Concesiunile de terenuri sau clădiri au reprezentat în România o pătură perversă a corupției, prin care mulți edili, mai ales cei cu mandate consecutive, și-au făcut între 1995 si 2005 și “mendrele”, dar au și “liniștit” șefi importanți din instituțiile de forță (servicii, Curtea de Conturi, Fisc, procurori sau judecători), ca să fie lăsați în pace sa facă ce vor. Așa a fost cazul la Cluj-Napoca, de exemplu, unde fostul primar Gheorghe Funar a oferit celor mai importanți șmecheri locali terenuri în concesiune în cartiere de top ale orașului, cerând la schimb “redevențe” ridicole. Funar nu a avut niciodată vreo problemă în Justiție, nici nu a fost întrebat de sănătate de Curtea de Conturi…
Chiar dacă razboiul din Ucraina e un subiect mai important, am decis să ne îndreptăm privirea spre contractele de concesiune aflate în derulare în cele mai mai importante municipii din România.. În cele ce urmează vă prezentăm peste 100 de contracte de concesiune încheiate între Primăria Constanța și persoane fizice, societăți comerciale mici, societăți comerciale mari sau companii furnizoare de utilități publice. Analiza acestor concesiuni scoate la iveală cum 90% dintre contractele de concesiune dintre Primăria Constanța și alte entități private, instituții publice, ori persoane fizice au fost încheiate exclusiv în mandatele de primar ale controversatului Radu Mazăre. 

Până să ajungă în Madagascar…

Fostul edil al Constanței, Radu Mazăre, unul dintre cei mai cunoscuți condamnați penali ai României, și-a început cariera politică în 2000 când a candidat independent și a obținut funcția de primar „la malul mării”. Ceea ce Mazăre știa acum 22 de ani, lucru care s-a reflectat în activitatea sa, era faptul că Primăria Constanța era o mină de aur spre care duceau toate drumurile din toate colțurile României.
Județele Constanța și Tulcea au fost intens fructificate în perioada comunismului pe partea de turism, sejururile fiind o recompensă specială pentru elita politică a țării. Apoi a urmat o perioadă lungă, post-comunism, în care privatizările au transformat peste noapte niște desculti oportuniști în milionari. Așa a fost și cazul lui Radu Mazăre, care, la vârsta de 31 de ani, schimbă cariera în mass-media, fiind redactor șef la mai multe publicații locale, cu cea politică, intrând pe scaunul de primar într-o perioadă în care existau doar 13 concesiuni încheiate între 1991 și 2000.
În iunie 2000, când Mazăre se așează cu drepturi depline pe fotoliul de primar, fostul edil Gheorghe Mihăieș urma să-i lase încă o moștenire: cea de-a 14-a concesiune.
Concret, predecesorul lui Mazăre bătuse palma în 1999 cu italienii de la Fin.Co.Ge.R.O. SPA Catania Italia, care urmau să pună bazele unui proiect imobiliar de proporții.
Așa se face că în 15 iunie 2000 se încheie primul contract de concesiune cu House 3000 Real Estate Investment, pentru zona Faleza Nord, cu scopul construirii unui ansamblu de locuințe. Graba pentru semnarea acestui contract era dictată de faptul că, pe 18 iunie, avea loc al doilea tur al alegerilor locale, în urma căruia Mazăre câștiga Primăria Constanța. Italienii promiteau să construiască patru turnuri de 13 etaje, 126 de vile şi un parc.
Mihăieş pierde alegerile, iar noul primar, Radu Mazăre, contestă în Justiţie contractul. Din 2000 începe aşadar o întreagă serie de procese, care se termină în 2006, cu o decizie definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Soluţia dată: Primăria Constanţa e bună de plată. Urmează o serie de negocieri, fără rezultat. Italienii încep construcţia în 2008. Între timp, se realizează două expertize, iar instanţa stabileşte că Primăria e datoare cu 15 milioane de euro, în contul unor lucrări deja executate. Și la această oră contractul este valabil, proiectul promis de acum 22 de ani nefiind realizat în totalitate, iar pentru terenul de sub clădire fiind depuse în 2020 trei oferte ale italienilor care vor să vândă acum locuințele începute atunci la prețuri de sute de mii de euro.
Cum din primele zile de mandat Mazăre se confruntă cu domeniul ”concesiunilor”, politicianul își dă seama imediat de potențialul acestor contracte și demarează proceduri care arată că, din totalul de peste 100 de concesiuni, aflate în derulare și în prezent, 96 de astfel de contracte au fost încheiate doar în primul său mandat.
Atunci s-a ”împărțit” tortul care includea clar 49 de locuințe pentru persoane fizice, acordate pe redevențe mici și pe durată de minim 49 de ani, maxim durata existenței construcție. Avand asigurat electoratul cu concesiunile potrivite către persoanele fizice, Primăria condusă de Mazăre a încheiat concesiuni cu o multitudine de societăți comerciale pentru cele mai valoroase zone precum cea a Cazinoului, Mamaia – zona Luna Park, Mamaia – zona Cazino, terenurile din stațiunea Mamaia, precum și clădiri pentru Baroul Constanța,  Complexul din Mamaia pentru Beciul Domnesc Grup, terenurile de sub hotelurile Neptun, cele din zona Hotelului Dacia, cele de la Vila 25 dinn zona Melody ori a complexului Felix.

Ciordeli pentru care nu va plăti
Cariera lui Mazăre este în plină ascensiune după încheierea contractelor de concesiune mai sus enumerate, motiv pentru care edilul candidează din nou și obține un nou mandat de primar. Fiind perceput ca persoana care dă pământuri și case la prețuri de nimic, Radu Mazăre mai descoperă o procedură prin care putea să își consolideze spatele politic și conturile bancare: retrocedările.
Astfel, în următorii patru ani, se formează o rețea de interese în jurul edilului Radu Mazăre, grupare a cărei beneficiari se vor bucura de retrocedări de zeci de milioane de euro la malul mării. Abia în 2008, după ce avea deja două mandate la activ, Radu Mazare a fost trimis în judecată de DNA alături de 36 de persoane, între care foști și actuali funcționari din Primăria Constanța și Oficiul de Cadastru, mandatari și notari publici, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor întinse suprafețe de teren intravilan din municipiul Constanța, Mamaia, plajă și faleză.
Apă de ploaie: răul fusese făcut. Constanța fusese deja vândută pe bani de nimic unor golani penali.
Urmărirea penală față de Mazăre și ceilalți inculpați din dosar nu a vizat niciodată contractele de concesiune, iar trecutul penal administrativ al acestuia s-a “albit” după condamnările cu executare din dosarele penale, pedepse de care edilul fugise în Madagascar, unde avea afaceri puse pe picioare dinainte să fie ”prins cu mâța-n sac”.
Strict Secret a obținut “cazierul” concesiunilor de la actuala conducere a Primăriei Constanța cu mențiunea că „Până la acest moment, toți concesionării respectă clauzele contractele cu privire la obligațiile de plată”.