de Liviu Alexa

Presa nationala nu are timp sa se preocupe de problemele “provinciale”, desi ele ar putea mereu capta interesul publicului roman.

De foarte multe luni, mocneste un scandal imens la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) Cluj, acolo unde s-a ajuns ca medicii din compartimentul de chirurgie plastica sa refuze sa mai trateze cazuri de urgenta.

Si deoarece singurul loc din tot judetul Cluj care functiona pentru urgente in chirurgia plastica este acolo, ditamai Clujul e in situatia dramatica de a nu avea chirurgie plastica dupa-masa, noaptea sau in week-end.

De exemplu, ieri, sambata, 11 decembrie, au fost trimisi de la Cluj doi pacienti cu urgente majore de chirurgie plastica la Targu Mures. Asta fiidnca vestitul centru universitar a ajuns sa fie plin de metastazele figurilor in cap ale unor medici.

 

De ce s-a ajuns aici

 

Compartimentul de plastica de la SCJU este condus de dr. Lucian Fodor. Un chirurg bun (nu extraordinar, cum se tot lauda), dar super gonflat. Gonflat dupa acelasi tipic ca si altii: presa cumparata, reclame pe Facebook in loop, gasca de interese, bani multi.

In afara de el, pe compartiment mai activeaza un singur medic plastician, dr. Raluca Sobec, medic primar, supusa lui Fodor.

A mai existat un medic angajat pe compartiment, dr. Laura Sita, dar ea este de ceva vreme in maternitate, iar vara aceasta si-a reziliat contractul cu Spitalul deoarece a plecat din tara impreuna cu sotul.

Compartimentul de chirurgie plastica de la Judetean (si, ca si el, compartimentul de ortopedie) a fost gandit si infiintat mai demult, in structura clinicii Chirurgie 1, cu scopul de a asigura acoperirea de specialitate pentru urgentele majore care vin in acest loc: politraumatisme, arsi, etc. Acum cativa ani aici functiona dr. Toma Mugea, care, desi era singur, facea fata cu brio activitatii.

Lucrurile s-au schimbat odata cu venirea unui politruc incompetent si hraparet, Petru Susca, pus politic de Grupul de la Cluj la conducerea spitalului, care a declansat un razboi stupid si inutil cu unul dintre cei mai reputati chirurgi ai Romaniei, Constantin Ciuce, fost rector al UMF, pe care l-a hartuit atat de tare, incat acesta a plecat definitiv sa opereze la Regina Maria, vaduvind sistemul de stat de mainile lui valoroase.

Petru Susca, o hiena de bani publici. Un incompetent care a distrus SCJU. Disparut cu greu din functia de sef.

 

Susca s-a folosit de fratii Fodor (Lucian, plasticianul si Marius, chirurgul vascular) pentru a actiona impotriva lui Ciuce. Astfel, a scos compartimentul de plastica din structura Chirurgiei 1, l-a facut un fel de compartiment independent, desi el fusese gandit pentru altceva. Pe Fodor l-a numit “din pix”, fara concurs, sef de compartiment si i-a dat atributii de sef de sectie. Asta desi compartimentul nu e sectie, iar Fodor nu are contract de administrare.

In toata aceasta perioada, Petre Susca i-a dat lui Lucian Fodor tot felul de facilitati, iar clinicii mari de chirurgie plastica, aflata in structura spitalului de recuperare, i s-au restrans din atributii. S-a ajuns ca sectia de plastica de la Recuperare sa nu mai aiba voie sa opereze urgente! Asta desi e sectie mare, clinica universitara, cu profesorul Alexandru Georgescu, personalitate importanta in chirurgia plastica.

 

Fodor ia 2 milioane operand in privat, pacientii de la Stat sa se duca dracu’

 

Vazandu-se cu “monopolul” urgentelor de plastica, lui Fodor i s-a urcat la cap si a ajuns sa se comporte pe compartimentul lui exact ca stapanii pe plantatie.

Azi, urgenta propriu-zisa nici macar nu e facuta de el, ci si-a adus mai multi tineri plasticieni, toti foarte obedienti, plasticieni care lucreaza pe compartiment doar cu contract de garzi la domiciliu. Dintre acesti specialisti mai tineri, au ramas sa mai lucreze cu el doar cei “supusi”, cei care aveau coloana vertebrala au renuntat datorita comportamentului lui Lucian Fodor, care astfel si-a putut vedea de activitatea in privat fara sa il deranjeze nimeni. Practic, el vine doar dimineata la spital, unde opereaza mai mult cazuri aduse din privat, consultate acolo, dar care nu au avut bani sa faca si operatii acolo. Si in plus, ii place sa opereze prin tot felul de sectii, aratand restului lumii din spital ca doar el poate face operatii “serioase”.

Daca nu ne credeti, dati-ne voie sa spunem doar atat, ca avem lista de garzi la domiciliu a compartimentului de chirurgie plastica unde Lucian Fodor este aproape inexistent. Nu putem sa o publicam ca sa nu facem rau altor oameni din SCJU.

Activitatea in privat a marelui plastician Fodor este deosebit de prolifica. Conform propriei declaratii de avere, luata de pe site-ul spitalului judetean, dr. Lucian Fodor a castigat pe partea medicala in privat (dividende, PFA, transferuri) incredibila suma de 10.270.409 RON. Adica peste 2 milioane de euro!. Intr-un singur an! In acelasi an, salariul de la Spitalul Judetean a fost de 147.685 RON, adica pe la 29.000 euro. Pe langa aceste venituri, mai are si altele, din inchirieri case, actiuni, etc.

 

Situatia e incredibila

Spitalul judetean a scos la concurs postul vacant de plastician. Fodor a tot facut scandal prin adrese catre conducerea spitalului si prin presa cum ca ei sunt numai doi chirurgi si ca au cele mai grele cazuri din Transilvania, etc. In primavara, Fodor mai facuse scandal, atunci cand a santajat-o pe Claudia Gherman, atunci nou manager la Judetean, tot cu oprirea activitatii in urgenta, pentru ca Gherman a cerut intrarea in legalitate a activitatii rezidentilor .

Gherman fiind la inceput, a cedat atunci santajului si, prin relatiile ei la UMF Cluj, i-a rezolvat cererile lui Fodor. Cu sprijinul prorectorului responsabil cu rezidentii, George Dindelegan, un medic fara coloana vertebrala. Dindelegan, desi pare ca e contra lui Fodor (a fost omul lui Ciuce), se pare ca e tot sub influenta grupului ce il patroneaza pe Fodor.

Gherman a crezut ca ii rezolva si cealalta cerere si a lansat concursul pentru ocuparea postului vacant de medic primar de chirurgie plastica

Greseala lui Gherman a fost ca ea nu a inteles ca lui Fodor nu ii trebuie post scos la concurs, asa ca pentru fraieri, sa poata veni oricine. Pe tarlaua lui nu vine oricine, prin concurs public. Si mai ales nu vine un medic primar, care poate stie chirurgie plastica si care poate vedea ce se intampla de fapt acolo.

Asa ca Fodor a inceput razboiul: a spus ca postul trebuia sa fie de specialist, nu de primar, desi cel de primar era in structura sectiei si doar un medic primar cu ceva experienta ar face fata cazurilor dificile de plastica din cadrul politraumatismelor. Dar asta nu conteaza pentru Fodor. Pur si simplu el nu avea un medic primar printre vasalii lui, asa ca a inceput sa urle ca el vrea specialist.

Si solutia gasita pentru a forta din nou mana spitalului a fost santajul cu urgentele. Avand monopolul urgentelor, pur si simplu a blocat activitatea: atat el, cat si Raluca Sobec (plasticiana angajata pe compartiment), cat si ceilalti specialisti care aveau contract pentru garzi, au zis ca nu mai fac garzi. Si-au reziliat contractul de garzi. Atentie! Doar cel de garzi! Nu si contractul normal cu spitalul (valabil pentu Fodor si Sobec).

Rezilierea nu e tocmai legala, pentru ca se face normal cu preaviz (chiar si pentru activitati de importanta mai mica decat urgenta majora medicala). Iar preavizul nu functioneaza in stare de alerta. Astea sunt simple detalii pentru Fodor.

Justificarea pentru aceasta actiune a fost ca spitalul nu si-a indeplinit angajamentele, ca firele de sutura folosite sunt proaste (doar acuma si numai la ei….) si ca vestitul concurs cu pricina a fost facut fara ca sindicatele sa fie instiintate. Fodor a gasit un contract colectiv unde era stipulat ceva de anuntarea sindicatelor pentru concursuri.

Sindicatele care functioneaza in SCJU (Solidaritatea si Sanitasul) au spus ca ele nu au nicio treaba cu concursul, ca stiau de el datorita publicarii pe site, la spital, in Monitorul oficial, etc. Si ca sunt foarte deranjate ca Fodor le baga la mijloc. In SCJU s-au tinut zeci/sute de concursuri de medici si niciodata nu au fost instiintate “oficial” sindicatele. Nici pe vremea lui Susca, nici a lui Gherman. Acea prevedere din contractul colectiv se aplica pentru asistentele medicale si personalul auxiliar. Amanunte de care Fodor nu tine seama, ci a pornit procesul de anulare al concursului, a chemat ITM-ul, etc.

Fodor zice ca spitalul nu si-a indeplinit obligatiile, deci nu mai face garzi. Nici el, nici ceilalti supusi ai sai. Interesant ca nu si-a reziliat si contractul normal cu Spitalul. Ala prin care e medic pe compartiment si opereaza dimineata. Ala care il face sef de serviciu medical si care il obliga sa organizeze activitatea medicala, nu sa o distruga. Pentru cazurile “de dimineata” (majoritatea aduse de la privat) nu mai conteaza ce fire de sutura are de la spital si nici ca nu au fost anuntate sindicatele pentru concurs… Cu acele cazuri nu poate fi santajat nimeni, dar cu urgentele, e altceva!

Concursul s-a desfasurat. La concurs s-a inscris doar dr. Claudiu Filip, medic primar cu activitate la Alba-Iulia. El a mai fost pe la Fodor mai demult, dar nu a facut parte din cei care pleaca capul neconditionat. De aceea face asa scandal Fodor, ca nu il poate controla ca pe ceilalti.

Claudia Gherman a fost destul de desteapta sa organizeze un concurs independent si obiectiv. Asa ca a numit un presedinte de concurs din afara Clujului. L-a numit chiar pe profesorul de la Universitatea Bucuresti, Radu Jecan.

Jecan e tare, e profesor la Carol Davila, presedintele societatii de plastica, seful comisiei de plastica din minister, chirurg la spitalul SRI din Bucuresti. Deci un tip pe care nu il poti influenta, chair daca esti Fodor sau altcineva. De aia spumega Fodor.

Una peste alta, nu exista urgenta de plastica in Cluj. Gherman a vorbit la Spitalul de Recuperare cu Sanda Patrichi (manager), cu Prof. Georgescu, sef sectie plastica, pentru ca sa preia ei in perioada asta urgenta de plastica (cum a mai fost inainte). Plasticienii ar fi de acord, dar Sanda Patrichi nu vrea, ca si ea e sclava cuiva.

Seful DSP Mihai Moisescu nu stie ce sa faca. E presat de toata lumea, inclusiv de minister, dar nu prea are solutii, daca nu cedeaza Fodor sau Patrichi. Plus ca nu stie cum o sa reactioneze noul ministru, PSD. Fodor era apropiat de grupul PSD-PNL din Cluj.

Gherman a incercat sa caute solutii, sa aduca alti plasticieni sa faca de garda. Ar veni, dar le e frica de Fodor.

 

Fodor, un medic sulfuros

 

De ce a pornit de fapt Lucian Fodor acest razboi? Razboi in care sufera pacientii? Este primul caz in Cluj, cand un medic refuza sa acorde asistenta medicala de specialitate in urgenta. Si culmea, pentru o “prostie” de motiv. Fodor incalca Codul deontologic si etic al medicilor, incalca juramantul lui Hipocrate si ignora legile. Dar nu-i pasa. El are alta “agenda”. Motivele ar fi urmatoarele:

– daca vine Filip in compartiment, isi pierde el pozitia de “unic si de neinlocuit plastician”

– daca vine orice alt medic decat unul din cei supusi lui, Fodor va trebui sa participe si el la activitatea de garda. Iar o garda, chiar la domiciliu, inseamna ca nu poate sa mearga atunci la privat. Iar peste 2 milioane de euro pe an la privat nu se fac pierzand dupa-masa sau noptile pentru amaratii care ajung in urgenta la Judetean. Plus, ce te faci daca te cheama la o urgenta majora chiar atunci cand tu operezi chirurgie estetica la privat?

– daca vine orice alt medic decat unul din cei supusi lui, Fodor nu va mai putea sa opereze dimineata “bube” aduse dupa consultatiile din privat

– daca vine orice alt medic care stie meserie, Fodor nu va mai putea sa apara in ochii tuturor ca singurul capabil sa rezolve cazurile de plastica. Ce va face daca Filip va incepe sa opereze cu alti medici (pana acum atribut exclusiv al lui Fodor in judetean)?

– Fodor vroia sa il aduca in compartiment pe omul lui de casa. Cel care i-a carat si ii cara geanta. Yusef Sallum. Fost rezident foarte slab care a lucrat cu Fodor (desi Fodor nu e cadru didactic si nu avea voie legal). A si picat la examenul de specialitate. A reusit sa ia specialitatea a doua oara, dupa interventii, la Oradea la prietenul lui Fodor, Florian Bodog, fostul ministru PSD al sanatatii. Yusef e si “intreprinzator”. Are farmacii si mai nou clinica privata. Si mai ales, e la dispozitia lui Fodor, fara de care nu ar reprezenta nimic in chirurgia plastica.

– despre capacitatea profesionala a lui Yusef si despre calitatea umana a celor doi se pot obtine informatii de la o fosta pacienta a compartimentului, de la medic stomatolog Gafta Emilia Persida. Aceasta fosta pacienta a lui Fodor si a rezidentilor Yusef si Lasca a ramas traumatizata fizic si psihic ani de zile. Pacienta a facut nenumarate solicitari catre conducerea spitalului, catre Universitatea din Cluj, Universitatea din Oradea (ca oficial, rezidentii acolo trebuiau sa fie). Nimeni nu i-a dat un raspuns referitor la acuzatia ca a fost (mal)tratata de medici care se aflau ilegal pe sectia lui Fodor.

 

NOTĂ:

Dacă te interesează să mă susții ca jurnalist, să vezi cum gândesc și cum scriu, dacă te interesează ce se va întâmpla cu lumea asta mare din care și tu faci parte, comandă-ți cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvăluiri adevărate, am dovedit asta încă de la început, și ne vom construi foarte repede reputația de ziar al adevăratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presă la viață mea: dezvăluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvăluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitațiile pe ambulanțe din România, dezvăluirile despre adulterul lui Ciprian Marica la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvăluit aici cum a încercat generalul Gabriel Oprea să o violeze pe procuroarea Laura Codruța Kovesi, așa că merită să urmăriți proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu îți cer bani că să citești anchetele mele, știu că te doare în cot de jurnaliști; noi, jurnaliștii, contăm pentru tine doar daca subiectul îți e pe plac. Nu îți cer să donezi bani, fiindcă știu că nu o să o faci, n-ai făcut-o nici în cazul Recorder, nici în cazul Rise Project. Ești doar un alt român ce va citi gratuit munca mea și va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contactează-mă pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Dacă ți-e frică să îți dezvălui identitatea, fă-ți un Gmail anonim, dar trimite-mi totuși ce ai în tolbă: răzbună-te sau caută să mă folosești arătând și altora nedreptățile ce au loc în România.