Serviciile secrete românești, acum mai puține la număr, față de câte erau în primul deceniu de după Revoluție, sunt un continuu subiect de dezbatere pe agenda publică a României. Nu mai bănuim nimic, știm sigur că se războiesc între ele, știm sigur că au războaie interne sau între facțiuni gen rezerviști cu activi, știm sigur că se implică în viață politică, socială, economică, știm sigur că dețin firme, știm sigur că fac poliție politică, știm sigur că folosesc fonduri fără să dea socoteală, știm sigur că au acoperiți în politică, presă, mediul economic, sportiv, știm sigur că ne mințim singuri când spunem că le putem controla activitatea, de vreme ce comisiile de control parlamentare sunt compuse tot din oamenii lor – acoperiți sau șantajabili.

Rostul analizei mele de astăzi nu este să vă fac să îi mai înjurați încă o dată. Cu bune și rele, le datorăm acestor servicii secrete multe lucruri, sunt multe motive pentru care acestea sunt responsabile de liniștea din această țară, mă refer la securitatea populației, absența atentatelor, absența rețelelor mari de trafic, absența rețelelor de trafic de migranți.

Să fiți liniștiți, nici nu le fac PR prin acest articol, nu am fost pe statul de plată al niciunui serviciu secret și nu am colaborat profesional pe niciun fel de subiect. Cumva, mi s-a dus buhul că sunt zărghit și incontrolabil, așa că m-au evitat.

Așa cum am făcut în cazul salariilor profesorilor universitari de la stat, stârnind o furtună de opinii, atunci când am afirmat că sunt mult prea mari pentru ceea ce “livrează” mediul universitar României (fabirci de diplome, generații de agramați sau analfabeți funcționali, o infimă prezența civică în viață României), tot așa o să vă șochez astăzi, publicând în bloc, într-o abordare unică, salariile tuturor șefilor și membrilor conducerilor serviciilor secrete despre care, îndrăznesc să bag un băț în gard, afirm că sunt rușinos de mici pentru nivelul de competență și responsabilitate al angajaților acestor servicii secrete.

Ba chiar aș putea să spun că sunt îngrijorător de mici și că nivelul scăzut al retribuției îmi pare o vulnerabilitate profesională. Este evident că, fiind modest plătiți, unii dintre ei pot deraia de la “program” și, aidoma lui Florian Coldea, să zicem, fostul boss adjunct al SRI, să se antureze cu milionari în vacanțe exotice. Mulți o iau razna pe panta corupției sau lipsei de morală fiindcă devin frustrați financiar.

Sigur, despre șefii serviciilor de informații mereu vom putea bănui (fără dovezi) că își fac ei “combinațiile” în timpul mandatelor, nu stau ei pe salariile infime de la serviciu. Dacă e așa, e și mai grav, nene. Fiindcă asta ar fi o corupție legitimată.

Nu știu cine ar putea genera o discuție mai amplă pe această temă în România, a salariilor mici din sistemele de intelligence, eu pot doar să o pornesc. Televiziunile naționale, controlate de securiști, așa cum ei controlează și media online naționale, fac în pantaloni dacă ies din cadrul editorial stabilit de “băieți”. Pe mine nu mă atinge asta, dar, e adevărat, nu am expunerea lor, sunt un jurnalist independent și izolat.

Dar, peste discuțiile despre cât toacă serviciile secrete din bugetul public sau despre lipsa lor de transparență, eu vă evidențiez un fenomen: că liderii acestor unități militare speciale, esențiale pentru România, sunt plătiți jenant.

Mi se pare jenant și strigător la cer ca șefii celor mai importante servicii ale țării mele – SRI și SIE – să fie plătiți sub 3000 de euro pe lună, la nivelul unui director de primărie de sector. Pot să înțeleg că sunt numiți de politic, că au anvergură civilă, dar nu pot să înțeleg de ce ei, ca ȘEFI ai serviciilor, sunt mai prost plătiți ca subordonații din conducere, indiferent că aceștia sunt militari?! Cu ce anvergură își privesc ei subordonații la ședințe știind că au salariul mai mic, chiar dacă-s șefi? O să ziceți că nu contează, dar în context, totul contează.

Dar, stați! Pe bune că mi se pare strigător la cer și cu cât de puțin sunt plătiți ofițerii de informații din conducerile serviciilor secrete – de la Nedelcu la Ciocârlan, de la Bizadea și Ionescu până la Brita – și nu sunt ironic deloc – salariile lor sunt foarte mici în raport cu responsabilitățile lor și cu efectele muncii lor, de care țara are nevoie.

De aia frapează acum abordarea mea cu aceste salarii.

Sigur, poate le-ați mai văzut separat, în câte un articol, dar niciodată “în bloc”. Fără să discut competența celor din SPP și STS, dar cât de normal este că ei să fie în topul salariilor șefilor de servicii secrete și șefii SRI și SIE la coadă?

Talentatul domn Lucian Pahontu, cel mai bine platit sef de serviciu secret din Romania

 

Adevărată problemă: toți angajații serviciilor secrete sunt slab plătiți

 

Fiindcă știu că acest subiect va avea audiență în rândul celor mai puternici oameni din România, o să mă folosesc de prilej să va mai spun ceva șocant: în fapt, nu numai stabii din conducerile serviciilor secrete din România sunt prost plătiți, ci și angajații “normali”, adică ofițerii din țară, din serviciile regionale sau județene.

Sunt foarte mulți ofițeri SRI, de exemplu, care aleg să plece din “sistem” datorită salariilor mici. Ceea ce e foarte periculos. Din mai multe puncte de vedere: primo, afectează imaginea instituției la nivel de recrutare, secundo, pentru că aia sunt ofițeri deja pregătiți și pot deveni racolabili, în fine, pentru că un ofițer bun în SRI sau SIE devine tot mai bun, ca vinul, odată cu trecerea anilor.

Am pentru dumneavoastră ceva relevant în susținerea teoriei mele, o mărturie de la sursă, bineînțeles, ignorată de presa națională. Acum ceva vreme, s-a iscat un mare tămbălău în filiala USR la Cluj, fiindcă dinspre Plus a intrat în conducerea politică Lucian Mate, un fost ofițer SRI, astăzi angajat în IT.

Peste tămbălăul declanșat de procurorii de serviciu ai Facebook-ului, puțini însă au ascultat mărturia interesantă a lui Lucian Mate din acel moment, făcută public pentru Adevărul, dar căzută în derizoriul evenimentelor politice de zi cu zi.

 

Vicepreşedintele USR PLUS Cluj-Napoca a lucrat timp de şapte ani în SRI, între 2009 şi 2016, şi s-a înscris în PLUS încă de la început. Lucian Mate vorbeşte foarte relaxat despre perioada petrecută în Serviciul Secret şi precizează că a fost foarte transparent cu colegii de partid în legătură cu acest aspect al carierei sale.

“Eu sunt mândru că am lucrat în SRI, n-am ascuns niciodată acest lucru. E o instituţie OK. Eu am lucrat lucrat pe parte analize economice.

Am avut o ambiţie personală, am vrut să văd dacă reuşesc să intru în SRI. După 7 ani, mi-am dat demisia şi am luat-o de la început în IT.

Am luat decizia de a renunţa şi din considerente financiare. Ca new joiner (nou venit-nr) în IT câştig mai bine ca un angajat cu grad de căpitan acolo.

Eu când am plecat din BT la SRI aveam salariu destul de bun. La SRI a fost aproximativ egal, dar apoi a venit Guvernul Boc şi a tăiat salariile; am ajuns să câştig cu 35% mai puţin. Când ieşit mi-am jurat nu mă mai duc la un post plătit mai puţin, pentru că nu am alte surse, trăiesc din salariu. E adevărat că bugetarii câştigă bine, dar în IT se câştigă şi mai bine.

Nu este adevărat că rămâi în SRI. Dacă ai fost o dată în SRI, când ai ieşit se feresc ăia de tine ca de dracu. E un rulaj mare de personal, vine lume, pleacă lume, ca la orice instituţie de stat. Se mai satură oamenii. Gândiţi-vă că dacă acum vine cineva din SRI la mine la o discuţie, eu din trei întrebări îmi dau seama ce urmăreşte. Şi mie mi s-a spus direct că nu am ce discuta cu cei mai vechi”, a declarat Lucian Mate, acum angajat IT.

 

De luat aminte

 

Mate ne vorbește despre un fenomen, nu despre ceva izolat. Peste argumentele “emoționale” cu “hai, ajută-ți Țara”, “fii un bun român”, serviciile secrete trebuie să poată oferi recruților, mai ales specialiștilor, salarii, nu la nivelul din privat al competențelor lor, ci PESTE. La asta să va gândiți după ce citiți acest articol.

Și să vă mai gândiți la ceva: că în 2021, o gașcă de șmecheri din MAI, mă refer la gașca din Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), încă se mai crede deasupra legii și bunului simț, refuzând să își afișeze salariile pe declarația de avere, secretizandu-le ca alți tablagii din MAI.

Adicătelea, ditamai șeful Direcției generale de informații a Apărării, ditamai șefii STS, SRI, SPP sau SIE își pun salariile în mod transparent pe declarațiile de avere, numai “deștepții” de la DGIPI se cred mai șmecheri și își ascund soldele. Jenant, foarte jenant. Să vă fie rușine Tiberiu Silviu Dumitrache, Mihai Cristian Mărculescu, Marius-Haientz Patriche!

 

Iata acum si salariile, cititi si nota mea de la final, ca sa aflati cine sunt si cum ma puteti sustine:

 

NOTA:

Strict Secret este un site cu dezvaluiri adevarate, am dovedit asta inca de la inceput, si ne vom construi foarte repede reputatia de ziar al adevaratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presa la viata mea: dezvaluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvaluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitatiile pe ambulante din Romania, dezvaluirile despre adulterul lui Ciprian Marica care facea bici-bici cu o blonda la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvaluit aici cum a incercat generalul Gabriel Oprea sa o violeze pe procuroarea Laura Codruta Kovesi, asa ca merita sa urmariti proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu iti cer bani ca sa citesti anchetele mele, stiu ca te doare in cot de jurnalisti, noi, jurnalistii, contam pentru tine doar subiectul iti e pe plac. Nu iti cer sa donezi bani, fiindca stiu ca nu o sa o faci, n-ai facut-o nici in cazul Recorder, nici in cazul Rise Project. Esti doar un romanache ce va citi gratuit munca mea si va trece la un al site.

Daca te intereseaza sa ma sustii, sa vezi cum gandesc si cum scriu, daca te intereseaza ce se va intampla cu lumea asta mare din care si tu faci parte, comanda-ti cartea mea de pe www.liviualexa.com

Ai un pont?  Contacteaza-ma pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Daca ti-e frica sa iti dezvalui identitatea, fa-ti un Gmail anonim, dar trimite-mi totusi ce ai in tolba: razbuna-te sau cauta sa ma folosesti aratand si altora nedreptatile ce au loc in Romania.