de Dan ȘELARU, doctor în matematică

 

Spuneam că Rusia nu-și dorește război, și-a dorit, a supraestimat puterea proprie și a subestimat reacția internațională și hotărârea Ucrainei de a se apăra, o atitudine paranoică. Nimeni nu înțelege care-i sunt scopurile, schimbarea guvernului cu unul marionetă, ca în Belarus? Incorporarea Ucrainei în Rusia, dezmembrarea?

Singura variantă care-i convine Rusiei este un guvern marionetă și o Ucraină neutră sau vasală, ca la Minsk, altfel o să aibă graniță cu NATO, cererile absurde cu retragerea trupelor NATO pe aliniamentele din 1997 sunt absurde și practic imposibil de acceptat.

Chiar dacă o să-i reușească pe moment oricare din aceste scenarii, Rusia a reușit să pornească un război “al întregului popor”. Și nimeni n-a câștigat un asemenea război, în Afganistan au încercat Imperiul Britanic, URSS și SUA, toate au plecat cu coada între picioare, americanii mai au la activ și Vietnamul, de unde au plecat la fel, războiul din Coreea a fost meci nul, acum Putin nu mai poate scoate decât un meci nul, atât, sau să înceapă al treilea război mondial, care se va termina tot meci nul din lipsă de combatanți. Poți să ții sub ocupație un spațiu cât al Ceceniei, dar nu o Ucraină de 40 de milioane.

Când transformi o fabrică de bere în fabrică de cocktail-uri Molotov pentru populație și oamenii simpli stau neînarmați în fața tancurilor nu prea mai ai cum să pierzi, o să se moară pe capete în Ucraina, dar victoria rapidă a lui Putin e deja istorie, acum cere negocieri pentru a securiza ce se mai poate securiza și a ieși din tărășenia asta fără să-și bage coada între picioare.

Germania a cedat presiunii publice internaționale ultima, așa cum era de presupus, China visează la Taiwan, dar se bucură că n-a fost ea prima în agresoare în fața opiniei publice, într-un fel se bucură, Rusia e împinsă în brațele ei, indiferent cum se termină în Ucraina, un nou Război Rece a început, și, ca de obicei, noi ne aflăm geografic unde nu trebuie, ca și polonezii.

Că e așa, vedem din mobilizarea românilor obișnuiți pentru a da ajutor refugiaților, noi știm, istoric știm, că nu e bine să avem graniță cu Rusia, Ucraina ne apără și pe noi apărându-se pe ea. Pe lângă empatia normală în fața dramei oamenilor simpli, mai ales a copiilor nevinovați, există și interesul național, pe care de data asta îl înțelegem organic.

Zelenski a cerut formarea unel Legiuni Străine, e momentul ca toți Radu Tudorii să-și pună curul acolo unde le stă gura, să-și ia trotinetele și să se ducă pe front.

Zelenski s-a transformat dintr-un om obișnuit într-un lider demn de urmat, și oamenii îl urmează, Putin știe că s-a făcut de râs, tot ce mai poate face e să stârnească un măcel, să sperăm că nu e nebun și declanșează un război atomic.

 

Nota redacției: Cum Strict Secret este dedicat românilor care caută “altceva”, dincolo de zgomotul alb al mașinilor de manipulare, poate nu ar strica să țineți minte trei litere: NCN. E un post de știri și opinie cu totul altfel, pe care îl găsiți în grilele tuturor cabliștilor români, în zona posturilor informative. Nu mai zapați PESTE el, adăstați câteva minute pe zi pe NCN. O să vedeți, o să vă placă si o să vreți să rămâneți tot mai mult acolo.