de Marius HUC, producător de televiziune, unul dintre cei mai speciali jurnaliști din România

 

“Ce faci, Gigele? Am auzit că trăiești cu o scriitoare. Cu dreapta!”

Pudibonzii sunt rugați să încheie aici citirea acestui editorial. Urmează lucruri mult mai grave decât un biet banc pornografic.

Din păcate, România este nevoită să trăiască cu dreapta în această perioadă a existenței sale de țară de mâna a doua din Uniunea Europeană. Ghinion!, vorba aia…

Nu știu cum se face, dar când ajunge dreapta la putere în România, se instaurează haosul. Deși nu ar trebui să se întâmple asta – pe hârtie, PIB-ul crește, vin bani din împrumuri de ne inundă, investițiile cuprinse în buget cresc de la an la an, PNRR-ul varsă lapte și miere, avem programe de susținere a fermierilor, a IMM-urilor, avem România educată – nu vomitați, vă rog! Avem de toate! Să tot vrei să trăiești în România, dacă ar fi să crezi imbecilii care îți recită zilnic toate aceste mărețe împliniri.

Din când în când, acești imbecili trebuie să deschidă Constituția, cărticica aceea de care se sprijină atunci când depun jurământul, fie că sunt parlamentari, miniștri sau chiar președintele statului. Dacă intelectul i-ar ajuta, ar putea să ajungă, chiar dacă li se pare plictisitor, la articolul 47, alineatul 1, care spune că “Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent.” Părerea mea este că acest articol din Constituție este bătaia de joc a tuturor imbecililor. Măcar de l-ar scoate din Constituție, pentru că te pomenești că ar ajunge în politică și un om cu bun-simț și i s-ar face rușine.

Toate acele expresii, cu PIB-ul, cu PNRR-ul, cu imprumuturile, cu programele de susținere, sunt vorbe goale. Dacă totul ar fi bine, după cum clamează de câțiva ani oamenii dreptei, nivelul de trai al românilor ar fi fost altul. Din nefericire, în România începe să se moară de foame și de frig, iar cei care până de curând își permiteau chiar și o vacanță în străinătate (nu la Poiana Brașov sau la Mamaia, să fiu bine înțeles), se gândesc de două ori înainte de a întinde mâna spre întrerupătorul care aprinde un biet bec.

Să încetăm să mai credem că economia de piață, concurența, eficiența economică, pot să conducă undeva spre bine țara aceasta. Pentru că ele sunt inexistente. Dacă la începutul anilor 90, Iliescu – beleaua originară, bunicul ciumei roșii, vorbea despre democrația originală, băieții ăștia de dreapta, niște neterminați intelectual, pot să vorbească liniștiți despre economia originală.

Am senzația că niciodată, dar niciodată, intervenția statului în economie nu a fost mai mare. Chiar dacă vi se pare că șeful PNL, deținutul 23665 de la Penitenciarul Story County, este un promotor al capitalismului sălbatic, vă înșelați. Nu este sau nu mai poate să fie. Îndepărtat din guvern ca o măsea stricată și urât mirositoare, Câțu este din ce în ce mai izolat în partid și se mai joacă cu lopățica și găletușa doar cu țuțărul său personal, pesedistul vopsit Vîlceanu. Bate vânt de Congres în PNL, pentru ca băiatul ăsta cu trecut învăluit în aburi de… Reiau! …învăluit în mister, să fie zburat din fotoliul lui Brătianu. Nu vă gândiți că e un val de reformare a partidului. Nu! Îi vor da cu șutul în cur fix oamenii care l-au pupat tot acolo când l-au ales președinte în locul lui Orban. PDL-iștii nu se vor lăsa până nu vor duce PNL-ul pe aceeași parcelă cu PNȚCD-ul. Plus tot felul de Alinuțe, Ralucuțe și Răreșuțe.

De ce intervenția statului în economie este mai mare ca niciodată? Să luăm exemplul facturilor la energie și la gaze naturale. Producătorii de energie și gaze naturale sunt în proporție de 90 la sută ai statului. Este greu ca economia de piață să funcționeze într-un sistem care nu s-a schimbat de pe vremea comuniștilor, un sistem puturos în care politicul și-a băgat coada tot timpul. Liberalizarea prețurilor s-a făcut românește, să câștige cine trebuie și cât trebuie. Există printre furnizorii de energie și de gaze naturale niște băieți care au doar un birou și două calculatoare. Tu, cel care citești acest text, de ce nu ești furnizor de energie și gaze? Că există printre furnizori oameni cu pregătirea ta, poate chiar mai slabi. Ce i-a calificat pentru a suge din banii pe energie și gaze?

Cel mai mult din scumpirile la energie și gaze naturale câștigă statul. Nu te gândi că cineva din oamenii puterii chiar plânge cu sinceritate pe umărul amărâtului care renunță la medicamente ca să plătească facturile uriașe. Sau că a vrut să facă un bine cu compensarea facturilor și plafonarea prețurilor. Niciodată! De unde compensează ei facturile? Din bugetul statului, adică tot din banii amărâtului care muncește ca un sclav și plătește impozite. Și unde se duc banii ăștia? În profiturile uriașe ale producătorilor de energie și către furnizorii – băieți de băieți învârtiți politic. Ați verificat vreodată cum este plătit un șef al unui complex energetic, pus acolo politic, în funcție de profit? Gândiți-vă ce bănuți bagă el în buzunar acum și către buzunarele cui mai trimite câte o halcă. Nu vă gândiți că statul dă ceva – fură tot de la voi.

Există în Constituția României un alt articol, 82, care la alineatul 2 spune așa:  “Jur să-mi dăruiesc toată puterea şi priceperea pentru propăşirea spirituală şi materială a poporului român, să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr democraţia, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, suveranitatea, independenţa, unitatea şi integritatea teritorială a României. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”. Exact, este jurământul pe care îl spune în fața Parlamentului Președintele ales al României. Pentru ultimele mandate, expresia de final „Aşa să-mi ajute Dumnezeu!” trebuia înlocuită cu “Aşa să-mi ajute Cipul Meu!”.

Adică omul ăsta e ăla care trebuie să stea cu geana pe cei care încalcă legea fundamentală a statului, inclusiv pe aia care nu asigură poporului, potrivit Constituției, un nivel de trai decent. Trebuia să muște din cei care au lăsat prețurile să zburde în facturile oamenilor, trebuia să își dea seama că ceva nu e în regulă. Stă în puterea sa să îi urecheze pe cei care greșesc. Putea să meargă, pentru că are tot dreptul, în ședința de guvern în care un general a dormit iar o lege a ieșit proastă. Putea să convoace o ședință a CSAT în care să dicute despre prețurile la energie și gaze, deoarece chiar devin o problemă de securitate națională. Dar…

Rar vom întâlni o lipsă de empatie mai mare la un om ca la Iohannis, o nepăsare incomensurabilă față de aproapele său. Este un tip total inadecvat unei astfel de funcții și tare aș vrea să știu ce conține fișa medicală a președintelui la anumite capitole, acelea care țin de căpuț.

Se spune că pentru un stat normal, puterea de dreapta trebuie să facă bani pentru ca după alegeri, puterea de stânga să aibă ce cheltui. Marile democrații confirmă acest lucru – în Statele Unite republicanii și democrații se rotesc și fac asta, în Marea Britanie laburiștii și conservatorii respectă și ei regula.

Ghinion! Într-o perioadă ca asta, cu pandemie, cu criză socială și cu război care bate la ușă, România trăiește cu dreapta! Cu Cîțu, cu generalu’, cu Iohannis.

Și mai mare ghinion! După alegeri, România va trăi cu stânga!