“Genul programului: o mizerie” este o expresie a genialilor de la Rock FM – Morning glory cu Răzvan Exarhu. Ei o folosesc cu autoironie deplină, eu nu!

Mărturisesc că nu am văzut concursul despre care se spune că e muzical, dar știam de pe internet piesele. Nu m-am uitat pentru că prefer calitatea, așa că la ora la care se difuza Eurovision încă eram sub influența finalei Cupei Angliei dintre Liverpool și Chelsea, câștigată de Reds.

Era clar pentru toată lumea că anul acesta, Eurovision nu putea fi câștigat decât de Ucraina. Pe de o parte există partea emoțională – ucrainenii rezistă eroic sub asediul mârșav al lui Putin, de cealaltă parte există imbecilitatea instituției care organizează mizeria, EBU, una dintre organizațiile care dau tonul corectitudinii politice. Vă amintiți, desigur, la un moment dat a câștigat concursul un cârnat cu barbă. Cred că trupa care a reprezentat Ucraina putea să cânte și Imnul Federației Ruse, că tot ar fi câștigat. De altfel, evident că  Zelenski a și transmis un mesaj video de felicitare. În hora celor care au felicitat Ucraina pentru victoria din războiul de pe portativ a intrat și Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO (le-o fi dat NATO ucrainenilor și un contrabas cu rază medie de acțiune?).

Deranjant este însă altceva. Chiar în timpul votării, EBU a trimis un comunicat potrivit căruia – și acum traduc din limba de lemn –  în 6 țări participante, voturile ar fi fost rezultatul unei hoții. EBU nu a nominalizat cele 6 țări, în schimb a sărit peste live-ul cu reprezentantul României care trebuia să prezinte rezultatele votului și a pus rezultate din burtă, respectiv a dat cu de la sine putere 12 puncte Ucrainei, din partea României.

Și acum urmează partea deranjantă. TVR a tăcut precum diamantul în iarbă. În mod normal, după încheierea concursului, reprezentanții televiziunii bugetare de stat publice (am încercat acum să îi arăt cele mai importante calități), trebuia să intre în Breaking News, să explice tărășenia, să protesteze oficial, să intre în direct cu turiștii pe care i-a trimis la Torino (poate ei ar fi aflat ceva), să îi tăvălească pe ăia de la EBU, să solicite un punct de vedere.

Până a doua zi la prânz, nimeni nu a spus nimic, toți au tăcut. Și așa ar fi rămas întreaga poveste, îngropată sub turnul televiziunii. Într-un târziu, presa a primit un comunicat lapidar, iar TVR-ul a încercat să se scoată patriotic, spunând că în cadrul votului national, 12 puncte au plecat către Zdob și Zdub din Republica Moldova, nu către Ucraina.

Dar dacă EBU are dreptate? Băbăieți de la TVR, voi ați făcut vreo șmangleală? Că dacă nu ați făcut și v-au luat votul de la gură cei de la EBU, sunteți degeaba în drum!