Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu se află din nou într-un plin scandal, după ce bucătăria din care se hrănesc aproximativ 500 de studenți, are și alți ”oaspeți” precum șobolani și șoareci.
Strict Secret a intrat în posesia unui clip făcut recent în care se poate observa un șobolan uriaș care se plimbă nestingherit prin bucătăria AFT, în care se prepară mâncare pentru studenții din Academie.
Mai mult, filmarea este realizată săptămâna trecută, adică în perioada în care din bucătăria respectivă mâncau si mai mănâncă și studenți din țări precum Italia, Austria, Republica Cehă, Grecia, Moldova, Polonia, Lituania și Georgia – veniți în schimb de experiență prin programul ERASMUS.
În vederea publicării materialului, am cerut poziția oficială a celor de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu (contactându-l pe responsabilul cu relațiile publice: Lt.col. Daniel DOROBANTU) și a directoarei Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale – Monica Calotă (instituția prin intermediul căreia sunt derulate programele Erasmus).
În vreme ce reprezentantul Academiei ne-a transmis că ne va răspunde în scris la solicitare, directoarea Monica Calotă a reacționat instant: „Așa ceva este inadmisibil pentru orice student sau om, nu doar pentru cei care fac parte din programul Erasmus. Voi lua de îndată legătura cu responsabilul de proiect de la Sibiu și voi cere explicații suplimentare, urmând să revin cu completări”.
Academia este condusă de generalul Ghiță Bîrsan, cel despre care noi am scris în trecut că nu își declară veniturile din funcția de rector la Forțele Terestre „Nicolae Bălcescu”(vezi AICI).
Un alt scandal ce dovedeste incompetența și prostia liderului AFT Sibiu a avut loc în toamna anului trecut, când gerneralul Ghiță Bîrsan și actualul prim-ministru Nicolae Ciucă, s-au pozat și postat pe rețelele de socializare, în timpul unei vizite oficiale, având pe fundal scrise toate parolele ale unor conturi și videoconferințe plus numere de telefon folosite de angajați ai unui call center MApN din Sibiu.
Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post TV de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.
PS: Mă poți susține cumpărându-mi cărțile de pe www.liviualexa.com
UPDATE:
Iata si punctul de vedere al reprezentantilor ERASMUS:
Directoarea Agenției Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Monica Calota, ne-a transmis un punct de vedere al instituției, prin care subliniază că incidentul de la AFT Sibiu este de netolerat, iar reprezentanții Erasmul+ vor monitoriza în următoarea perioadă în ce condiții sunt cazați cei care fac parte din proiectul internațional.
„În programul Erasmus+, o universitate primește fonduri Erasmus pentru a asigura desfășurarea în cele mai bune condiții a mobilităților “outgoing”- de studenți și personal universitar care se deplasează în altă țară pentru o anumită perioada de timp; pentru organizarea mobilităților “incoming” (studenți și personal – care vin din altă țară) o universitate nu primește fonduri, dar fie poate să asigure participanților la mobilități cazare și masa în campusul său (dacă există un campus, dacă sunt destule locuri) fie îi poate ajuta să își găsească cazare în oraș în condiții avantajoase. În cazul variantei de asigurare a cazării și mesei în campus pentru studenții străini, universitatea are aceleași obligații ca acelea pe care le are pentru toți studenții cazați, români sau străini: trebuie să asigure condiții de deplină siguranță sanitară. Responsabilitatea globală pentru asigurarea condițiilor de siguranță sanitară este a conducerii universității.
Faptul că într-o bucătărie a unui campus studențesc s-au încălcat condițiile de siguranță sanitare este regretabil, indiferent de faptul ca studenții beneficiari ai serviciilor de masa sunt români sau străini; acest lucru însă intră sub incidența Protecției Consumatorilor.
-Agenția Națională nu poate lua măsuri pe care le-ar putea lua Protecția Consumatorilor (sau o alta autoritate în domeniul respectării regulilor sanitare), acest lucru depășește limitele noastre de autoritate, dar desigur vom discuta Biroul Erasmus+ al universității pentru a monitoriza în perioada următoare condițiile în care locuiesc și iau masa studenții Erasmus”, explică directoarea
ANPCDEFP.
UPDATE 2: Academia Fortelor Terestre din Sibiu a revenit si ea cu un comentariu: