de Mihaela Trif

Dilema unui popor ieșit de “numai” 32 de ani din regimul comunist se rezumă în continuare la „cineva ne urmărește”, „cred ca mi-e ascultat telefonul”, „nu vorbim prin telefon sau în locuri publice despre x sau y”, “hai sa trecem pe Signal”.

După scandalul cu protocoalele dintre SRI/DIPI și procurorii din România, lumea s-a prins că acele interceptări nu erau ascultate doar de cel care efectua urmărirea penală, ci de mult mai multe persoane din sistem. O parte dintre aceste persoane care ascultau intimitățile românilor din noul stat democratic sunt niste fosti “dumnezei” securiști care fie au ieșit la pensie, fie au fost înlăturați din sistem. Dar drogul curiozității le-a oferit o nouă oportunitate: firme de detectivi particulari. De ce ei să fie detectivi particulari? Pentru că știu cum funcționează urmărirea și interceptarea unei persoane, pentru că încă mai au prieteni în sistem care le pot ușura treaba (mai un număr de înmatriculare, mai o informație despre o adresă, mai o informație despre titularul unui abonament de telefonie mobilă, mai o localizare prin GPS, etc.) și pentru că se pot face bani frumoși din informații.

Strict Secret a întocmit pentru voi TOP 10 al celor mai prospere firme de detectivi particulari din România și mare ne-a fost mirarea să vedem că unele societăți comerciale înființate la noi în țară au chiar acționariat străin. Interesant, nu?

 

Vulpea – cel mai prosper patron

Prima societate în clasament este ARVIFOX VISION SECURITY SRL, fiind deținută de chestorul (r) Virgil Ardelean zis Vulpea, fostul șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă din cadrul Ministerului Afacerilor și Internelor. Firma a fost înființată în urmă cu 13 ani de către fiul chestorului, Alin Ardelean, ca un soi de plan B al fostului șef DIPI. De ce? Ce trebuie să știți despre Ardelean este că a intrat în sistem după ce a absolvit clasa de Contrasabotaj a Școlii de Ofițeri Activi de Miliție de la Băneasa. A deținut, de-a lungul anilor, nenumărate funcții de conducere, dar numele său va rămâne legat întotdeauna de cel al Unității Militare 0215, celebra „Doi ș’un sfert”, instituție care s-a situat inclusiv peste SRI în unele ocazii, adunand o cloacă de spioni din toate colțurile țării.

În noiembrie 2010, președintele Traian Băsescu semnează decretul de trecere în rezervă a lui Virgil Ardelean, cu gradul de chestor general de Poliție.
La o lună după decret, Ardelean preia de la fiul său, Alin, 95 % din acțiunile SC ARVIFOX Vision Security SRL. Numele firmei este mai mult decât relevant, ARVIFOX venind de la ARdelean VIrgil FOX, adică „Vulpe” în limba engleză.

Ultimele date financiare pentru firma lui Ardelean arată o cifră de afaceri de 6,2 milioane de lei și un profit de 3,5 milioane, activitatea fiind desfășurată cu doar opt angajați, plasând compania pe locul 1 al topului cu firmele a căror activitate principală este cea de INVESTIGAȚII. Cum ajungi la astfel de cifre din investigații particulare? Ei bine, chestorul a avut un plan bine pus pentru această firmă: un soi de serviciu secret privat dedicat companiilor mari.

Toate multinaționalele care depășesc o cifră de afaceri de, să spunem, 200 de milioane de euro, își creează fie intern, fie prin colaboratori externi, un departament de protecție internă sau anticorupție, prin care să evite posibilitatea ca angajații aflați în poziții cheie ale companiei (șef serviciu Achiziții sau șef serviciu Logistică sau șef serviciu Business Development) să poată fi corupți de parteneri sau colaboratori sau concurență, ori să furnizeze altor companii informații privilegiate din interior.

Se spune că această companie este dotată cu tehnologie de ultimă oră pe care Vulpea a achiziționat-o pe baza relatiilor sale, spre deosebire de un serviciu de informații din România care trebuie să obțină buget, să întocmească un caiet de sarcini și apoi să aștepte definitivarea procedurii de licitație. Interesant este faptul că popularitatea lui Vulpea l-a scutit de reclame sau site-uri, cum o să vedeți în cazurile altor detectivi particulari care oferă o listă de servicii și uneori și tarife. O parte din achiziții au fost făcute prin intermediul altei societăți comerciale: Sectag Eastern Europe, care, desigur, este deținută de Ardelean Junior. ARVIFOX Vision Security apare și pe o serie de contracte prin care asigură siguranța clienților care solicită gărzi de corp.

 

Informații de la concurență

Pe locul al doilea din top se află firma Ideal Fit Intelligence SRL, deținută de Cocor Sergiu Ionuț și Cocor Andrei Valentin. Cei doi au reușit să ruleze în firmă peste 4.6 milioane de lei, obținând un profit de 1,5 milioane de lei cu doar patru angajați. Culmea, firma este populară în rândul instanțelor de judecată din București, fiind parte civilă/vătămată în 16 dosare de furt, pentru că familia Cocor are în paralel și alte societăți comerciale care activează în domeniul construcțiilor, si deseori s-au confruntat cu persoane care au sustras materiale înregistrate pe compania de investigații. Portofoliul de afaceri ale lui Sergiu și Andrei Cocor include și o societate comercială în care s-au asociat cu Remus Ion Băiculescu: Risc Guard Management, o firmă de pază cu 60 de angajați care are o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei, dar funcționează pe pierderi de peste 100 de mii de lei.

SECRET PRIVATE INVESTIGATIONS AGENCY SRL – S.P.I.A. este compania care ocupă locul al treilea în top. Societatea este deținută și administrată de Marius Cristian Porceanu și se focusează pe contracte cu companiile de asigurări, care solicită ajutor în bătălia cu cei ce încearcă să comită fraude prin prezentarea unor documente false care certifică vătămarea corporală, ori declarații false ale martorilor în cazul în care se solicită despăgubiri pentru mașini avariate sau accidente fictive. Porceanu a înregistrat un profit anual de 1,3 milioane de lei și o cifră de afaceri de 3,3 milioane, având 16 angajați.

Pe locul 4 se situează compania INTERDILIGENCE INVESTIGATIONS SRL, înființată în urmă cu 17 ani. În acționariatul acesteia se află Ghiba Marius Valeriu și Susan Ovidiu Andrei, împreună cu Matthew Charles Vernon (foto jos) – cetățean american, avocat in Baroul Bucuresti. Interdiligence Investigations se recomandă ca fiind o companie corporatistă specializată în investigații și consultanță de risc pentru companiile care operează în Europa centrală și de est. Firma adună și furnizează pentru clienți informații de pe piața competitivă, istoricul subiecților vizați, investigații interne, recuperări de datorii, negocieri și litigii în care sunt implicați cei din concurență. Cei trei au șapte angajați, o cifră de afaceri de 3.1 milioane lei și un profit de 630 de mii lei.

 

Ionuț Sergiu Cocor intră cu firma Pure View Intelligence SRL și în poziția 5 din clasament. Prin intermediul acestei companii, unde este asociat unic, a obținut o cifră de afaceri de 1,9 milioane de lei și un profit maxim: 1,6 milioane, fără a avea niciun angajat în companie.

În topul firmelor de investigații private și detectivi particulari intră și Nicoleta Minea cu societatea Corporate Intelligence Agency SRL, unde este administrator și asociat unic. Înființată în 2015, firma Nicoletei Minea se situează pe locul 6 din clasament, cu o cifră de afaceri de 1,7 milioane lei, 4 angajați și un profit de 1,2 milioane lei. Compania colaborează exclusiv cu mediul de afaceri din sectorul privat pentru „identificarea și atenuarea potențialelor riscuri sau amenințări la adresa securității și integrității activității” clienților.

Total Trust SRL, în traducere „încredere totală”, este compania de pe locul 7 din topul firmelor de investigații. Firma a luat naștere în 2004, fiind fondată de Ioan Florin Todea, un specialist în Studii de Securitate. Din punct de vedere economic, Todea are o cifră de afaceri de 227 de mii de lei, trei angajați și un ușor declin de la profit de aproape 200 de mii lei în 2020 la pierderi de 9.000 lei. Cu toate că în descrierea activității se vorbește despre prestări de servicii pentru multinaționale, Todea face parte din Asociația Europeană de Investigatori și se adresează și persoanelor fizice care au nevoie de un detectiv particular pentru a afla diverse informații.

Intr-un articol din revista Capital ce pare reclama mascata, Todea impartaseste o viziune aparte despre munca de business intelligence, criticand “militienii” care se pretind specialisti in asa ceva:

“Securitatea afacerii este o știință aparte care îmbină economia cu artă războiului și așa trebuie să și rămână, nu un loc călduț unde se retrag militarii după pensionare și aplică în economie cunoștințele lor pe baza de “experiență”. Nu este suficient și, la final, eșecul este garantat. Nu trebuie să confundăm firmele care au că obiect de activitate “intelligence și securitatea afacerii” cu cele de detectivi sau investigații private. În firmele de detectivi, foștii militari, cu precădere polițiștii se integrează perfect, își continuă într-un fel activitatea care este clară, de anchetă, de cercetare de evaluare, orientată spre trecut, în general spre aflarea adevărului sau elucidarea unor fapte. În cea a securității afacerii, orientarea este spre prezent și viitor, spre potențialitate, spre “intenție”, atât a clientului cât și a concurenței”.

Directoarea de la KRUK, șefa detectivilor particulari

Marilena Cosmina Marinescu, director general al KRUK România, firmă care se ocupă de recuperarea creanțelor, intră și ea în topul investigatorilor prin SC BIROUL DE DETECTIVI PARTICULARI CORBUL SRL, pe poziția 8. Societate din top a fost înființată de către un polonez, Krupa Piotr Wojciech, în 2008, iar Marilena Cosmina Marinescu a preluat firma în totalitate doar anul trecut, după ce în septembrie 2020 era numită în executivul KRUK România. BIROUL DE DETECTIVI PARTICULARI CORBUL SRL are 32 de angajați și o cifră de afaceri de 282 mii lei.


Afaceriști uniți sub umbrela investigațiilor

Mai spre finele topului, pe locul 9, găsim o societate comercială înființată în România, în al cărei acționariat găsim doar cetățeni din China.

SC CHINA SERVICII OPERATIONALE SRL îi are ca asociați și administratori pe Han Xiaogu și Ruan Lifei, care, în cei patru ani de activitate, au ajuns la o cifră de afaceri de 349 de mii lei și un profit de 180 mii lei cu 8 angajați. Cei doi afaceriști chinezi au mai multe societăți comerciale înregistrate în România, derulând activități economice în domeniul comerțului cu material lemnos, materiale de construcții, construcții de imobile, comerț cu îmbrăcăminte/încălțăminte și o agenție imobiliară.

Ultima poziție din Top 10 o ocupă ROMINVESTIGAȚII SRL, deținută de Gheorghe Clotaru, Dan Florian Bărbulescu și Vassilios Georgios Repidonis. Cu o vechime de 19 ani pe piața detectivilor particulari, cei trei au acreditări inclusiv de la Ministerul Afacerilor Interne, oferind locuri de muncă pentru ofițerii în rezervă care provin din structurile operative ale MAI și SRI. Reclama celor de la ROMINVESTIGATII SRL include servicii pentru probarea adulterului, investigații ale partenerilor de afaceri (deplasări, întâlniri și divulgări de secrete din licitații), investigații asupra angajaților din diferite societăți comerciale, investigații asupra adolescenților (la cererea părinților acestora) și accidente rutiere aranjate. Cei trei au în portofoliu alte 15 societăți comerciale, unele dintre ele cu acționariat în Cipru.

Vassilios Georgios Repidonis, acționarul majoritar din Rominvestigații SRL, deține restaurantul Casa Doina din București, o firmă de închiriat imobile, trei societăți comerciale în domeniul comerțului și o firmă de consultanță în domeniul afacerilor. Gheorghe Clotaru deține acțiuni în clinica medicală Star Medica 2000 și în societatea de pază și protecție Loyalty Security. Acesta mai deține pensiunea Eden Garden din Prahova. Rominvestigații SRL a înregistrat în ultimul an fiscal o cifră de afaceri de 242 mii lei și un profit de 186 mii lei, având cinci angajați.

Repidonis este si membru in Consiliul de Administratie al Sphera Group, ce operează lanţurile de alimentaţie publică KFC, Pizza Hut şi Taco Bell.

Notă: Jurnalista Mihaela Trif s-a alăturat în 2021 proiectului StrictSecret.ro unde publică materiale de interes național.

 

Mihaela Trif a studiat la Facultatea de Științe Politice din cadrul UBB Cluj și lucrează de 8 ani în presă.

În ultimii patru ani, a condus secția de investigații din cadrul Ziar de Cluj, concentrându-și atenția pe anchete și dezvăluiri care au fost preluate de presa națională cu materiale despre procese de răsunet, arestări spectaculoase, anchetatori talentați sau corupți, inculpați violenți și victime neajutorate.

 

Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.