În primul rând, nu-i război decât pentru Ucraina, e operațiune militară specială pentru Rusia, dacă era război și pentru Rusia, declara război, declara mobilizare și impunea starea de război sau cum se cheamă.

Care sunt scopurile Rusiei, credem ce au declarat, nu avem altă versiune, dezarmarea Ucrainei, denazificarea, apărarea celor două regiuni pro ruse, oprirea expansiunii NATO. Să le luăm pe rând.

Dezarmarea – după declarațiile rușilor, aproape au reușit, în fapt, s-au retras de lângă Kiev, singura metodă să dezarmezi Ucraina e să-i schimbi regimul politic, să inventezi o Constituție în care Ucraina se declară neutră și că nu are voie să aibă anumite arme, nucleare, rachete, nave de război, ce-ți trece ție, Rusia, prin cap că înseamnă dezarmare, dar asta presupune căderea guvernului actual, de ce te retragi de lângă Kiev?

Ideea de a face praf toate fabricile de armament din Ucraina e inutilă, armamentul Ucrainei vine din Occident în cazul unui guvern pro Occident, așa cum e cel actual, chiar dacă declarativ rușii spun că au dezarmat Ucraina, e doar propagandă, Ucraina se poate declara neutră și să fie înarmată până-n dinți, ca Elveția sau Suedia.

Denazificarea – singura metodă e căderea guvernului Ucrainei, altă metodă nu există, și revine întrebarea, de ce te retragi de lângă Kiev?

Apărarea regiunilor rebele – se poate face după închierea unui armistițiu după care cele două regiuni sunt sub ocupație rusească, apoi două rapide referendumuri și încorporarea în Federația Rusă, atacarea lor de către ce mai rămâne din Ucraina e act de război și o luăm de la capăt. Avem deja precedentul Crimeea, se poate realiza.

Oprirea expansiunii NATO – Finlanda și Suedia vor să intre în NATO, Germania se reînarmează, flancul estic este împănat cu soldați și armament, rezultatul operațiunii speciale este exact opusul celui dorit.

Se poate spune că scopurile operațiunii speciale, fără căderea guvernului Zelenski, pot fi atinse în proporție de 25% cu prețul unor sancțiuni usturătoare, oprobriului internațional, a zeci de mii de morți și a urii profunde din partea Ucrainei și a celorlalți vecini care se simt vizați.

Și dacă niciunul din aceste 3 obiective de neatins acum nu sunt importante pentru Putin? Dacă, de fapt, tot ce-și dorește este închiderea ieșirii la mare a Ucrainei, nu și cucerirea Odesei, asta ar aduce la o nouă graniță a Federației cu NATO, cucerirea rezervelor de gaze din Ucraina, mari și tot în zona Donbas, care i-ar putea strica afacerile și sugrumarea economică a Ucrainei rămase după război, schimbarea pașnică a regimului Zelenski cu unul marionetă și atingerea primelor două obiective. Rămâne doar blocarea NATO ca obiectiv de atins, greu de atins, și care, de fapt, nu înseamnă nimic, cele două state marionetă păstrează NATO unde este azi, nu se schimbă cu nimic problema de securitate a Federației Ruse. Un sfârșit precum al războiului din Coreea.

Dacă în fața valului de civili uciși, a distrugerii infrastructurii și a orașelor, Zelenski cedează și semnează un armistițiu, soarta Ucrainei e pecetluită, și s-ar putea ca Rusia, după ce ocupă cât are în plan să ocupe, să ceară ea un armistițiu, din motive umanitare, bineînțeles, să înghețe conflictul și să încorporeze teritoriul ocupat în Federația Rusă, Zelenski transformandu-se din erou în trădătorul care a vândut Ucraina.