de Liviu Alexa

 

Hrăpăreți și dominanți, așa au fost întotdeauna pedeliștii Emil Boc și Alin Tișe care au condus Clujul cu foarte puține pauze în ultimii 20 de ani.

Povestitori și ineficienți. Amândoi, și primarul din Cluj-Napoca, și președintele Consiliului Județean Cluj, au la activ liste întregi de promisiuni neonorate și reușite administrative de divizia C.

La nivel de România, Emil Boc a fost pur și simplu rușinat de dinamismul și realizările senzaționale ale lui Ilie Bolojan din Oradea. Bolojan i-a predat mincinosului și ineficientului Boc lecții adevărate în ultimii 12 ani despre cum se conduce o urbe investind, construind, realizând. Bolojan – mașină de realizări. Boc – mașină de gogoși verbale.

Problema e că Bolojan începe să îi predea lecții de administrație județeană și lui Alin Tișe. După ce a rezolvat Oradea, Bolojan a trecut la județ, ca președinte, scăpând Bihorul de eternul șantaj al UDMR și implicându-se în dezvoltarea județului. Și nu e singurul care îl face pe Tișe să pară o umbră decizională.

Puțin mai la nord-est de Cluj, județul vecin Bistrița-Năsăud, condus de Radu Moldovan, a explodat în ultimul deceniu: toate drumurile județene din Bistrița-Năsăud au fost supermodernizate, sistemul medical bistrițean a ajuns să privească de sus la cel clujean, căci Radu Moldovan, spre deosebire de Tișe, n-a cârpit, ci a construit de la zero un proiect medical ce pare extraterestru. Marii miniștri ai României din ultimii 10 ani au fost mai mult pe la Bistrița-Năsăud, căci au avut ce inaugura, pe la Cluj mai puțin, că… deh, realizări ciu-ciu.

Ultimul exemplu, mega relevant, este din week-end, când s-a pus piatra de temelie contractuală pentru drumul expres ce va lega Bistrița de Cluj. Dacă acest drum expres, o realizare enormă la nivel regional, se realizează, el nu se datorează clujenilor, ci lui Radu Moldovan, ambițiosul președinte al CJ Bistrița-Năsăud. Sigur, o să ziceți că Bistrița-Năsăud avea interesul să se lege de Cluj, că e județ mai mic. Exact, de aia pierde Clujul în ultimii ani pași serioși de dezvoltare: din îngâmfare.

Un exemplu? Alin Tișe, președintele CJ Cluj, nu a catadicsit să participe la întâlnirea de la Bistrița de sâmbătă, 12 februarie 2022, unde s-a semnat acordul interjudețean, și-a trimis subordonatul politic, pe vicele Marius Mânzat.

 

 

Jenant. Pentru cei interesați, Alin Tișe va avea mereu o explicație. Dar realitatea e că președintele Consiliului Județean Cluj s-a burghezit în ultimii doi ani. Aidoma filmului celebru, a devenit Omul din Castelul Înalt: își vede nestingherit de proiecte imobiliare zăftoase făcute prin interpuși, nu mai face conferințe de presă “în carne și oase” decât foarte rar, preferă Zoom, nu se mai zbate pentru nimic, o ține langa cu realizarea Spitalului Regional, care a ajuns o duma politică mai ceva că Filarmonica lui Boc.

Plictisit. Așa pare Tișe. Plictisit de funcție.

Până și în relația cu presa, Tișe e plictisit. Iată cum arată “relația” CJ Cluj și presa clujeană: o lista de emailuri seci, scrise în limbaj de lemn.

 

 

Iată atitudinea lui Radu Moldovan față de presa bistrițeană:

 

 

De fapt, între Radu Moldovan și Alin Tișe, diferențele sunt că de la Viena la Ciurila. Deși tânăr și cu potențial enorm, Alin Tișe se comportă administrativ și mediatic ca un secretar de județ comunist, nu are nicio vână în el, nicio energie.

De cealaltă parte…

Priviți cum arată serviciul de primiri urgențe din Bistrița.

 

Clujenii acceptă însă de ani de zile situația: UPU Cluj e o cocină, o rușine locală marca Spitalul Clinic Județean de Urgență.

 

 

La Bistrița, lucrurile imposibile pentru Cluj, au devenit lucruri normale: bistrițenii au și elicopter medical.

 

 

In Cluj, lucrurile sunt “altfel”.

 

 

Ia uitați la “tărănușii” de bistrițeni ce push bagă pe investiții! Depun proiecte, trag de ele, se duc la București să le vadă semnate, le implementează.

 

 

Domnul Alin Tise gestioneaza falimente: a firmei Clujana, a firmei judetene de drumuri, a firmei judetene de paza si protectie.

 

 

Președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud își promovează județul peste tot unde poate. Ca un abțibild enervant, se lipește de orice eveniment, târg sau întâlnire. Nu îi e rușine cu portul popular tradițional, din contra, face din asta o oportunitate de “vânzare” a proiectelor turistice ale județului. Bistrița-Năsăud face show pe oriunde merge, la orice târg național sau internațional de turism: meșteri populari, ansambluri folclorice, bucătari, artiști populari, interesați-vă despre bistrițeni și o să vedeți că toți i-au ținut minte. În fruntea lor, fără figuri în cap, Radu Moldovan.

 

La Cluj, Consiliul Județean susține același concept obosit: Produs de Cluj, unde politrucii partidului toacă banii pe “promovarea produselor tradiționale” CLUJENE, precum clopurile oșenești, tablele de șah și zacusca rădăuțeană.

 

 

Mitropolitul Clujului, Andrei, se simte semnificativ mai bine în Bistrița-Năsăud unde are zeci de vizite anuale. Dacă nu îl vrea nimeni prin Cluj, cu gașca de “pocăiți” din primărie și cu inertul Tișe, se duce și mitropolitul unde e apreciat și iubit…

 

 

Radu Moldovan știa că Bistrița-Năsăud pleacă cu șansa a treia pe palierul sportiv. Dar a băgat cărbuni pe foc la handbal și încearcă resuscitarea Gloriei. Pentru sport, Moldovan găsește bani de alocat. Tișe, nu.

 

 

Domnul Tișe alocă abia câteva sute de mii de euro pentru cvadrupleta comunistă “Cultură, Culte, Tineret și Sport”. Mai jos aveți un mesaj de whatsapp dat de Tișe acum două zile către primarii PNL din județ, ÎNAINTE a se face comunicarea oficială a finanțării. Nu e vreo ilegalitate, dar ne arată cât de osificată e abordarea președintelui CJ Cluj. Județul pe care îl conduce nu există pe partea de turism, nu există pe partea de sport, nu există pe partea de proiecte culturale majore.

 

 

 

Analiza de față e doar începutul unui șir de analize ce vor viza activitatea tuturor președinților de CJ din România. Așa că să nu se streseze domnul Tișe, fiindcă nu ne-a plătit nimeni. Când va fi cazul, o să analizăm activitatea lui Radu Moldovan, și analiza despre el nu va fi scutită de critici.

Dar până atunci se naște o întrebare: oare nu are Alin Tișe, în calitate de ales suprem al județului, banii necesari să dezvolte județul? Oare județul Cluj a sărăcit, e vulnerabil din punct de vedere financiar?

Nu, nicio vorbă. E doar indolență la mijloc, doar alocare proastă de resurse, doar lipsa de viziune, atât din partea lui Tișe, cât și a aparatului Consiliului Județean Cluj, fiindcă nu numai președintele e de vină pentru inerție, ci și întreaga șleahtă de atarnatori ce se bălăngăne zi de zi pe holurile instituției.

Dimpotrivă, Alin Tișe și CJ Cluj au tocat în ultimele 6 luni, mai ales prin alocare pe licitații publice, SUTE de MILIOANE de EURO, pe deszăpeziri, amenajări de drumuri, cumva aceleași și aceleași rahaturi de investiții “ciclice” care fac să stea grasă clientela de partid și firmele care se înțeapă la banul public.

Asta e problema noastră, că sumele sparte de CJ Cluj în sistemul public SEAP sunt foarte mari, nejustificat de mari pentru lipsa de realizări din acest mandat al lui Tișe și, în general, pentru obiectivele propuse de aceste alocări. În județul Cluj, după 32 de ani de democrație, încă suntem la asfaltări? Rușinos!

În 2021 și în doar cele 45 de zile scurse din 2022, Consiliul Județean Cluj și președintele Alin Tișe au tocat 380 de milioane de euro, aproximativ 1,8 miliarde de lei, prin proiecte asumate ferm. Să le luăm pe rând.

 

Domnul Tise e mereu ingrijorat de buget, se plange ca nu sunt bani, ca e greu. Ia uite cum a tocat CJ in 45 de zile peste 60 de milioane de euro: deszapeziri modernizari si reabilitari.

 

Dar nu e o problemă pentru Alin Tișe, Consiliul Județean a băgat în 2021 incredibila cifră de peste 130 de milioane de euro în firma Dacia Asphalt. Mai jos aveți marile licitații ale CJ Cluj din august 2021 și până acum. Doar drumuri și deszapeziri, plus o tonă de bani băgați în proiectul eșuat al CMID – Centrul de management Integrat al deșeurilor.

În rest, zero viziune, zero proiecte majore. Niciun vis. Niciun proiect-emblemă.

Povestitorul Tișe nu știe să viseze, proiectele mari și înălțătoare, ce ar trebui să fie amprenta unui județ precum Clujul, inima Transilvaniei, lipsesc cu desăvârșire.

 

Problema lui Tișe: perspective încețoșate privind viitorul carierei sale politice

 

Supica băltită în care se scaldă Alin Tișe acum e foarte periculoasă, căci acest mandat al său a fost foarte slab: în afară de o atitudine mai calmă față de orice, de faptul că s-a preocupat mai mult să se împace cu dușmanii tradiționali (pe care tot el i-a creat) și dincolo de pozițiile politice corecte de anul trecut împotriva lui Ludovic Orban, președintele Alin Tișe e într-o dilema cât casa: nu știe cum îi arată viitorul politic.

Pe de o parte, Tișe spune în zeflemea că nu ar fi o problemă dacă ar renunta de tot la politică, fiindcă are din ce trăi (și are din ce trăi, din business-uri corecte). Dar asta e o melodie pentru urechile naivilor.

După 20 de ani de politică la nivel înalt în județ, nu te crede nimeni când o dai cu placa retragerii.

Cel mai probabil, Emil Boc nu va mai candida la Primăria Cluj-Napoca în 2024, având în față provocarea unei posibile candidaturi la președinția României, pe de altă parte, siguranța unei poziții de top în angrenajul de la Bruxelles, negociată din timp de europarlamentarul Daniel Buda, șeful PNL Cluj și adevărata mână dreaptă a lui Emil Boc.

Buda e un personaj-cheie pentru viitorul lui Tișe, deși președintele CJ Cluj înnebunește să știe că depinde Buda în orice secundă. Marea întrebare e cine va fi alesul lui Boc pentru a prelua primăria celui mai bogat oraș din România, din afara Bucureștiului?

În absența oricărei poziții din partea PSD și cu un USR dezabuzat, Boc are privilegiul medieval de a numi un succesor. O vreme, se credea că linia de sânge politic nu poate fi continuată decât cu Tișe. Și, în multe privințe, așa ar trebui să fie, având în vedere experiența politică și administrativă a actualului președinte al CJ Cluj, vârsta potrivită, vechimea în partid. Dar Tișe nu e varianta câștigătoare pentru Buda, cel care își va impune dorința cu adevărat și în fața partidului, și în fața lui Boc.

Daniel Buda preferă varianta anonimului Ovidiu Câmpean, un tânăr soldat politic, director în primărie, dar deja cu experiență apreciabilă în actul administrativ. Câmpean e alegerea lui Buda din mai multe motive: au ani de zile de colaborare fără probleme, Buda l-a protejat mereu în cariera politică, Tișe are un trecut care dovedește că e incontrolabil politic, Câmpean e supus (deocamdată) și ascultător.

 

Mai e mult până departe și, până la localele din 2024, nimeni pe la Cluj nu se grăbește. Nu se pripește.

Alin Tișe are avantajul de a lucra direct cu toți primarii din județ, cu care are o relație foarte bună. Primarii sunt colectorii adevăratelor voturi pentru o filială de partid, așa că Tișe are oricând argumente de pus pe masă.

Și Tișe mai are doi ani și un pic că să repare ineficiența din acest mandat despre care a promis că va fi la standarde europene. Și nu e.

 

 

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții ca jurnalist, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.