de Marius HUC, producător de televiziune, unul dintre cei mai speciali jurnaliști din România

Zece ani, România a fost condusă de un subom. Un subom politic. Un mincinos odios, un călcător pe cadavre, un dușman al propriului popor. Un comunist nici măcar cu față umană, un turnător al Securității de cea mai joasă speță.

„Măi, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști?”A rămas celebră această remarcă a lui Băsescu, din confruntarea cu Adrian Năstase, înainte de alegerile prezidențiale din 2004. Bine, a mai fost și aia cu “Adriane, nici nu știi, cât de mic începi să fii!”, considerată la vremea respectivă o glumă bună. “Mamă, ce i-a tras-o chioru’”, au chicotit atunci admiratorii lui Băsescu, beneficiar al ciudatei retrageri a candidaturii  lui Theodor Stolojan, din motive de sănătate. Se întâmpla în 2004, într-adevăr problemele de sănătate ale lui Stolojan erau atât de grave încât iarna asta, după 18 ani, e încă zmeu, pe pârtie.

De unde știa Băsescu cât de mic începe să devină Năstase? Cred că știa că îl vrea sistemul. Paradoxal, pentru sistem, Băsescu era mai puternic decât Năstase, în pofida handicapului politic și intelectual. De fapt, Băsescu era mult mai slab – el era perfect șantajabil! Băsescu a reușit să ascundă 32 de ani (până când justiția a decis definitiv), o odioșenie – faptul că își turnase la Securitate colegii în facultate. O asemenea informație nu putea fi ascunsă, ea era cunoscută de câțiva oameni, securiști cu acte în regulă. Foarte posibil, acești securiști i-au “făcut” traseul lui Băsescu din anii 90 până pe scaunul de la Cotroceni, l-au mânuit pentru propriile interese și, de ce nu, pentru interese străine României. Acei securiști care l-au palmat pe Băsescu și l-au folosit după cum au vrut ei, nu vor păți nimic. Au în prezent peste 80 de ani și au predat sistemul, la cheie, securiștilor de tip nou. Băsescu este victima securiștilor de tip nou, pentru care matrozul  nu mai reprezintă nicio miză.

„Măi, ce blestem o fi pe poporul ăsta de a ajuns până la urmă să aleagă între doi foști comuniști? Unul, pe deasupra, și turnător la Securitate?” Aceasta trebuia să fie replica întreagă, dacă Băsescu era bărbat și recunoștea că a dat cu ciocu la Securitate. Ar fi fost replica întreagă și corectă, dar care nu putea fi spusă. Sistemul nu își permitea adevărul – omul său trebuia să pară curat, România nu era încă în Uniunea Europeană și nici în NATO. Ambele organizații nu ar fi acceptat un securist în fruntea României și ar fi închis ușa țării noastre.

Semne că Băsescu era securist existau demult! Era imposibil să primești pe mână o navă precum petrolierul Biruința fără să ai un dosar impecabil și ceva în plus. Iar acel ceva în plus nu putea fi decât o poziție înaltă în structurile Partidului Comunist sau în Securitate. Un alt semn a fost acela că statul comunist l-a iertat pe Băsescu după ce acesta a incendiat în Rouen nu mai puțin de 38 de nave. Băsescu avea să recunoască după Revoluție faptul că a falsificat probe pentru a scăpa basma curată. După o asemenea nenorocire, măcar pentru incendierea propriei nave, Băsescu ar fi fost aruncat în închisoare. Totuși, nu s-a întâmplat acest lucru. Mai mult, avea să fie numit reprezentant al NAVROM la Anvers. Numai unul care nu știe istorie recentă nu știe nici care era rolul Securității în comerțul exterior. Ocuparea unui asemenea post nu putea să nu fie măcar avizată de către Securitate deși, mai mult ca sigur, odioasa instituție își punea în asemenea funcții proprii oameni.

Siguranța pe care i-o dădea sistemul l-a făcut pe Băsescu până și să accepte sau chiar să implice membrii propriei familii în fărădelegi. Mircea, fratele lui, a acceptat bani de la clanul lui Bercea Mondialu’ pentru a interveni în justiție. Vă amintiți? “Știe, Traian, cum să nu știe?”, îi asigura Mircea Băsescu pe membrii unui clan cu afaceri de cea mai joasă speță, în timp ce punea mâna pe 600 de mii de euro. Justiția independentă l-a aruncat la beci pe fratele președintelui. Iar fiica cea mare este și ea deja cu un picior în beci, după ce aceeași justiție independentă a condamnat-o în primă instanță la 5 ani de închisoare pentru furtișaguri făcute în numele tatălui în campania prezidențială din 2009. Ce tată, ce cap de familie e ăsta? Ce președinte a fost ăsta?

Un dușman al propriului popor, care a ieșit salivînd să anunțe că taie salariile bugetarilor cu 25 la sută și pensile cu 15 la sută, desi acest anunț era atributul premierului.

Sper ca turnătorul Băsescu să aibă ce merită. Plus 4 cuburi cu gheață!

Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post TV de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.

PS: Mă poți susține cumpărându-mi cărțile de pe www.liviualexa.com