Dedeman este, fără îndoială, cea mai de succes companie românească din istoria recentă a greu incercatei și mult furatei noastre țări. În top 10 al celor mai mari și profitabile firme, Dedeman este pe locul 9, dar constatarea tristă e că e singura companie românească din acel top. Atâta a putut să creeze mediul economic românesc în 32 de ani de la Revoluție.

 

Frații Dragoș și Adrian Pavăl au creat o mașină de bani. Bravo lor!

Doar anul trecut, dacă e să luăm un exemplu, Pavăl Holding, vehiculul de investiţii financiare al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl – acţionarii majoritari ai retailerului de bricolaj Dedeman, a raportat un profit net de 3,3 miliarde de lei în anul 2020, echivalentul a 690 milioane de euro!

Spre comparaţie, Petrom a avut un profit net de 1,38 miliarde de lei în 2020, în timp ce Hidroelectrica – “perla” statului român, a raportat 1,45 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că rezultatul net al Pavăl Holding depăşeşte câştigul cumulat al celor mai mari două companii din România.

Mai mult, frații Dedeman dețin 6,48 la sută din sistemul energetic național, prin participația lor la Transelectrica:

 

 

În fine, cei doi talentați afaceriști s-au remarcat în ultimii ani prin achiziții spectaculoase, de circa o jumătate de miliard de euro, cumpărând cele mai tari clădiri de birouri din România. Dar criza COVID a arătat că această jumătate de miliard de euro a fost investită oarecum greșit, fiindcă munca de acasă a schimbat paradigma acestui business. Multe clădiri de birouri din București și Cluj-Napoca sunt cvasi-goale. Se putea face mai mult cu această jumătate de miliard de euro?

Deși foarte talentați în conducerea afacerii de bricolaj Dedeman, unde frații Pavăl au o viziune perfectă pe verticală, când e vorba să facă alte investiții, lucrurile mai dau rateuri. În plus, și ăsta e marele reproș pentru cei doi români super miliardari e că viziunea lor despre România se oprește la bancnote. Asociația Dedeman derulează un amărât de program de burse sociale, fix pix pentru anvergura și valoarea companiei românești nr. 1 din mediul de business.

În fapt, pe 2020, Asociația Dedeman nici nu a cheltuit toți banii pe care tot frații Pavăl i-au alocat, rămânând un excedent de 18 000 000 de lei. Trist, chiar penibil.

 

Că frații Pavăl, spun mulți, nu știu să se bucure de banii lor, sau că sunt foarte suspicioși, nu e musai un păcat. Asta arată că sunt modești. Nu vor să epateze cu yachturi și excese tipice miliardarilor.

Dar e impardonabil ca acești antreprenori ce par talentați să nu aibă proiecte sociale sau “colaterale” prin care să ajute România să evolueze.

Frațîi Pavăl ar putea cu 10 milioane de euro să inițieze în educație schimbări radicale pentru tot sistemul de învățământ.

Frațîi Pavăl ar putea să sponsorizeze o echipă de fotbal și să demonstreze cum poate arăta în Liga 1 o echipa profesionistă, despărțită de corupție și proastă finanțare.

Frațîi Pavăl ar putea aloca 15 milioane de euro pe an pentru un trust de presă care să nu fie “îndatorat” niciunui partid politic sau vreunei forțe externe.

Frațîi Pavăl ar putea crea cu doar 10 milioane de euro un hub de renume mondial pentru stimularea industriilor creative.

În loc să bage sute de milioane de euro în niște clădiri nenorocite ce își dovedesc deja lipsa de eficiență financiară… Degeaba faci bani cu camionul, dacă mentalitatea cu care îi folosești este de țărănete ce nu vede mai departe de plăcuța orașului Bacău.

 

Până una alta, v-am zis, frații Pavăl adoră bancnotele și au ca singură preocupare strângerea cât mai multor camioane cu bani.

S-au scris multe lucruri despre evoluția senzațională a companiei de bricolaj, dar nimeni nu a fost atent la un element inedit: în ultimii 8 ani, compania Dedeman SRL a încheiat 254.625 contracte de achizițîi publice în valoare totală de 356.506.872 LEI.

Practic, au făcut o mică avere și de aici. Sigur, în raport cu cifra de afaceri anuală sau cu profitul, banii proveniți din afaceri cu Statul Român par un mizilic.

 

NOTA:

Daca te intereseaza sa ma sustii, sa vezi cum gandesc si cum scriu, daca te intereseaza ce se va intampla cu lumea asta mare din care si tu faci parte, comanda-ti cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvaluiri adevarate, am dovedit asta inca de la inceput, si ne vom construi foarte repede reputatia de ziar al adevaratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presa la viata mea: dezvaluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvaluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitatiile pe ambulante din Romania, dezvaluirile despre adulterul lui Ciprian Marica care facea bici-bici cu o blonda la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvaluit aici cum a incercat generalul Gabriel Oprea sa o violeze pe procuroarea Laura Codruta Kovesi, asa ca merita sa urmariti proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu iti cer bani ca sa citesti anchetele mele, stiu ca te doare in cot de jurnalisti; noi, jurnalistii, contam pentru tine doar subiectul iti e pe plac. Nu iti cer sa donezi bani, fiindca stiu ca nu o sa o faci, n-ai facut-o nici in cazul Recorder, nici in cazul Rise Project. Esti doar un alt roman ce va citi gratuit munca mea si va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contacteaza-ma pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Daca ti-e frica sa iti dezvalui identitatea, fa-ti un Gmail anonim, dar trimite-mi totusi ce ai in tolba: razbuna-te sau cauta sa ma folosesti aratand si altora nedreptatile ce au loc in Romania.