CNAIR a ajuns o șerpărie de care râd și curcile. Măcar acum câțiva ani, când Consiliul de Administrație era împânzit de profesioniști sau securiști, parcă mai exista o oarecare regulă și ceva norme de bun simț.

Dar astăzi, CNAIR este o cloacă de interese, de incompetență și de istericale de prost gust. Dezvăluirea noastră de ieri, în care arătam cum șantajează Dorinel Umbrărescu, cel mai mare constructor român, instituția CNAIR pentru a obține bani mai mulți pentru terminarea lucrărilor de autostrăzi în care este implicat, i-a enervat pe toți protagoniștii de la ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu, până la Cristian Pistol – șeful CNAIR și chiar [e Dorinel Umbrărescu, milionarul băcăuan care conduce UMB Spedition.

Cel mai probabil nu trebuia să se știe de această manevră, prin care Umbrărescu s-a prefăcut că reziliază și CNAIR s-a prefăcut că se sperie, tocmai pentru ca ei să poată să își regleze în liniște problemele financiare.

Ieri, după apariția dezvăluirilor noastre, aparatul de comunicare al ministrului Transporturilor Sorin Grindeanu s-a pornit vârtuos, ”infuzând” presa plătită colateral cu comunicate liniștitoare despre UMB Spedition care, vezi doamne nu s-ar retrage, dar de fapt s-ar retrage, în fine, o ciorbă evazivă de cuvinte.

Trebuie să știți că purtătorul de cuvânt al Ministerului Transporturilor este Alin Șerbănescu, un sinecurist faimos al PSD-ului.

Bine, Alin nu e chiar numele său real, e numele de scenă, pentru că în realitate îl cheamă Alexandru Șerbănescu, dar sunt unii olteni cărora le place să se răsfețe.

Domnul Alin Șerbănescu are o întreagă istorie de sinecuri. A fost trambalat ca purtător de cuvânt pe la MAE, chiar și la CNAIR de unde a fost dat afară de Răzvan Cuc, partenerul de ciordeli al lui Ionel Arsene, dar recuperat mereu și trimis pe un post de redactor la Societate Română de Radiodifuziune. A stat cât a stat acolo, dar a fost ”repatriat” în cadrul CNAIR, după revenirea PSD-ului la putere în alianță cu PNL, de această dată ca și consilier personal al directorului Cristian Pistol, cu atribuții de purtător de cuvânt.

Ați reținut, da? Chiar dacă e puțin complicat, Alin Șerbănescu este și purtător de cuvânt al CNAIR, dar și purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, fiind protejatul lui Grindeanu.

Când interesele o cer, Alin Șerbănescu îmbracă haina de purtător de cuvânt al CNAIR și dacă e cazul unui pod amenință presa, telefonic, ca să nu mai critice premierul.

Când situația o cere, îmbracă haina purtătorului de cuvânt de la Ministerul Transporturilor și îl apără cu pieptul gol pe Grindeanu, binefăcătorul său.

Putem practic lesne spune că domnul Șerbănescu este un funcționar bipolar, dar circul abia începe.

La CNAIR, unde este purtător de cuvânt domnul Alin Șerbănescu, lucrează și soțioara, Valentina Șerbănescu, fostă ziaristă fără glorie, ajunsă și ea o sinecuristă sadea în CNAIR, unde are o funcție importantă, anume de șefa Biroului Control-Integritate.

Integritate, da?

Ei bine, din postura aceasta de angajat cu responsabilități importante în CNAIR, Valentina Șerbănescu l-a luat ieri la perpulis, în mod public, pe pagina sa de Facebook, chiar pe Dorinel Umbrărescu, partenerul instituției până la urmă, ironizându-l că a rămas în pană de bani, că s-a întins pe contracte mai mult decât îi permitea plapuma.

 

Așadar, pe de-o parte, soțul Alin Șerbănescu, purtător de cuvânt al Ministerului Transporturilor, îl linge în fund pe Umbrărescu, pe de altă parte nevasta Valentina Șerbănescu, ditamai angajat al CNAIR, șef de Birou Control-Integritate în CNAIR, își bate joc de constructorul român căruia CNAIR i-a dat cele mai multe contracte de autostradă.

Hehe, aici avem parte de o bipolaritate de opinie în familia Șerbănescu. Dar una pe banii Statului.

I-am solicitat domnului Alin Șerbănescu un comentariu față de gestul angajatei CNAIR, în același timp colegă de apartament și de căsnicie, Valentina Șerbănescu, iar acesta ne-a răspuns… ce să poată răspunde și el, săracul?!, de o manieră penibilă:

“Liviule, fiecare face ce vrea în timpul liber, deci și soția mea are dreptul să își exprime orice opinie în afara instituției și în afara programului”, ne-a mărturisit ”cu curaj” domnul Alin Șerbănescu, despre care apropiați ai familiei ne spun că nu s-ar mira să-și ia și corecții acasă de la doamna Valentina, care-l ține sub un papuc de fier, controlându-i chiar telefonul mobil.

Explicația ipocrită a domnului Șerbănescu nu se susține în realitate. Deși, o să râdeți, s-ar putea ca, paradoxal, Alin Șerbănescu chiar să aibă dreptate.

În fapt, Valentina Șerbănescu a făcut această postare acum 22 ore (public articolul la ora 15, azi 1 iulie 2022), când ar fi trebuit să fie la birou.

Și atunci, înseamnă că a comis cel puțin un gest imoral.

Realitatea e că doamna Valentina Șerbănescu, foarte contondentă în atitudinea cu colegii, merge la job când dorește și stă cât dorește, spun sursele noastre, deși e constantă și în această abordare: adică ajunge la 10 la biroul de la CNAIR și pe la 12 fără un sfert se tirează.

De aia, într-un fel sau altul, e posibil ca soțul Șerbănescu să fi avut dreptate, fiindcă doamna Valentina Șerbănescu are un timp liber mai mare decât pulimea birocrată.

Râdem și glumim, dar circăraia asta din CNAIR e o realitate, o dovedim chiar acum. Nimănui nu pare să-i pese de ineditul trist al situației.

Am revenit la domnul Cristian Pistol pentru a-i cere un comentariu despre Valentina Șerbănescu, dar nu a catadicsit să ne răspundă.

I-am cerut și domnului Umbrărescu un punct de vedere, deși știam că dumnealui e mai medieval în comunicare.

În fine, i-am cerut și actualului director al lui Umbrărescu, Sorin Scarlat, fost șef al CNAIR, să-l roage pe domnul Umbrărescu să ne dea un punct de vedere. Acesta s-a mărginit să ne ofere un comentariu diplomatic cu un ușor iz de ironie.

Notă: Avertisment pentru colegii de “presă” care se servesc din anchetele Strict Secret fără să citeze: data viitoare când mai furați exclusivități fără să citați, o să vă fac de rușine cu nume, prenume și tot ce îmi vine la gură. Și am o gură bogată (Liviu Alexa)