După două zile de la dezvăluirile noastre, patronii de la păstrăvăria Bolloga au catadicsit să posteze pe pagina de Facebook ceea ce pare să fie un certificat de atestare ecologică din partea subsidiarei române a firmei austriece Austria Bio Garantie

Ei bine, în acest articol avem câteva dezvăluiri noi, și mai șocante: fotografii primite de la foștii angajați cu ”practicile ecologice” total inadecvate ale lui Ovidiu Oltean, pești bolnavi băgați în producție, pești morți aruncați în groapă comună.

Dar o să vă demonstrăm și cum Austria Bio Garantie este și ea o escrocherie de apartament.

De unde știu? Fiindcă astăzi am făcut o vizită surpriză la București.

 

Certificat ecologic dubios pentru Bolloga

Postarea de dimineață a patronilor, cu certificatul ecologic emis de Austria Bio Garantie, era menit să închidă gura târgului, dar nu a făcut decât să nască noi întrebări. Transparenți, patronii Vasilena și Ovidiu Oltean au închis secțiunea de comentarii, interzicându-le clujenilor să le adreseze întrebări.

De ce spunem că certificatul pare o țeapă, scoasă la imprimantă în pripă? Pentru că firma Acvarom prin care se operează păstrăvăria Bolloga nu figurează pe site-ul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, deși, chipurile, certificatul ecologic a fost emis în octombrie de către Austria Bio Garantie.

Cu siguranță cei de la Austria Bio Garantie, sucursala România, nu se așteptau ca astăzi să le fac o vizită inopinată, la sediul de pe strada Popa Savu nr. 77.

Austria Bio Garantie este o firmă de apartament.

Acolo am fost primit într-un birou chiar de către directorul tehnic, George Răducan, care semnează certificatul ecologic al Păstrăvăriei Bolloga. Discuția nu a durat mai mult de 5 minute, fiindcă domnul George Răducan s-a înnegurat la auzul întrebărilor mele și m-a poftit afară.

Totuși, în cele 5 minute, cât am avut ocazia să discut, George Răducan, director tehnic al Austria Bio Garantie mi-a spus două lucruri șocante, care dovedesc faptul că și el este un țepar, dar și certificatul de garanție al Păstrăvăriei Bolloga este o hârtie numai bună de împachetat slănina.

În primul rând, domnul George Răducan mi-a spus că certificatul ecologic a fost acordat Păstrăvăriei Bolloga pentru că ar îndeplini toate standardele și etapele certificării ecologice.

L-am întrebat pe domnul Răducan dacă știe că Ovidiu Oltean nu a produs niciodată pește la Păstrăvăria Bolloga de la stadiul de icră fecundată. Domnul Răducan a belit niște ochi cât chiftelele și mi-a recitat din nou placa cu ”inspectorii noștri verifică totul”.

I-am adus la cunoștință relatările angajaților care au lucrat încă de la început la Păstrăvăria Bolloga și care mi-au mărturisit că Oltean nu a produs niciodată păstrăvi acolo. Directorul tehnic al Austria Bio Granație a înghițit în sec și mi-a zis că nu poate divulga date confidențiale din contract.

Dar răspunsul lui la a doua mea întrebare m-a lăsat perplex de-a binelea și este dovada faptului că Austria Bio Garantie, cel puțin subsidiara din România, nu este altceva decât o escrocherie unde se trag la imprimantă certificate și se mimează inspecțiile și verificările producătorilor.

L-am întrebat pe domnul Răducan dacă știe că Păstrăvăria Bolloga aduce de la alții pește și dacă i se pare normal ca pentru această ”manevră” să se acorde certificare ecologică unei firme. Domnul Răducan a spus că da, atâta vreme cât și peștele adus de la alte ferme este ecologic.

 

–        Domnule Răducan, să înțeleg că vi se pare normal să dați certificat ecologic unui intermediar care aduce de la alții pește? El nu este producător, ci revânzător de marfă.

–        Dacă marfa pe care o aduce este ecologică, tot îi dăm certificatul.

 

Dragi cititori, vă puteți da seama, așadar, cam cât valorează certificatul ecologic al Păstrăvărie Bolloga, dacă SRL-ul care i-a emis documentul comite o fraudă, numindu-l ”producător ecologic” pe un intermediar!

 

Fotografii șocante. Fost angajat: ”Cu peștii bolnavi patronul făcea zacuscă”

 

Dis de dimineață, am obținut mărturia înregistrată a încă unui fost angajat al Păstrăvăriei Bolloga, care mi-a confirmat, încă o dată, toate dezvăluirile din anchetele Strict Secret.

”Tot ce ați scris acolo este adevărat. Ovidiu Oltean își bate joc de clujeni și le vinde scump peștele altora. Am asistat, însă, lună de lună, la un fenomen mai îngrijorător: mulți dintre peștii pe care îi aduceau de la Răstolița mureau pe capete, sau se îmbolnăveau stând în bazinele de la Bolloga. Peștii morți ne punea să-i aruncăm în gropi mari și să-i acoperim cu pământ, dar nu o dată, pești bolnavi, așa cum o să vă trimit și o poză, erau folosiți de Oltean în producție. De exemplu la zacusca cu pește pe care o vindea în băcănie.” – mi-a declarat fostul angajat.

Atenție, urmează imagini îngrețoșătoare, considerate cel mai probabil ca ecologice de către firma Austria Bio Garantie subsidiara din România.

 

Ce zice Regulamentul european privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice

 

Ne-am lămurit cu lejeritatea cu care sucursala din România a firmei Austria Bio Garantie eliberează certificate ecologice oricărui panglicar care ”marcă banul”.

Pentru conformitate, azi am adresat un set de întrebări și firmei mamă ca să vedem dacă practicile sunt aceleași și în Austria.

Din discuțiile purtate cu reprezentanți ai altor firme de certificare ecologică, patronii Păstrăvăriei Bolloga au fost refuzați și nu au primit astfel de certificate, întrucât nu îndeplineau condițiile necesare de creștere și exploatare.

Dar haideți să ne referim acum la Regulamentul UE – 2018/848 privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.

La pagina 75 a Regulamentului se specifică clar că este interzisă producția artificială de subspecii monosex.

De ce e importantă această chestiune?

Ieri și azi am cumpărat de la Băcănia Bolloga din Cartierul Bună Ziua mai mulți pești și i-am solicitat profesorului Daniel Cocan de la USAMV Cluj-Napoca, specialist în piscicultură și acvacultură, o analiză a lor.

Specialistul Cocan a observat ceva interesant, că toți peștii de la Bolloga sunt femele. Fapt care ne arată că populațiile existente în Păstrăvăria Bolloga sunt populații monosex și, în acest caz, păstrăvăria nu ar trebui să dețină certificat ecologic.

Ovidiu Oltean de la Bolloga forțează schimbarea sexului la pești deoarece femelele au o dinamică de creștere mai rapidă și un randament mai bun la sacrificare, având mai multă carne carcasă, comparativ cu masculii, care sunt mai tardivi.

Reglarea artificială a sexului la peşti este în general în conexiune cu elaborarea şi aplicarea metodei hormonale de inversare a sexului. Inversarea sexului pe cale hormonală, este o schimbare a procesului normal de diferenţiere sexuală sub influenţa unui set de hormoni sexuali steroizi, astfel încât genotipurile femele produc testicule, iar genotipurile mascule produc ovare. Inversarea sexului modifică doar fenotipul peştelui (aspectul acestuia, caracteristicile externe, morfologice), formula genotipică a cromozomilor rămânând aceiaşi.

Există două metode de manipulare a sexului la peşti:

– Metoda directă: implică tratamentul hormonal a tuturor peştilor crescuţi în perioada diferenţierii sexului.

– Metoda indirectă: încrucişarea peştilor normali cu peşti obţinuţi anterior prin inversarea sexului (metoda directă).

De obicei se folosesc hormoni androgeni incluşi în raţia alimentară a peştilor, aşa cum este metil-testosteronul (MT) în proporţie de 100 mg/kg de furaj administrat, pe o perioadă de 35-36 de zile. Dozele hormonale şi durata de administrare poate varia în funcţie de specia de peşte.

Asaltați de presiunea publică, patronii de la Bolloga au publicat în această seară încă un text cu bla-bla-uri în care explică fraierilor care-i mai cred cât de cinstiți sunt ei ca patroni.

Aveți mai sus argumente și fotografii îngrozitoare care dovedesc încă o dată că patronii Păstrăvăriei Bolloga mint cu nerușinare.