de Dan ȘELARU, doctor în matematică, cercetător la Institutul de Științe Spatiale
Nu ne alegem vremurile în care trăim, tot ce putem face e să reacționăm așa cum se cuvine. Dar cum se cuvine? Mirel Palada, tot în gazeta asta, ne explică pe larg viziunea lui despre pandemie, punctul lui aparent științific este, de fapt, pur emoțional, o harneală, vorba lui, ideologie îmbrăcată frumos, și e băiat deștept, vorbește celor 60% care cred că toată povestea asta este un circ pe care unii l-au provocat din felurite motive. Nu-mi rămâne decât să vorbesc eu pentru restul de 40%. El o să câștige, știm cu toții asta, are public, scrie mai bine, dar nu are dreptate.
Discutăm până la 1 ianuarie 2022, valul de Omicron e încă în desfășurare.
În primăvara lui 2020 am făcut cu un coleg, ajutați de același Mirel, o modelare a pandemiei, noi am făcut partea matematică, Mirel partea sociologică adaptată României, din articolele științifice internaționale am luat timpii medii ai etapelor prin care trece un cetățean infectat, până se vindecă sau moare. Un fel de statistică dinamică, am modelat restricțiile, alte amănunte, ultimul lucru au fost restricțiile, contează.
Când am dat drumul programului, după tot felul de obstacole de programare, ne ieșea același lucru, fără restricții, în 6 până la 8 luni, mureau 200000 de oameni în România și pandemia se oprea pentru că se atingea imunitatea de grup, la vremea aia presupuneam o imunitate definitivă. Asta în cazul în care aveam câteva mii bune de paturi de ATI, pe care nu le aveam, de fapt mureau aproape dublu, să zicem 300 de mii, asta fără dubii. Valorile noastre erau în concordanță cu cele de la vremea respectivă de la London Imperial College, estimări care au stârnit un mare scandal. La nivel mondial mureau undeva între 40 și 50 de milioane, o Polonie. De fapt mureau vreo 80 de milioane din lipsă de paturi ATI – o Germanie.
Am implementat și restricțiile, pandemia nu e o problemă medicală, e una sociologică, a interacțiunii umane, l-am rugat pe Mirel, care-i sociolog, să-mi facă un model, l-a făcut în două ore. Am găsit o lună mai târziu un model făcut pentru opt țări europene, era măsurat, nu estimat, Mirel era exact pe media țărilor respective, avea exact structura contactelor sociale în funcție de vârstă din articol, un european are în medie 13,5 contacte sociale pe zi, dar de la țară la țară numărul diferă, un neamț are 9, un italian 18, noi vreo 15. De aici desfășurarea diferită a pandemiei de la țară la țară.
La început se tot spunea că se crește artificial numărul de decese, singura dată când s-a umblat la numărul de decese a fost în octombrie – decembrie 2020, și nu în plus, în minus. Morții au reapărut, cu miile, lunile următoare, am martori că am spus că nu mai e în regulă ce se întâmplă. Mirel poate confirma.
Virusul are un caracter sezonier, efectele depind de structura de vârstă a populației, de numărul de contacte sociale, de restricțiile impuse și de calitatea sistemului sanitar. În vârful din octombrie – noiembrie 2021, în ATI trebuiau să fie peste 3000 de persoane, erau pe holuri, în UPU sau mureau acasă, numărul oficial a fost sub 2000.
Se spune că decedații de Covid oricum mureau, nimic mai fals. Față de media anilor 2015 – 2019, în România, au murit ÎN PLUS 120000 de persoane în 2020 și 2021, din care 60000 de Covid. Acolo sunt decedații de Covid de care n-a știut nimeni și, mai ales, persoanele care au murit din alte cauze și care n-au avut loc în spital. Peru este singurul stat care și-a asumat decedații în plus ca fiind o consecință a pandemiei, și au peste 6000 de morți la 1 milion, noi n-avem decât 3000, dar dacă ne asumăm cu adevărat realitatea suntem tot la 6000. Mișto, nu? La nivel mondial, cel mai probabil, până acum, sunt 18 milioane de decese în exces, o Românie.
Tot efortul pe care întreaga lumea l-a făcut, carantină, restricții, problemele economice, cele sociale, copiii care au pierdut legătura cu școala, a salvat undeva între 20 și 50 de milioane de oameni la nivel mondial. În România au fost salvate între 80000 și 180000 de persoane.
Întrebarea este, a meritat sau nu, ne-am comportat cum se cuvine? Ce cred eu nu contează, nici ce crezi tu, nimeni nu ne întreabă, noi trebuie să ne întrebăm și să ne răspundem și să decidem dacă ne-am comportat personal cum se cuvine. E greu, știu! Și nu s-a terminat.
PS: Nu vorbesc despre vaccin, n-am modelat fenomenul, nu vreau să mă alătur părerologilor. Tot ce am scris nu este o părere, sunt fapte. A nu se înțelege că apăr vreun Guvern, oricare ar fi el, toți au fost idioți, fiecare în felul lui, unii prin panică, alții prin indolență și toți prin lipsa de comunicare coerentă și folosirea pandemiei în scopuri politice.
Dane, ai și nu ai dreptate. In primul rând pentru ca nici datele de intrare nici cele rezultate nu sunt măsurate precis și nici măcar cu erori sistematice. Modelul tău e foarte precis matematic. Însă nu e un digital Twin. Iar statistica fără analitică e riscanta. iar analitica simplificata, gen SIR, se poate duce rapid in bălării. Una peste alta, in absența unor date perfecte nu ai cum calibra și valida modelul. GIGO. Catch-catch. Astfel potrivirea sau nepotrivirea rezultatelor modelului cu cifrele colectate e viciata din start. Dacă potrivirea e perfecta nu poți estima cât e știință și cât întâmplare. La fel cand nu se pupă. E o mare tentație sa zici ca rezultatele modelului sunt bune, dar realitatea e greșita. Sau invers. Harta și țăranul. Tot ce se poate spune e că probabil că e pe-aproape.