În comparație cu alte capitale ale Europei, București pare un oraș medieval. Este imposibil să îl compari cu Parisul, cu Londra, nu va fi niciodată precum Berlinul sau Amsterdam, nu va visa vreodată la statutul Vienei, la frumusețea Pragăi sau Budapestei sau la istoria Romei.

În parte, povestea aceea precum că atunci când vestul clădea catedrale impunătoare, noi stăteam zid în fața otomanilor necivilizați sau a hoardelor tătărești sălbatice, nu prea ține. Între timp, otomanii s-au civilizat, iar tătarii, câți mai sunt în jurul nostru sau la noi, mai trăiesc doar din istorie.

Dar să presupunem că așa este – că peste București au trecut toate năpastele istoriei, că bucureștenii sunt oropsiții trecutului, că nu am avut noroc și că, precum în fotbal, adversarii și-au dorit mai mult Victoria. Chiar dacă ar fi așa, nimic nu justifică faptul că acest oraș, capitală a unui stat al Uniunii Europene, este împuțit. Iar “împuțit” este un cuvânt prea blând pentru cât de urât miroase acest oraș, cât de jegos este și cât neprietenos poate fi cu locuitorii săi și cu turiștii care se lasă păcăliți să vină aici.
Și asta nu se întâmplă decât din cauza bucureștenilor – au avut un talent nemărginit în a-i alege pe cei mai hoți, cei mai ipocriți și cei mai jalnici dintre cei care au candidat la Primăria generală. Și nu vorbesc doar de primari și primarii de sectoare, ci cobor mult mai mult, dincolo de consilierii habarniști. E de ajuns să intri în contact cu birocrația specifică acestui oraș ca să îți blestemi zilele. Știți că acum trei zile, o femeie a fost resuscitată în Primăria Sectorului 1, după ce s-a lovit de prostia și ticăloșia celor din administrație. Și câte astfel de cazuri or fi…

De ceva timp, primarii sunt într-o ofensivă de imagine. Ei se luptă cu autoturismele bucureștenilor. Madam de la sectorul 1 a și postat pe pagina de facebook o fotografie de parcă ar fi fost în armata lui Putin și ar fi cucerit Odessa cu mâinile goale. La acea fotografie, cu un Ferrari ridicat de pe stradă deoarece parcase neregulamentar, madam Clotilde lăsa să se înțeleagă că la ea pe tarla nu contează cine ești, câți bani ai… dacă ai încălcat legea, legea ți-o trage. Da, aș fi fost încântat dacă explicația la fotografie conținea și expresia “nesimțitul ăsta cu bani pe el a parcat neregulamentar, deși la 10 metri de el erau locuri de parcare căcălău”. Explicația asta nu era, pentru că pun pariu că fraierul cu Ferrari nu avea pe o rază de un kilometru vreun loc de parcare liber. Ipocrizia este mare! În situația ăluia cu Ferrari sunt zilnic sute de mii de bucureșteni cu Logan, cu Skoda sau cu Citroen. Madam Clotilde s-ar fi așteptat ca bucureștenii, pe principiul “e bogat, bine i-a făcut”, să-l înfiereze proletar pe posesorul de mașină scumpă. Ei bine, câtă și-a luat Clotilde…

Un alt atlet al lui Hristosu’ parcărilor, Ciucu de la 6, demn urmaș de poterași, s-a scremut până a scos una monumentală, cum că bucureștenii trebuie să se gândească dacă au loc de parcare înainte de a cumpăra o mașină proprie. Pentru că un om nu cumpără un autoturism deoarece are nevoie de el ci pentru că mașina e o statuie iar parcarea e postament. Iar dacă nu ai postament, poți să fii și Michelangelo, că tot trebuie să îl întrebi pe Ciucu dacă ai voie să sculptezi!
Trebuie să fie clar! Un primar nu este șef peste sclavi. Dimpotrivă, un primar trebuie să fie în slujba cetățeanului, chiar dacă ăla are Ferrari sau doar o trotinetă useristă. Nea de la 6, trebuie să faci parcări într-un ritm mai mare decât își cumpără bucureștenii autoturisme. E clar? Ăsta e jobul tău!

În campaniile electorale, toți neciopliții ăștia par să știe care sunt problemele bucureștenilor. Ei vin cu soluții și dau chiar termene pentru executarea lor. “Dacă ne alegeți, de mâine faceți duș cu apă caldă”, scria pe un banner înainte de ultimele alegeri. Cât de nesimțit să fii, ca să spui așa ceva? În ritmul în care se schimbă conductele de apă caldă în măruntaiele Capitalei, abia peste 100 de ani toți bucureștenii vor avea apă caldă.
Promisiunile neonorate trebuie cumva pedepsite, dar nu de Dumnezeu. Nu știu cât de vinovat este doctorul Oprescu, de trebuie să meargă la pușcărie pentru povestea cu mita, deoarece nu am încredere deplină în justiția de la noi – după ce că e chioară, mai are și talerele măsluite. Dar l-aș fi închis pe primarul Oprescu și i-aș fi dat drumul doar atunci când deasupra Bucureștilor ar fi trecut autostrăzile suspendate promise.
Apogeul incompetenței este, pentru mine, Nicușor Dan. Eu nu cred că omul ăsta va mai candida la un nou mandate de primar. Nu cred că există vreun partid atât de cretin încât să îi solicite să candideze din nou. Mie îmi este milă de Nicușor Dan. L-am văzut și eu în acele imagini în care se plimbă cu copilul în brațe printre mașinile în mișcare, traversează, se răzgândește, se întoarce… În fine, omul s-a învârtit ca un testicul într-un recipient în formă de trunchi de con (v-am spus că mi-e milă, nu vreau să îl jignesc). Așa ceva… Doamne ferește!

Nu doar primăriile sunt vinovate pentru ce se întâmplă în București. Ministerul Transporturilor, unde de 32 de ani se face concurs de cine e mai prost ca să devină ministru, „construiește” metrou către Aeroportul Otopeni. Se roagă japonezii de noi, cu banii în valiză, să construim acel metrou, din anii 90 ai secolului trecut. Și nimic. Idioții noștri au făcut doar desene pe asfalt, au dat până și nume stațiilor. Dar nici măcar o râmă nu sapă spre Aeroportul Otopeni. Dincolo de faptul că metroul este un mijloc de transport civilizat, util unui turist care vine în vizită în capitala scumpei noastre patrii, Republica România, imaginați-vă câte zeci de mii de mașini nu ar mai fi intrat în București zilnic, din comunele – dormitor din nordul capitalei! Iar capitala ar fi respirat mai ușor inclusiv la capitolul parcări.

În rest, București este un oraș minunat! În vremea pandemiei, străinii care au venit în Capitală au purtat mască, astfel că s-au diminuat miasmele vomitive. Nu a fost niciun străin semnalat mort după ce i-au căzut în cap statuile de pe clădirea de pe Buzești, lăsată să se prăbușească, iar șerpii încă nu au început să muște în Herăstrău. Doar șobolanii ce mai deranjează vederea, dar măcar nu sunt urși, ca în Brașov. Și Doamne ferește de un cutremur, ar fi un dezastru umanitar mai mare decât războiul din Ucraina.

București este din ce în ce mai bolnav, mai mizerabil, mai prăfuit, mai necapitală ca oricând. Aștept ca din subsolurile din centrul orașului să reapară pârâul care acum cateva secole izvora din apropierea Pieței Universității și se vărsa în Dâmbovița, dimpreună cu dejecțiile bucureștenilor. Pârâul se chema Căcata.

Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post TV de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.