de Liviu Alexa

Un locuitor al localității Florești, cea mai mare comună din România, aflată în județul Cluj, s-a gândit să facă de sărbători o surpriză copiilor din comună, să se îmbrace în Moș Crăciun și, din propriii lui bani, să cumpere mici cadouri pe care să le împartă la Târgul de Iarnă organizat de Bogdan Pivariu, primarul comunei, și de Consiliul local Florești.

Socoteala de-acasă a lui Ciprian Dascăl, generosul floreștean, nu s-a potrivit cu cea din Târgul de Crăciun. Odată ajuns cu pachețelele de dulciuri, Ciprian Dascăl, îmbrăcat ca un Moș Crăciun profi, a fost repede înconjurat de copiii bucuroși, care l-au îmbrățișat și căruia i-au mulțumit pentru darurile primite.

Exuberanța copiilor și „nebunia” creată în jurul acestui Moș Crăciun surpriză i-a enervat la culme pe polițiștii locali, aflați în slujba lui Pivariu.

Ciprian Dascăl este considerat un „dușman” politic al actualului primar PNL, Bogdan Pivariu, pentru că Dascăl a făcut campanie furibundă împotriva lui Pivariu la alegerile locale și este văzut ca un susținător de tip ultras al fostul primar Horia Șulea.

Cu toată forța pe care o are instituția Poliției locale la Florești, „gardienii publici” ai lui Pivariu s-au năpustit asupra lui Moș Crăciun ca și cum acesta ar fi făcut vreo infracțiune. Mai mult, tolomacii de la Poliția locală, anunțându-l pe Pivariu despre „eveniment”, au primit ordin să ceară „sprijin” și de la Poliția națională, de parcă Moș Crăciun ar fi vândut droguri în zonă, deși Ciprian Dascăl nu făcea altceva decât să împartă dulciuri copiilor.

Poliția națională, sosită la fața locului, n-a constatat nici o infracțiune și a plecat. Slujbașii de la Poliția locală ai lui Pivariu nu puteau însă să treacă cu vederea acest „incident” și l-au escortat afară pe „făptuitorul” Ciprian Dascălu, amendându-l pentru simpla vină că s-a îmbrăcat în Moș Crăciun și că a făcut cadouri copiilor.

În ciuda acestui fapt, „infractorul” Moș Crăciun, adică Ciprian Dascăl, nu a primit pe moment Procesul verbal de contravenție. Asta pentru că nu exista bază legală pentru a-l amenda pe Dascălu. Nu-i nici o problemă, la ședința de joia trecută a Consiliului local Florești, legea locală a fost „împrospătată” cu un amendament special creat pentru ca Ciprian Dascăl să poată fi amendat pentru vina de a fi fost Moș Crăciun.

Astăzi, „infractorul” care a vrut să facă bine copiilor, și-a primit pedeapsa, adică a primit Procesul verbal, care pare să facă parte din recuzita unui film cu proști.

În motivarea contravenției se spune că Ciprian Dascăl este vinovat de faptul că a partcipat „la o adunare publică nedeclarată, fiind îmbrăcat în Moș Crăciun într-un loc public, concomitent cu un alt eveniment public, organizat conform legii de către Primăria Florești”.

Pentru vina de a se fi îmbrăcat în moș Crăciun și de a fi îndrăznit să împartă și el cadouri copiilor, Ciprian Dascăl a primit amenda maximă de 5000 de lei, lucru care arată nu numai prostia polițiștilor lui Pivariu, ci și răutatea primarului, care se răzbună pe un cetățean care nu-l susține politic în cea mai jenantă manieră cu putință.

Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă cetățeanul mergea îmbrăcat la Târgul de Crăciun în Batman sau în Mickey Mouse, ar fi luat o amendă la fel de mare?

Din toate acestea, cel mai prost iese primarul Floreștiului, Bogdan Pivariu, care nu mai trebuie să se costumeze, căci deja a acționat ca un Grinch care a furat copiilor Crăciunul.

Pivariu se dădea în campanie drept mare susținător al transparenței și promotorul unui nou stil de a face politică.

 

L-am intervievat pe „infractorul” Moș Crăciun, mai cu râsul, mai cu plânsul și iată ce a ieșit:

 

Liviu Alexa: Comuna Florești este una… este cea mai mare comună a României, în județul Cluj situată. Acolo am avut o situație în care, timp de două mandate, un primar, Horea Șulea, a intrat sau nu în coliziune cu alte forțe politice locale. În fine, mandatul lui s-a terminat. La putere a venit un tânăr, viceprimarul comunei, domnul Pivariu, Bogdan Pivariu, care de an de zile, în afară de faptul că nu face mai nimic în comună, se ocupă și cu lucruri foarte interesante.
Cea mai recentă decizie a sa și cea mai șocantă a fost să amendeze un floreștean – îl avem în imagine pe Ciprian Dascălu – pentru că a îndrăznit, a avut tupeul și obrăznicia ca, îmbrăcat în Moș Crăciun, să ofere în timpul unui eveniment public și el niște cadouri și să îmbrățișeze copii. Adică, este prima oară în România când un Moș Crăciun este amendat de autorități, dragii mei.
Trebuie spus că, așa, pentru bonton, că domnul Ciprian Dascălu este un susținător de-al fostului primar, nu se ascunde de asta, dar asta ne-are legătură cu opțiunea lui politică, decât poate pentru Pivariu.
Domnule Dascălu, de ce v-ați îmbrăcat în Moș Crăciun și ce ați vrut să faceți?

Ciprian: M-am îmbrăcat în Moș Crăciun pentru că de mic copil mă bucuram când vedeam un Moș și, sincer, nu credeam că e o contravenție, o infracțiune chiar așa de gravă să faci cadouri la niște copii.
Mai ales că n-a fost o acțiune politică, n-a fost finanțată de nimeni. Din banii mei, am avut și eu 500 de lei și am cumpărat Moș de Crăciun. Am și bon, pot să fac dovada la chestia asta.

Liviu Alexa: Astăzi ați primit Procesul Verbal de la Poliția locală, în care eu am fost șocat să citesc că sunteți acuzat că v-ați îmbrăcat în Moș Crăciun. Deci, întrebarea e: Dacă vă îmbrăcați în Batman sau nu știu, în altceva, era diferit sau…?

Ciprian: Nu, dar știți cum e: pe mine lumea mă cunoaște că sunt puțin mai „dus de-acasă”. Eu pot să mă îmbrac și de Paști în Moș Crăciun. Eu alte haine nu am.

Liviu: E dreptul dvs.

Ciprian: Și în plus de asta, și în procesul verbal spune că am participat la o acțiune nedeclarată. Eu am participat la acțiunea lor. Înseamnă că acțiunea lor n-o fost declarată. Pentru că singura vină a mea a fost că am fost îmbrăcat în Moș Crăciun.

Liviu: Era Târgul de Crăciun al primăriei, practic, da?

Ciprian: Să-i spunem târg. Să-i spunem târg de Crăciun. Era un eveniment.

Liviu: Un eveniment mai trist, așa, că a fost foarte prost organizat.

Ciprian: După buget. După buget.

Liviu: Comuna are buget mare, că am înțeles că și plătește presa pentru articole elogioase, cu zeci de mii de Euro.

Ciprian: Păi, dacă facem comparație între apucăturile astea, de-a plăti presa să te laude, și ce-a făcut cu mine, ne întoarcem spre ’89, anii ăia, știți?

Liviu: Exact.

Ciprian: Înainte de ’89.

Liviu: Ia să scot si eu din buzunar 500 de lei, să iau niște cadouri, să mă îmbrac în Moș Crăciun și să mă duc și eu să dau cadouri. Corect?

Ciprian: Corect.

Liviu Alexa: Ați ajuns, ați îmbrățișat câțiva copii, le-ați dat cadouri și ce s-a întâmplat?

Ciprian: La un moment dat, au apărut domnii de la Poliția Locală. Bine, făcându-mi semne ca și când eram noi în școală: „Îmi spui și mie subiectul la mate?” Sau tema la mate. Așa făceau semne, „Vii puțin?” M-am dus la dânșii, m-am legitimat. Pe mine ce mă… ce îndoială am eu: deci, am fost legitimat de Poliția Locală și de Poliția națională, Secția 6. Bun, Secția 6 nu m-a sancționat, conform gândirii lor n-am făcut nicio abatere, nicio infracțiune, nicio contravenție. M-au legitimat și mi-au spus că nu e ok ce fac, atât. În schimb, Poliția Locală, adică poliția lui domnu’ Pivariu, a considerat că eu am încălcat flagrant legea și trebuie să fiu sancționat. Bun, eu mai știu, din experiența vieții, că n-am fost nici eu un înger, mai știu că amenda aia, care are o limită, între 500 și 5000, se acordă în funcție de gravitatea faptei.

Liviu Alexa: Dumneavoastră ați luat cea mai mare amendă. Ați primit 5.000 de lei.

Ciprian: Păi, asta spun. Alea se pun în funcție de gravitatea faptei.

Liviu Alexa: Păi, și ce fapte grave ați făcut că ați dat niște cadouri și…?

Ciprian: Probabil dacă mă îmbrăcam în fustă scurtă, scăpam. Poate mă duceam cu bani acasă, nu-mi luau… nu mă amendau. Îmi dădeau ei bani, să mai stau.

Liviu Alexa: Da. Bun. Ca idee. Cum să zic? Considerați că e o răzbunare politică?

Ciprian: Da, da…

Liviu Alexa: Că l-ați susținut pe fost primar?

Ciprian: Îi 100% răzbunare și vă spun și de ce. O să vă trimit un link cu ședința de Consiliu din data de 16, luna asta, în care, la punctul numărul 14, s-a votat un amendament la o hotărâre, la o Hotărâre de Consiliu Local, pentru că nu aveau baza de sancționare. Au adus acolo o modificare: pentru ocuparea… Stai, cum o formulat? Deci, pentru „ocuparea fără aprobare a unui loc public”. Deci, eu, dacă mă plimbam și dădeam, nu era problemă. Problema e că stăteam pe loc. Deci, eu am fost amendat în data de 14. Legea s-a votat în data de 16.

Liviu Alexa: Schimbi legea locală pentru un om? Adică, așa s-a ajuns?

Ciprian: Păi, așa s-a ajuns, ca să aibă acoperire. De ce vă spun? Pentru că, la un moment dat, un consilier local, Marius Todoran, a avut curajul să spună: „Dumneavoastră știți ce s-a întâmplat la Florești? A fost amendat Moș Crăciun. ” Președintele de ședință era Gabi Crișan, tot consilier din partea PNL, care s-a scăpat el așa și spune: „Da, dar știți de ce a fost amendat?” De parcă eu am venit aici să, nu știu, la furat sau, știu eu, la tăiat copaci pe aici, prin parc. Deci, ei știau în ședință de ce am fost eu amendat. Nu mi se pare normal să știe primăria…

Liviu Alexa: Aveți de gând să contestați amenda?

Ciprian: Binențeles. O să fac o contestație. Eu am încredere în justiție. Nu folosesc vorbe auzite la televizor, chiar am încredere în justiție. Dacă consideră că am fost neîndreptățit, o să mă îndrept, probabil, și cu o plângere penală împotriva Centrului Constatator. Pentru că ăsta e un abuz în serviciu. Dacă legea-mi permite, chiar și daune morale o să-i cer. Dacă-mi permite legea.

Liviu Alexa: Corect. Pe lângă faptul că sunteți un susținător al fostului primar, pe față, asumat…
Ciprian Dascălu: Da, știe Floreștiul. Știe Floreștiul. Nu m-am ascuns, nu m-ascund nici acuma.

Liviu Alexa: Cum ați cataloga mandatul domnului Pivariu? A făcut ceva în mandatul ăsta, de-un an și ceva, de când e primar?

Ciprian Dascălu: Sincer, nu. Studii de fezabilitate peste studii de fezabilitate. Atât.

Liviu Alexa: Atât. La aia-i bun.

Ciprian Dascălu: Atât. A mai schimbat denumirea la anumite proiecte… Deci, din Sală Polivalentă a făcut o sală de sport – proiect moștenit. Și cam atât.

Liviu Alexa: Și face multe poze pe Facebook. Asta face.

Ciprian Dascălu: Păi, na, dacă omu-i fotogenic! Cu ce-i al omului, nu te poți pune.

Liviu Alexa: Am înțeles. Moș Crăciune, îmi pare rău c-ai fost amendat. Asta este. Dragii mei, ăsta-i chiar un eveniment incredibil, să amendezi un Moș Crăciun pentru că vrea să facă cadouri. Mulțumim, Ciprian Dascăl!

Ciprian Dascăl: O secundă. Dumneavoastră vă pare rău… Sincer, eu-s fericit. Și cred că-s singurul român bucuros c-a luat amendă pentru că prin chestia asta poate deștept Floreștiul și vede pe cine are la conducere.

Liviu Alexa: Domnu’ Dascăl, mie-mi pare tare rău că în 2021, în România, există primari care au capul umflat și se răzbună pe niște cetățeni amendându-i la modul penibil. De-aia îmi pare rău.

Ciprian Dascăl: Asta-i țara-n care trăim… O să fie mai bine. O să fie mai bine.

Liviu Alexa: Mulțumesc tare!

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții ca jurnalist, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.