de Liviu Alexa

 

“Cine conduce Petrom controlează economia românească, iar cine stăpânește economia poate controla și politica”, spunea în 2004 premierul Adrian Năstase cu ocazia semnării contractului de privatizare a SNP Petrom cu grupul austriac OMV, într-un cadru festiv, la Palatul Victoria.

De aceea, când îi mai vedeți pe Năstase sau pe Dan Ioan Popescu pe la televizor că dau sfaturi despre țară sau despre criza prețurilor la energie și gaze, schimbați canalul. Sunt cei care au amanetat definitiv dezvoltarea economică a României, oameni care nu ar mai trebui să iasă din casă de rușine.

De atunci și până azi, grupul austriac OMV a făcut în România peste 9 miliarde de euro profit net din cele 3 firme deținute pe teritoriul țării noastre: OMV Petrom SA, OMV Petrom Gas și OMV Petrom Marketing.

Contractul de privatizare a companiei Petrom a fost semnat, vineri, la Palatul Victoria, in prezenta primului ministru Adrian Nastase (D) si a ministrilor, Dan Ioan Popescu si Martin Bartenstein (C), de seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, Constantin Nedelcu, presedintele OMV, Wofgang Ruttenstorfer (S) si vicepresedintele grupului austriac, Gerhard Rois. (copyright: MediafaxFoto – ilustratie cumparata de Strict Secret)

 

Cumpărăm acum cu miliarde de euro ce am dat gratis în trecut

 

O să spuneți că așa au fost vremurile, că eram proști și săraci, că eram șantajați de Europa ca să ne câștigăm accesul în UE. Sunt certe doar unele argumente. Că eram proști, noi, poporul. Ei, politicienii, erau șmecheri. Săraci nu eram, ca dovadă că, vânzând Petrom austriecilor, ei s-au îmbogățit de pe noi cu miliarde de euro. O să spuneți că Petrom nu putea fi salvată, că eram detehnologizati. O să vă arăt o fotografie rară, oricum uitată, cu Dan Ioan Popescu semnând un împrumut cu o sumă istoric enormă pentru România – 150 de milioane de dolari de la BERD, bani dați de “Europa” ca să pregătim bine privatizarea tot pe banii noștri, adică ni s-a cerut în 2002 să livrăm Petrom în 2004 la cheie, cu tehnologie modernă luată pe banii noștri.

 

SNP Petrom a primit, joi, un imprumut in valoare de 150 de milioane dolari din partea Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si a altor sase banci co-finantatoare, pentru pregatirea privatizarii societatii si modernizarea rafinariilor companiei. In imagine, prim-vicepresedinte al BERD, Noreen Doyle si ministrul Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu. (copyright: MediafaxFoto – ilustratie cumparata de Strict Secret)

 

De atunci și până astăzi, lucrurile au mers din rău în mai rău pe acest sector al resurselor naturale: am dat gratis străinilor majoritatea concesiunilor de prospectare sau exploatare a gazului și petrolului, urmează mai jos o listă cu “stăpânii” României pe acest domeniu în acest moment, o lista despre care nimeni din presa națională nu vorbește. Că subiectele importante ale României sunt Șoșoacă și Djokovic.

Dar faptul că ne-am prostituat pe gratis resursele țării a dus la un lucru și mai îngrozitor. Suntem nevoiți, acum, în plină criză mondială a energiei, să răscumpărăm cu miliarde de euro participații în concesiunile NOASTRE, alea pe care le-am dat moca.

Nu nu credeți? Dovada mai jos.

Romgaz, societatea unde statul român deține prin Ministerul Energiei puțin peste 70% din acțiuni, a cumpărat în noiembrie 2021, adica recent, 50% din concesiunea și dreptul de exploatare a platformei denumită acum Neptun Deep. Un miliard de dolari.

Între anii 2000 și 2019, guvernul român a acordat și apoi a prelungit concesiunea gratuită a platformei Neptun Deep până în anul 2045. Explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

 

 

Specialiștii din domeniul gazului susțin că gazele din platforma continentală Neptun Deep pot asigura întreg consumul României pe o perioadă de 15 ani.

Cui datorăm cedarea gratuită în anul 2000 a acestei bijuterii către străini? Securistului Mugur Isărescu, pe atunci premier, azi guvernatorul Băncii Naționale a României.

 

Premierul Mugur Isarescu. 27.10.2000 – Cimpulung
Foto: Marius Vasilica © Mediafax Foto

 

În luna noiembrie 2000, executivul condus atunci de premierul Mugur Isărescu aprobă Hotărârea de Guvern nr. 1.233 prin care perimetrul denumit atunci XIX Neptun (mai este denumit și Neptun II sau Neptun Deep) era concesionat pentru 30 de ani către două companii: Petrom și Elf Aquitaine.

„Se aprobă acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun, încheiat între Agenția Națională pentru Resurse Minerale, pe de o parte, în calitate de concedent, și Societatea Națională a Petrolului Petrom SĂ și Compania ELF Aquitaine, cu sediul în Franța, pe de altă parte, în calitate de concesionar”, se preciza în HG 1.233/2000. Decizia era semnată de Mugur Isărescu, Mihai Ianăș – președintele Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Radu Berceanu – ministrul Industriei și Comerțului, Decebal Traian Remeș – ministrul Finanțelor și Romică Tomescu, ministrul Mediului.

 

Statul Român, inamicul României

 

Statul Român a fost mereu, prin politicienii care l-au condus, cel mai mare dușman al României. Ne-am dinamitat singuri țara pe toate palierele – educație, economie, cultură, cercetare – și frică de incertitudinea deciziilor Statului Român a ajuns pe primul loc în topul temerilor din mediul economic românesc.

Unul dintre cei mai curajoși oameni de afaceri din România, Ștefan Vuza, a demonstrat “pe viu” cum se poate face treaba în industria românească dacă ai ambiție, strategie și viziune. În 2019, Oltchim era în faliment, astăzi, prin intervenția lui Vuza, Chimcomplex, care a cumpărat activele Oltchim, face profit. Pe 2021, spre 100 de milioane de lei, dar e “doar” începutul. În toată nebunia de la final de an, cu rezultatele financiare spectaculoase obținute de Vuza și datorită unei listari de succes la bursă, puțini însă au fost cei care au remarcat un alt interviu dat de Vuza prăfuitei agenții de presă “de stat” Agerpres, în care cel mai bogat industriaș al României din acest moment vorbește despre o investiție foarte interesantă pe care are de gând să o facă: o capacitate de producere a energiei din hidrogen ar putea fi construită pe platforma Oltchim Râmnicu Vâlcea, în urma unei investiţii între 500 de milioane şi un miliard de euro.

Fabrica de hidrogen ar urma să fie finanţată din fonduri europene, prin Green Deal şi Fondul de Eficienţă Energetică. Acesta ar putea fi un proiect de ţară, România urmând să fie printre primele state din Uniunea Europeană unde ar exista o astfel de capacitate, a precizat Vuza.

Aceasta în condiţiile în care la Oltchim există experienţa necesară unui astfel de proiect, aici existând deja un institut de cercetare în hidrogen şi criogenie, iar combinatul are inclusiv posibilitatea de a capta dioxid de carbon. Oltchim urmăreşte să atragă în proiect şi alţi jucători din industria chimică românească, precum Azomureş, Terapia şi facultăţile de profil.

Vuza are și o remarcă în interviu, una tristă, dar relevantă pentru discuția noastră:

“De la Guvern nu vrem nimic, doar să nu ne împiedice”, spune omul de afaceri.

 

Ne-am bătut cuie în picioare tăindu-ne simultan și craca

 

Privatizarea Petrom rămâne o pată neagră în istoria țării, datorită dimensiunii strategice a companiei ce asigura jumătate din producţia de gaze locală şi toată extracţia de petrol, și poate fi considerată cea mai proastă decizie a României din ultima sută de ani. Alte state au făcut listari sau au rămas partenere în afacere, dar niciun stat al Europei nu a făcut așa ceva vreodată: să cedeze definitiv cel mai prețios diamant al patriei.

Dar nu despre Petrom e musai acest articol. Ci despre incapacitatea României de a-și gestiona resursele naturale, inclusiv despre incapacitatea sa de a-și căuta parteneri de exploatare, dacă tot nu are resursele necesare de bani sau tehnologie să o facă.

Căci și asta e o altă parte a adevărului. O parte a adevărului e că ne-am vândut resursele pentru nimic. Dar altă parte e că îi și împiedicăm pe străinii cărora le-am vândut resursele să le exploateze, îi blocăm cu indecizia guvernanților de a ne hotărî că țară ce vrem să facem: să îi alungăm din țară pe străini și să exploatăm singuri, deși nu avem bani sau tehnologie pentru asta, sau să îi lăsăm să opereze resursele, obțînând niscaiva firimituri de la masa bogaților.

Cu gazele din Marea Neagră, România și-ar acoperi necesarul din producția internă, fără să mai depindă de importuri din Rusia pe timpul iernii. Dar nu o facem.

România ar putea deveni jucător regional pe piața de energie, cu impact semnificativ în securitatea energetică a regiunii. Dar nu suntem în stare.

De-a lungul a 32 de ani, România a cedat străinilor spre prospecțiune sau exploatare TOATE zăcămintele de petrol și gaze ale României.

E foarte mișto pentru companiile străine să stea liniștite în raniță cu aceste contracte, chiar și ele de prospecțiune. Procedura de “amendare” a unui contract de prospecțiune acordat este aproape imposibilă, doar dacă vrea compania să renunțe se poate întâmpla ceva. De ce? Fiindcă suntem proști și la capitolul legislație. Iată cum se întâmplă lucrurile la Agenția Naționala pentru Resurse Minerale (ANRM).

Companiile care câștigă o rundă publică de licitație își asumă un program minim obligatoriu. Acesta are în general o durată stabilită de doi-trei ani. În ofertă, urmează o fază opțională, faza a doua.

În general, perioada de explorare este stabilită la 10 ani în noile acorduri petroliere. Acestea sunt încheiate, în baza Legii nr. 238, pe 30 de ani, cu posibilitatea de a fi prelungite pentru încă 15 ani.

Companiile au deci posibilitatea ca timp de 45 ani să exploreze, să dezvolte și să exploateze, până la abandonarea zăcământului și închiderea acordului petrolier. Neîndeplinirea programului minim obligatoriu și neexecutarea lucrărilor din faza obligatorie duc la plata către bugetul de stat a tuturor operațiunilor petroliere neefectuate, care sunt cuantificate atât fizic, cât și financiar în ofertă. Avem cazuri în care unele companii au plătit către bugetul de stat peste 10 milioane de dolari.

Hai să începem analiza pe gaze naturale și petrol. Iată dovada că petrolul și gazele României, câte au mai rămas după privatizarea PETROM către OMV, au fost “măritate” la străini aproape în integralitate, căci a mai păstrat și Romgaz câte ceva. Și câțiva români fără putere financiară.

Îi luăm pe toți pe rând, ca să observați un lucru “ciudat”. Toți concesionarii sunt în marea lor majoritate pe pierderi inexplicabile. Bine, explicații sunt, dar noi, românii, suntem prea proști să le cerem.

 

 

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții ca jurnalist, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.

Zonele pentru care exista acorduri de explorare si exploatare de hidrocarburi si firmele care detin licente

 

 

 

LUKOIL OVERSEAS ATASH BV

 

 

 

HUNT OIL COMPANY SRL

 

 

NIS PETROL SRL

 

 

Serinus Energy Romania SA

 

 

RAFFLES ENERGY SRL

 

 

STRATUM ENERGY ROMANIA LLC

 

BLACK SEA OIL & GAS SA

 

 

TRANSATLANTIC WORLDWIDE ROMANIA SRL

 

CLARA PETROLEUM

 

SAND HILL PETROLEUM ROMANIA SRL

 

PETRO VENTURES RESOURCES SRL

 

 

PETROMAR RESOURCES SRL

 

 

BEACH PETROLEUM CEE SRL

 

 

GAS PLUS DACIA SRL

 

ADX ENERGY PANONIA SRL

 

 

Universal Premium