Multă lume o fi fost surprinsă ieri la citirea comunicatului Direcției Naționale Anticorupție prin care se arăta că șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate – sătmăreanca Cornelia Nagy a fost pusă sub urmărire penală într-un dosar în care sunt anchetate contractele cu firme a căror obiect de activitate nu ținea de domeniul sanitar, dar care au furnizat milioane de măști de protecție, în 2020, când a fost declanșată pandemia COVID. Ne simțim datori să scoatem de la „naftalină” o investigație publicată de noi ACUM DOI ANI despre sătmăreanca ajunsă în fruntea a ceea ce numeam noi atunci cea mai importantă instituție publică. De ce o numeam așa? Pentru că ONAC a devenit în timpul epidemiei cel mai util mijloc de ”transport cash” între Statul Român și anumiți afaceriști care s-au îmbogățit pe urma contractelor obținute FĂRĂ LICITAȚIE.

Ipotezele confirmate  

* Investigația publicată atunci a fost declanșată de informația că firma Viggo Fashion, deținută Ionuț Marius Martin, partenerul de afaceri al celebrului designer fashion Cătălin Botezatu, obținuse cu ajutorul ONAC un contract în valoare de 87 de milioane de lei, pe cale scurtă, fără licitației.
**Un alt aspect care ne-a atras atenția atunci a fost un soi de „decret” publicat pe site-ul ONAC în data de 24 martie 2020, la o săptămână după ce președintele Klaus Iohannis semnase decretul prin care România a intrat în starea de urgență. Documentul adoptat de ONAC atunci prevedea o clauză nemaiîntâlnită – o clarificare în care arăta că negocierile se poartă pe aplicații sociale precum Whatsapp, Viber sau Skype:

*** O altă firmă controversată care s-a reprofilat peste noapte și a obținut 11 milioane de euro pentru ca să livreze măști de protecție, deși obiectul de activitate al ei consta în ”Comerț cu amănuntul al produselor alimentare, băuturilor și produselor din tutun efectuat prin standuri, chioșcuri și piețe”. Vorbim despre firma ROMWINE & COFFEE SRL, înființată în 25 aprilie 2019, la două luni de la înființarea ONAC și numirea Corneliei Nagy în fruntea instituției. Mai exact, potrivit unei situații a achizițiilor directe publicate de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, au fost încheiate două acorduri cadru cu firma Romwine&Cofee SRL, pentru achiziția a câte 875.000 măști de tip FFP 2 sau FFP 3. Primul acord este în valoare de 22,8 milioane lei, iar al doilea de 33,2 milioane lei. Practic, prin primul acord au fost achiziționate 850 mii măști la prețul de 26 lei bucata, iar prin al doilea sunt cumpărate alte 850 mii măști la prețul de 38 lei bucata. Drăguț, nu? – arătam în materialul publicat în 2020.

Ce credeți? Direcția Națională Anticorupție achetează toate aspectele menționate mai sus, în special contractul cu Romwine & Cofffee.

Patru capete de acuzare


La doi ani de la publicarea anchetei, Direcția Națională Anticorupție vine cu un comunicat de presă prin care arată că directoarea Cornelia Nagy și consilierul de pe achiziții publice – Mădălina Ioana Hohan sunt anchetate într-un dosar cu patru capete de acuzare: trafic de influență, spălare de bani, infracțiuni de fals (n.red în îscrisuri) și înșelăciune. În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
„În prezenta cauză penală se desfășoară cercetări cu privire la modalitatea presupus nelegală în care, în cursul anului 2020, la începutul pandemiei de Covid 19, a fost încheiat un contract cadru de achiziții publice de măști de protecție, în valoare de peste 50 de milioane lei. În acest context, Cornelia Nagy, în calitate de președinte al Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) și Mădălina Hohan, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, prin încălcarea legislației, ar fi semnat în cursul lunii martie 2020, un Acord cadru între instituția pe care o reprezentau și firma SC ROMWINE & COFFE SRL, prin care era vizată achiziția a 1.750.000 măști de protecție. În demersurile lor, cele două reprezentante ale ONAC ar fi fost determinate de cei doi oameni de afaceri care controlau firma SC ROMWINE & COFFE SRL și de administratorul acesteia, care, împreună, s-ar fi înțeles să interpună firma în procedura de atribuire a contractului finanțat din bani publici, deși cunoșteau că respectiva firmă nu are capacitatea tehnică și financiară să onoreze acordul cadru. Cum SC ROMWINE & COFFE SRL nu avea capacitatea să respecte clauzele contractuale (livrarea la timp a măștilor), ar fi fost falsificate mai multe documente care i-ar fi permis acesteia să evite plata către statul român a unor penalități în valoare de 12.786.706 lei. Pentru a se asigura de obținerea/derularea în bune condiții a contractelor de achiziții publice cu materiale sanitare, unul dintre suspecți ar fi achitat unei alte persoane, suspect în cauză, sub forma unui contract de reprezentare consultanță și prestări servicii – intermediere, suma de 568.820 lei. Prin activitățile descrise mai sus ar fi fost vătămate interesele societăților participante în cadrul procedurii și ale instituțiilor publice implicate în acțiunile de prevenire și răspuns împotriva infecției cu virusul SARS – Cov 2 cărora le erau destinate materialele de protecție. Concomitent s-ar fi obținut un folos necuvenit în sumă totală de 22.906.031 lei pentru societățile controlate de suspecți (atât pentru cea care a încheiat contractele de mai sus cât și pentru firmele interpuse)”, se arată în comunicatul DNA.

IMPORTANT: Un alt aspect semnalat în ancheta publicată în 2020 era că Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate fusese înființat cu un an înainte de pandemie, în februarie 2019, la conducerea acesteia fiind numită Cornelia Nagy printr-un decret semnat de fostul premier Viorica Dăncilă. Așa s-a făcut încât în 12 luni s-a ajuns la o simplificare a acordării unor sume uriașe, către operatori economici care s-au îmbogățit substanțial în perioada Stării de Urgență, prin negocieri pe Whatsapp, Viber și Skype.

Ascensiunea soților Nagy: Cornelia


”Regina” ONAC, Cornelia Nagy, și-a început cariera profesională la Satu Mare, la vamă, ca simplu controlor, timp de 12 ani. Apoi, timp de trei ani a făcut parte din executivul de control al Vămii Petea, iar din 2006 s-a făcut doamnă de GUVERN.
În 2005, Călin Popescu Tăriceanu îl numește în funcția de ministrul al Finanțelor pe Sebastian Vlădescu, iar șefă de cabinet a acestuia devine sătmăreanca Nagy (ca o paranteză, Văldescu a fost trimis anul trecut în judecată de DNA pentru faptele din 2005: mită și trafic de influență ). Așa se face că în următorii 15 ani, Cornelia Nagy se mută politic dintr-un minster într-altul, pe achiziții publice și interne. Aceasta a trecut prin Ministerul Sănătății (perioada ministrului Eugen Nicolaescu), Ministerul Apelor Munților și Pădurilor (perioada ministrului Doina Pană ), Ministerul Mediului (perioada ministrului Grațiela Leocadia GAVRILESCU) și în 2018 la Agenția Națională pentru Arii Protejate. Iar în momentul în care s-a înființat ONAC, Viorica Dăncilă a semnat decretul prin care aceasta devine șefa instituției. (CV Cornelia Nagy)
Potrivit declarației de avere pe care a completat-o în 2018, Cornelia Nagy figura cu patru terenuri intravilan în Argeș, Ilfov și Satu Mare. Aceasta deține un apartament în București și acțiuni la companii importante din România: Biofarm – Bio, IAR Brașov, Transelectrica, Turism Felix și IAR București. La capitolul venituri, aceasta și-a trecut o medie de aproape 9.000 de lei pe lună, fiind întrecută de soțul ei, ambasador, care obținea un venit de 3.500 de euro. Cornelia Nagy a făcut parte din Consiliul de Administratie al Comicex (n.red un material relevant în acest sens a fost publicat în 2011 în Gazeta de Cluj: Faliment cu dedicație în uniforme), iar la începutul lui 2006 făcea parte din Consiliul de Administrație al Loteriei Române. Regina a fost salvată câteva luni și printr-un post la Imprimeria Națională.

Ascensiunea soților Nagy: Ferdinand, zis Ferdi Japonezul

Ferdinand Nagy e un sătmărean provenit dintr-o familie de comuniști, tatăl său fiind unuia dintre foștii prim secretari ai județului Covasna. Răsplata pentru eforturile tatălui s-a materializat cu ușurință. Ferdinand Nagy deține cea mai înaltă distincție oferită de Statul Român, prin Ion Iliescu (la final de mandat, în 2004): Ordinul Steaua României în Grad de Cavaler. Ferdi îi spun cei apropiați, iar criticii Ferdi Japonezul, fiind subiect principal de discuție pentru că a folosit produse din cultura maghiar în promovarea unui stand românesc la Tokyo.

Iată ce portret îi face Valer Marian, în perioada în care era senator de Satu Mare:
“Nagy Ferdinand este fiul unui fost înalt nomenclaturist comunist și a fost un profitor al regimului comunist. Tatăl lui Nagy Ferdinand a fost prim-secretar PCR al județului Covasna în anii ’70 și secretar de stat în Ministerul Agriculturii în anii ’80. Nagy Ferdinand a fost unul din ultimii profitori ai regimului ceaușist, primind în cursul anului 1989, după absolvirea facultății, o casa cu 5 camere și dependințe în municipiul Satu Mare, deși aveau prioritate mii de solicitanți, în condițiile în care nu era căsătorit, nu avea copii și avea posibilitatea să locuiască cu părinții. În anul 2006, susnumitul a fost eliberat din funcția de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, în care a fost numit în timpul guvernării Adrian Năstase, pentru activitate necorespunzătoare. În perioada respectivă, Nagy Ferdinand a fost acuzat în presa centrală că, în calitate de responsabil pentru pavilionul României la expoziția universală de la Tokyo (Japonia), a promovat cultura și produsele culinare maghiare în detrimentul celor românești. Tot el a fost acuzat că după Revoluție s-a ocupat cu contrabandă cu mașini aduse din Occident și de benzină dusă în Ungaria, profitând de faptul ca soția sa, Nagy Cornelia, a fost angajată și șefă a Vămii Petea din județul Satu Mare (situata la frontieră cu Ungaria). În acest scop, familia Nagy și-a construit o stație de benzină lângă Vama Petea. La eliberarea din funcție a soției sale, au fost găsite documente care atestau că numitul Nagy Ferdinand a importat prin Vama Petea peste 100 de autoturisme fără taxe vamale.”, arăta senatorul sătmărean într-o interpelare adresată Ministrului de Externe, Teodor Baconschi.
Să nu uităm de un aspect interesant: actualul primar al Municipiului Cluj-Napoca a auzit de Nagy Ferdinand și trecutul dubios al acestuia, iar în perioada în care a fost premier al României, Emil Boc s-a descotorosit de acesta, eliberându-l din funcția de subsecretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe – comisar general pentru expoziții mondiale.
În declarația de avere completată în același an cu soția sa (2018), apare o datorie de 20.000 de euro pe care acesta o are către părinții săi, bijuterii în valoare de 9.000 de euro și șase autoturisme (aspecte care nu apar în formularul de avere al Corneliei).
Declarația completată de Cornelia Nagy în iunie 2021, arată că Ferdinand a avut un venit anual de aproximativ 40.000 de euro, în vreme ce ea a încasat de pe funcția de președinte al ONAC un venit anual de 116.552 mii lei.La fel ca în cazul soțului, Cornelia Nagy ține cu dinții de funcția publică, motiv pentru care în urma comunicatului DNA nu și-a dat demisia de onoare până la clarificare celor patru acuzații grave: trafic de influență, spălare de bani, infracțiuni de fals (n.red în îscrisuri) și înșelăciune