Probabil că punctul zero de la care declinul alianței USR PLUS a început este momentul în care la alegerile parlamentare s-a aflat scorul partidului AUR: o jumătate de milion de voturi, adică peste nouă procente obținute de la români, adică 33 de deputați și 14 senatori. Plus pentru AUR, minus pentru USR PLUS.

Cam asta era pierderea încasată de Dacian Cioloș și Dan Barna, iar lucrurile au mers din rau in mai rau: această alianță se prăbușește cu fiecare mișcare, în fiecare zi. Dacian Cioloș urmează să demisioneze pe 20 mai, mișcarea lui fiind programată cu cap deoarece în weekendul acesta ar urma tabăra de vară de la Mamaia a USR PLUS. Cioloș vizează o demobilizare totală a corpului de partid.

Cele mai importante filiale USR PLUS sunt constituite majoritar din membri ai vechiului partid PLUS, oameni care îl vor urma pe Dacian Cioloș într-un nou proiect politic. Dincolo de viitorul previzibil al USR PLUS, un lucru demn de semnalat este decăderea filialei de la Cluj, una dintre cele mai importante din țară. Pentru că inima Transilvaniei, pentru că centru universitar, pentru că hipsteri, pentru că mișcări civice puternice.

Cluj-Napoca pentru USR însemna centru de top pe lista județelor unde acest partid avea șanse de câștig și de consolidare poltică. Un oraș academic, centru universitar, centru medical, centru economic – în special pe filiera de dezvoltare a tehnologiei, Cluj-Napoca a fost municipiul din care USR a lansat trei parlamentari: activiștii Mihai Goțiu și Adrian Dohotaru împreună cu jurnalistul și profesorul de istorie Emanuel Ungureanu. Primul și ultimul au devenit chiar celebri, sigur, prin scandaluri, dar și-au consolidat notorietatea în fața electoratului.

Goțiu și Ungureanu  au ajuns să fie cunoscuți la nivel național printre activiștii de mediu, activiștii sociali și militanții pentru un sistem sanitar incoruptibil și eficient. Însă USR PLUS a “reușit” cu succes îndepărtarea lor din filiala de la Cluj, iar radiografia evenimentelor recente arată că, de atunci, filiala USR Plus Cluj a mers doar in jos.

Primul care a plecat a fost Adrian Dohotaru, în 2017, când avertiza că Dan Barna va fi un lider care, în loc să militeze pentru unicitate, se va îndepărta de la ideologia potrivit căreia s-a format acest partid. Dohotaru s-a înscris ulterior în formațiunea politică DEMOS (fără succes) și s-a retras din politică, dar și-a continuat activitatea în Cluj-Napoca, concentrându-se pe cazurile sociale ale nevoiașilor Clujului. Doi ani mai târziu, în 2019, a venit momentul în care și  ex-senatorul Mihai Goțiu a devenit ținta unor atacuri din interiorul partidului care au culminat cu momentul în care 300 de membri i-au cerut demisia din partid.

La acel moment, lângă USR era deja venită armata lui Dacian Cioloș din partidul Plus, formându-se o alianță care a facut ca Cluj-Napoca se devina una dintre cele mai mari filiale, cu peste 700 de membri. Și Mihai Goțiu a continuat să se facă remarcat ca activist de mediu, chiar dacă a fost îndepărtat forțat din USR, fiind activ și în prezent.

Cireașa de pe tort a venit la alegerile parlamentare din 2020, când Emanuel Ungureanu, celălalt deputat emblemă din USR Cluj a fost eliminat de pe liste, cu toată ca a avut o activitate parlamentară intensă, conducerea USR PLUS transmițând un mesaj clar că era timpul pentru propulsarea altor persoane. Ungureanu, devenit în primul mandat parlamentar extrem de cunoscut la nivel național prin denunțuri și vizite surpriza în cele mai neglijate spitale din țară a fost salvat de organizația de la Buzău, de pe listele căreia a candidat și obținut un nou mandat. Barna l-a salvat, de fapt.

Alianța USR PLUS de la Cluj a obținut atunci un scor de 23,67%, o buna parte din rezultat datorându-se activității celor trei parlamentari pe care filiala i-a alungat, iar cealaltă numărului mare de membri intrați în filială prin fuziunea cu Partidul PLUS.
Însă apele au devenit mai tulburi ca niciodată, iar scandalurile din această filială au început să devină frecvente și de anvergură. Oamenii din partid au început să se atace între ei, să se înregistreze în diferite ipostaze, să trimită anonime către presă.

Filiala a devenit o reptilă care se autoconsumă organ cu organ.

Dar ce e mai șocant abia de acum urmează. În loc să se replieze, USR PLUS face la Cluj una mai gogonată. Pe ascuns, fără să facă public evenimentul, useriștii, câți au mai rămas, și-au ales duminică ca președinte de filială la municipiu un mucos de 23 de ani, un studențache căruia abia i-au dat tuleiele și care mai are și ghinionul, căci e ghinion în orașul Cluj-Napoca, vatra naționaliștilor lui Boc, să fie tătar de etnie și să aibă un nume care va deveni ținta miștourilor adversarilor politici: Eden Yasin Ibraim.

Alegerile interne au avut loc duminică, 15 mai, în urma cărora de la conducerea filialei USR PLUS Cluj-Napoca a fost înlăturată Manuela Petrescu, de profesie cadru didactic la cea mai prestigioasă universitate din țară: Universitatea Babeș-Bolyai. Femeia fusese schimbată din funcție, în ciuda rezultatelor bune obținute la nivelul administrației din Cluj-Napoca. Notorietatea tot mai scăzută de care s-a bucurat filiala a continuat să atragă tensiuni și scandaluri care au dus la demisiile din conducere a trei membri importanți: fostul președinte al PLUS Cluj, Sergiu Hossu; Virgil Pop – membru al Biroului Județean al USR Cluj; Alexandra Oană – consilier local.

O filială care ar fi trebuit să fie unită și puternică, pentru ca în doi ani să aibă un contracandidat demn să-i facă opoziție primarului Emil Boc, este condusă de săptămâna aceasta de un student în vârstă de doar 23 de ani, venit din Constanța și propulsat de Dan Barna, fără a se cunoaște motivul real pentru care acesta l-a “intromisionat” la conducere.

Filiala municipală are “mandatul” de a propune viitorul candidat al partidului la funcția de primar. În orașul dominat electoral de Boc de peste 20 de ani, inteligentii de la USR Cluj s-au gândit că un puștan cu nume de “vinitură” este soluția de a-l bate pe actualul primar…

Desi filiala are 700 de membri, participarea la alegerile de duminica a fost surprinzător de mică: juniorul Eden Yasin Ibraim, cetățean român cu rădăcini tătaresti a ajuns președintele ALES al USR PLUS Cluj-Napoca cu doar 42 de voturidin totalul 81 de persoanecare au participat.

Ibraim a fost votat de o ușoară majoritate, contracandidatul său fiind clujeanca Mihaela Nia, vechi membru de partid.

Într-un oraș care respinge “viniturile” și pentru care înțelegerea istoriei recente si a istoriei vechi a Clujului este esențială, USR Cluj iși taie singur craca si aburcă la vârful unei filiale politice cu potențial un student cu un CV ciudat: a lucrat la un site ce comercializa becuri, a mai ciupit un contract de ”profesor” la un afterschool la vârsta de 18 ani și a mai încasat salariu de la partid timp de două luni, câte 4.000 de lei pe lună pentru ajutorul dat în campania electorală, singurul “voluntar” plătit de USR Cluj pe motiv că e “mai sărăcuț”. Mai mult, zic colegii că juniorul s-ar afla sub protecția altor grei din USR: ministrul Cătălin Drulă și deputatul Liviu Ionuț Moșteanu.

Istoria politică recentă a acestui oraș ne arată clar că, de fiecare dată când la conducerea unui partid a fost propulsat un “străin” sau un om fără experiență, clujenii i-au arătat prin votul electoral cât de ”integrabil” e: adică i-au dat flit.

Astfel de mișcări proaste s-au văzut la PSD, când Marcel Ciolacu l-a adus pe Ghiță Șimon de la Maramureș să se ocupe de filiala PSD Cluj sau când conducerea PMP Cluj l-a adus și impus pe sălăjeanul Vasile Lungu. În ambele cazuri, scorul electoral obținut de aceștia a fost extrem de scăzut.

Ibraim Yasin Eden la cei 23 de anișori, nu are nici experienta de viata, nici profesională: a fost voluntar la un curs NATO tinut la Bucuresti, unde a tiparit ecusoane, a lucrat două luni pe la o companie privată din IT, apoi s-a parașutat din filiala de tineret a USR Constanța la Cluj, trecand prin cabinetul parlamentar al lui Viorel Băltărețu.

Ibraim Yasin Eden tratează cu naivitate titulatura importantă pe care a căpătat-o la Cluj-Napoca. Ne-am dat seama dintr-un interviu pe care i l-am luat si pe care il puteti urmari AICI: desi e plină presa de articole pe aceasta temă,  juniorul susține că Dacian Cioloș nu îsi face un alt proiect politic și că nu are cum să piardă două treimi din membri din filială, adică pe cei de la PLUS.

L-am întrebat și cu ce proiect a candidat la șefia USR PLUS Cluj-Napoca, juniorul evitând întrebarea și menționând că are un plan “mai amplu” care ține de organizarea internă si pe care nu-l divulgă.

Ce poate să însemne această mișcare de la Cluj? În primul rând, Barna s-a asigurat că filiala de la Cluj rămâne în tabăra sa, impunându-și reprezentantul.

Semnalul e prost si pentru seniorii care au consolidat organizația, dar ni se arata ca USR Cluj nu are chef nici sa își deschidă ușile spre persoane noi cu potențial politic real.

Acceptând manevra de la Cluj, Drulă nu pare să priceapă deloc specificul zonei, dar mai ales oportunitatea alegerilor locale din 2022 – existând posibilitatea ca Emil Boc să nu mai candideze pentru funcția de primar.

Cluj-Napoca a fost mereu o nucă electorală tare, este unul dintre cele mai conservatoare din țară, ori candidatura unui copil tătar, fără cunoștințe despre istoria Clujului, un “turcalete” (asa cum il vor cataloga clujenii) ajuns șeful filialei municipale reprezintă un semn de inadecvare.