de Dragoș Damian

 

Nota: Da, e CEO Terapia, dar aici ne intereseaza creierul sau enorm si incredibila lui functiune: sa fie un staruitor roman care sa ne invete ca albul e rosu, asa si e, si nu ca tot ce zboara se mananca. 

 

Analistii care la sfarsitul trimestrului intai al fiecarui an isi dau cu parerea comparand mere cu pere – lucru care duce la prognoze gresite, nu neaparat din vina lor – spun ca Romania va avea o incetinere economica anul asta, dar totusi o crestere fata de 2021.

Sigur ca Romania va avea crestere economica, insa sper ca guvernantii sa aibe decenta sa nu se bata cu pumnul in piept ca ar fi meritul lor, asa cum au facut anul trecut, pentru ca nu este.

Cresterea economica din 2022, probabil de 5-6%, va fi in totalitate rezultatul inflatiei si speculei la marea majoritate a produselor de baza, energie, carburanti, mancare si bunuri de larg consum. Romania este complet dependenta de importuri la aceste produse – in 2021 deficitul de balanta comerciala a ajuns la 25 miliarde Euro, crescand cu 5 miliarde fata de anul precedent – asadar importam inflatie din tarile de provenienta, inflatie care la noi se transforma in specula, in lipsa unei industrii care sa rivalizeze sau contrabalanseze. In 2021 chiar si Ucraina ne vindea mai mult decat cumpara de la noi.

Cu preturi mai mari cu 40% fata de 2021 si fara nici un semnal ca s-ar opri cererea de consum, in ciuda cresterii exorbitante a preturilor, cum sa nu ai crestere economica? In plus, pachetele de ajutor social si economic oferite de guvern, vor agrava inflatia, pentru ca vor fi mai multi bani in piata, asadar preturile vor creste in continuare, adaugand in mod “pervers” la cresterea economica.

Mai mult, urmeaza un sezon de concedii in care se vor cheltui banii stransi in ultimii ani cand lumea a cam stat acasa, asadar crestere economica pe preturi turistice cu 25-40% mai mari – lasati PR-ul de la televizor ca preturile au crescut cu doar 10%.

Ramane de vazut cati bani vor avea romanii sa cheltuie in ultima parte a anului.

Sa ne intelegem insa, cresterea economica nu se va lasa cu incasari mai mari la buget, exceptie desigur veniturile din TVA. Asadar, nu vor fi mai multi bani in buzunarele sau pentru nevoile populatiei, iar Romania va trebui sa se imprumute ca sa deconteze cheltuielile generate de ajutoarele sociale si economice.

Raman doua intrebari despre influentele pentru a doua jumatate a lui 2022:

– vor avea proiectele din PNRR efecte in cresterea economica ? Un raspuns probabil este ca nu, de-abia din 2023.

– cum va afecta razboiul si cursa inarmarilor economia din regiune ? Este foarte posibil ca anul asta Romania sa scape de un soc advers generat de razboi, pentru simplul motiv ca nu este parte din marile lanturi industriale  europene – nu este un motiv de mandrie, dar fiind in afara lanturilor, nu avem ce pierde.

O oportunitate de crestere economica reala este ca porturile noastre de la Marea Neagra sa ia fata celor din Bulgaria si Turcia si sa devina hub-uri logistice in locul Odessei, un port acum scos din circuit care misca anual circa 20 miliarde Euro doar din agricultura si alte 15 miliarde din metalurgie.

Toti spun ca razboiul este marea necunoscuta privind dezvoltarea economica din 2022 si 2023.

Insa lucrurile sunt simple, daca ne putem exprima asa.

  1. Daca razboiul continua sau se extinde, nimeni nu mai castiga nimic, poate doar fabricantii de bombe.
  2. Daca razboiul nu escaladeaza, poate chiar se opreste cu totul, Romania poate intra incepand cu 2023 in cea mai buna etapa din istorie, un mix de crestere economica generat de PNRR + reconstructia Ucrainei + preluarea de parti din lanturile de aprovizionare redesenate de razboi – transporturile rutiere si hub-urile de mancare si materii prime vor face diferenta.

Asta daca guvernantii au tupeu si se baga in fata, altfel Polonia, Turcia si Bulgaria vor fi competitori redutabili, avand si o infrastructura tehnica mai buna. In plus, guvernantii ar trebui sa ceara mult mai multe fonduri nerambursabile de la UE, pentru ca vom apara 500 km din noua granita a noii “cortine de fier”.

Este tulburator ca se tot spune asta, dar, asa este, razboiul asta groaznic este o mare oportunitate pentru Romania. Iar analistii care vorbesc despre evolutia economiei, ar trebui sa accepte ca dupa pandemie si razboi toate manualele de finante-economie sunt maculatura, nimic nu mai poate fi prognozat folosindu-se principiile si instrumentele valabile pana in 2019