de Liviu Alexa

 

Aceasta e știrea:

Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) l-au reținut, pentru 24 de ore, pe George Gavrilă, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Ilfov, acesta fiind acuzat de ”luare de mită în formă continuată”.

Procurorii DNA au precizat că – în perioada 18 mai – 13 septembrie 2021 – Gavrilă George, în calitate de șef al ITM Ilfov și ordonator de credite, ar fi acceptat, de la administratorul unei firme, o sumă de bani (reprezentând 10% din valoarea unui viitor contract), atât pentru el cât și pentru Neagu Iulian Răzvan, care era membru în comisia de recepție.

În urmă acestei înțelegeri, ITM Ilfov trebuia să atribuie ”în mod preferențial” un contract de lucrări. În zilele de 6 octombrie, 8 noiembrie și 6 decembrie 2021, Gavrilă George ar fi primit, – împreună cu Neagu Răzvan Iulian – ”sume de bani, cu titlu de mită, reprezentând 7% din valoarea celor trei facturi plătite de către I.T.M. Ilfov firmei respective. Contractul atribuit era în valoare de peste 200.000 lei (aproximativ 43.500 euro)”.

Aceasta este perspectiva mea, ca jurnalist.

Strict Secret v-a învățat încă de la lansare să priviți peste perdelele de fum ale unei știri. Să priviți din mai multe perspective o “informație” sau un “eveniment”.

Sigur că e nașpa faptul că șeful ITM Ilfov a luat mită și că DNA l-a prins. Întrebarea e alta. Cum a ajuns acest înalt funcționar de la una dintre cele mai importante instituții de control ale Statului, Inspectoratul Teritorial de Muncă, să ajungă să ia un rahat de șpagă?

Răspunsul e simplu. Salarizarea penibilă pe care Statul Român o oferă nu numai șefilor de Inspectorate de tip ITM, ci TUTUROR angajaților ITM din România, ținuți pe salarii de rahat și trimis să se bată cu agenții economici care practică munca la negru sau care se șterg la fund cu legea.

Realitatea din teren e și mai penibilă: toate inspectoratele teritoriale de muncă sunt prost finanțate, majoritatea au în loc de sedii obosite, niște cocini, inspectorii lucrează pe calculatoare învechite, n-au bani de benzină pentru cât ar trebui să controleze și, când să plece la drum, se suie în mașini cojite, adevărate bombe pe roți. Au existat situații în anii trecuți când nici pixuri și caiete nu mai primeau agenții de control.

Pentru dumneavoastră, am avut răbdarea să pigulesc din declarațiile de avere DOAR salariile șefilor ITM din România, salarii care sunt jignitor de mici. Aș fi putut să scot și salariile “pălmașilor” de la toate ITM-urile din țară, nu doar ale șefilor, dar i-aș fi umilit pe bieții funcționari, atât de mici le sunt lefurile.

Ca și în cazul ANPC, și în privința angajaților ITM îmi mențin părerea fermă: Statul Român își împinge funcționarii să ia mită, plătindu-i cu salarii de mizerie și încălcându-le demnitatea. 

 

 

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții ca jurnalist, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.