Stați liniștiți, nu săriți pe rețelele de socializare, nu o să-i găsiți acolo la taclale cu follower-ii. Pentru simplul motiv că doi dintre ei nu mai sunt în viață iar ar treilea nu are timp să povestească din oră în oră cum își schimbă șireturile la pantofii de firmă.

Profesorii Vasile Radu, Constantin Crăciun și Lucian Barbu ne-au făcut, iar cel din urmă continuă să ne facă, să vedem lumea în cel mai mic detaliu. Cei trei cercetători și echipele lor, eroi necunoscuți, pentru că nu apar la televizor în dezbateri despre pandemie și război și nunta secolului, sunt vârfuri recunoscute la nivel internațional în domeniul microscopiei electronice.

Așa-i că nu-i nimic cool în asta? Dai un Dr Google și-ți vezi din satelit mașina parcată în fața casei, la un zoom x 100.

Și totuși uimitor este că cei trei pioneri, poate mai puțin Profesorul Barbu, au lucrat într-o manieră pe care nimeni nu o poate înțelege astăzi. Fără digitalizare, fără internetul lucrurilor, fără machine learning, doar cu ochii în microscop și în caietul de notițe și în cărți. Fără Dr Google & Mr Yahoo, fără un Zoom rapid să te consulți cu confrații, fără o laudă scurtă pe FB. Doar cu documentare în bibliotecă și cu mijloacele informatice contemporane lor. Fără gândul la avuții (ce bani pot ieși din zoologie și histologie?), fără sinecuri și proptele politice și finanțări din PNRR. Doar animați de gândul că vor să lase în urmă ceva care să schimbe lumea.

Voi când ați vrut ultima dată să lăsați în urmă ceva care să schimbe lumea?

Dacă doriți să aflați mai multe despre cei trei influenceri și despre alte lucruri, treceți prin Tunelul Muzeului de Istorie de pe Bulevardul Eroilor, este un tunel care îți va arăta întotdeauna în alt fel ce țară super tare este România.

Singurul lucru trist. Mă gândesc la toți profesorii (și medicii) fără grade și funcții, la toți cercetătorii, la toți masteranzii, la toți doctoranzii, la toți rezidenții, la toți cei care trudesc din greu, cu pasiune și vocație, într-un sistem de învățământ (și unul sanitar) făcut praf, pentru că a încăput pe mâna oligarhilor cu proptele și PR care-i controlează resursele. Așadar, mă gândesc la cei care vor să lase în urmă ceva care să schimbe lumea. Și mă gândesc că, în fiecare zi, zece dintre ei își iau familia și calabalâcul și pleacă din țară, pentru că realizează că deocamdată acum, aici, nu pot să lase în urmă ceva care să schimbe lumea.

 

Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută „altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post TV de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.