit să deranjeze o persoană bănuită de comiterea unui accident rutier soldat cu decesul unei persoane și care a fugit de la locul accidentului? Incredibil!

Sincer, nu cred că ancheta asta se desfășoară atât de încet, atât de neprofesional, cred mai degrabă că este doar o perdea de fum, se așteaptă ca evenimentul să fie uitat, opinia publică să fie ocupată cu un nou eveniment și, în final, să scape cine trebuie. Acesta este sentimentul meu, polițiștii tulceni au o victimă din partea căreia nu face nimeni presiuni și își permit să scape pe cine trebuie. Nimeni nu are interes să se găsească autorul REAL al acestui eveniment tragic în urma căruia și-a pierdut viața un om.

Sau, cel puțin, judecând după eforturile “minimaliste” făcute, asta e impresia ce rămâne.

Este vorba de viața unui om simplu, alcoolist, sărăc, fără de familie, e adevărat, dar chiar dacă nu a fost vreun VIP, Statul Român are obligația de a o prețui la fel de mult ca pe a oricăruia dintre noi.

 

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții ca jurnalist, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.