de Dan Șelaru, matematician

Cum a început oficial Războiul Rece?

Cu războiul din Coreea, în 1950, Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud. După 35 de ani de ocupație japoneză, la sfârșitul războiului, în 1945, Coreea a fost împărțită de-a lungul paralelei 38 în două zone de ocupație, cea nordică – sovietică, cea sudică – americană. Războiul s-a terminat meci nul în 1953, cu un armistițiu, pacea nu s-a semnat nici azi, a fost un război în care civilii au fost masacrați fără milă, un război cumplit.

Nordicii au fost sprijiniți de sovietici și de chinezi, sudicii de americani, americanii nu prea aveau treabă în Asia, problema lor era Europa amenințată de URSS și, într-o primă fază, au considerat atacul o diversiune, când au văzut că situația devine serioasă și-au pus problema dacă să intervină terestru, o intervenție terestră putând escalada într-un război total cu URSS. Din 1949, URSS avea arme nucleare, poate nu atât de multe ca SUA, dar avea. Una din măsurile luate a fost baricadarea Taiwanului, situație care stă în picioare până azi.

Acum, situația stă aproape la fel, America și-a mutat interesul din Europa în Asia, Rusia a schimbat rolul cu China, adversarul esențial al Statelor Unite e China, iar Rusia a devenit un satelit al Chinei, cel puțin economic, satelit care, asemeni Coreei de Nord, la vremea aia o extensie a Chinei, a invadat un satelit al Statelor Unite, Ucraina.

Frica americanilor acum este ca nu cumva războiul din Ucraina să nu fie o diversiune care să ofere chinezilor oportunitatea de a cuceri Taiwanul, el nu pare foarte important până nu înțelegem că este fabrica de circuite integrate a lumii, fără de care lumea nu funcționează.

Lucrurile nu sunt perfect simetrice, Ucraina s-a dovedit mult mai solidă decât Coreea de Sud, fără intervenția americană, Coreea de Sud era cucerită total în două luni, Ucraina seamănă mai mult cu Finlanda, care a făcut măcel în rândul rușilor, dar care până la sfârșit a pierdut 9% din teritoriu și n-a avut niciodată pretenția să intre în NATO. Un stat tampon, bogat, liniștit și fără pretenții.

Fără îndoială, fără o intervenție NATO, Ucraina va pierde noi teritorii, problema e cât de mult, dacă nu va accepta înfrângerea în stil finlandez se va putea oricând trezi într-un nou război, este necesar să-și accepte statutul de stat tampon cu garanții de securitate care să conducă în cazul unei noi agresiuni rusești la intervenția directă a NATO și la un război total.

Rămân războaiele înghețate oricând gata să se dezghețe, și pentru noi Transnistria e un pericol major, nu am idee cum s-ar putea rezolva altfel decât lăsând Transnistria independentă și încercând unirea Moldovei cu România în stil german, cu acordul tuturor, să lăsăm Transnistria să fie drama Ucrainei, e pe partea lor de Nistru.

Războiul ăsta e începutul unui nou Război Rece global, să vedem cum se poziționează taberele, Europa, fără Serbia și eventual Ungaria în tabăra occidentală, Israel, Australia, Noua Zeelandă, Japonia și ceva de prin America de Sud tot acolo, plus America de Nord, asta-i o tabără, problema e ce fac ăia mari, India, Pakistan, Brazilia, Argentina, Africa de Sud, o mare parte a Africii e deja chineză, și nu cei din urmă, cei din OPEC.

Problema e lipsa noastră de resurse, trebuie să fim foarte deștepți, altfel o să fim un muzeu al unei civilizații aproape dispărute, într-o sută de ani. Portretul actual al civilizației occidentale e Biden, și nu e deloc încurajator.