de Dan ȘELARU, doctor în matematică, cercetător la Institutul de Științe Spatiale

 

Au trecut doi ani de pandemie și nimeni n-a întrebat un matematician ce se petrece, răspunsurile sunt mult mai simple decât par. Există doi factori mari și lați cu care putem explica tot. Detaliile medicale, tratament, sechele, chestii specifice nu ne interesează, alea sunt apanajul doctorilor.

Vom compara cu gripa, că tot spune lumea că e o simplă gripă.

Matematic, avem R0 – un parametru care ne spune la începutul răspândirii unei boli contagioase la câte alte persoane transmite boala o persoană deja infectată. Pentru gripă R0 este undeva între 1 și 2. În medie, o persoană cu gripă dă boala la alte 1,5 persoane.

La Covid 19, R0 inițial era între 2 și 3, mai mult spre 3, varianta Delta avea R0 între 5 și 7, să zicem 6, iar acum Omicron probabil pe la 10, 12.

De fiecare dată când apare o variantă mai contagioasă, o înlocuiește pe precedenta. Primele variante de Covid erau de 2 ori mai contagioase ca o gripă, Delta de 4 ori, Omicron de 8 ori.

La ce e bun R0? Ne spune cât din populație trebuie vaccinată ca să se oprească transmiterea dacă vaccinul dă imunitate, formula e simplă, 1-1/R0, adică pentru un R0 de 3 avem 1-1/3 = 0,67, adică 67%, din populație trebuie vaccinată, de aici ideea inițială că trebuie să ajungem la 70% vaccinați. Doar că vaccinurile actuale dădeau imunitate pentru primele variante, a trecut un an și, ca și în cazul gripei, nu mai sunt eficiente în privința îmbolnăvirii, sunt în privința gravității bolii.

Acum, pentru Omicron, ar trebui să fie vaccinați cu o variantă care să dea imunitate pentru Omicron nici mai mult, nici mai puțin de 92% din populație, e o iluzie, nu e posibil, nici nu avem un asemenea vaccin și nu avem practic cum să facem o asemenea vaccinare rapidă la peste 7 miliarde de cetățeni.

Trecem acum la fatalitate, fatalitatea este raportul de decedați la numărul de cazuri. Pentru gripă este de 0.15% adică din 10000 de cazuri decedează 15 persoane. Aici trebuie spus că profilul de vârstă al celor care mor din cauza gripei sau care mor din cauză de Covid e similar. La primele variante de Covid fatalitatea era de 0,6% adică mureau 6 oameni la 1000 de cazuri, aici intervin 2 factori, structura de vârstă a populației și capabilitatea sistemului sanitar de a face față. De aia Africa, unde populația e foarte tânără, a trecut mult mai ușor peste pandemie, asta nu înseamnă că n-au fost bolnavi. Pentru România, 0,6% este o cifră potrivită, deci de 4 ori cât o gripă. Asta în cazul în care sistemul sanitar face față. La noi a făcut până la Delta, unde contagiozitatea a fost mai mare și numărul de cazuri enorm.

La Omicron, contagiozitatea e mult mai mare, dar fatalitatea este mai mică, cel puțin în România, din două motive, și acum o să înțelegeți de ce țări mult mai vaccinate au și cazuri multe și decese multe.

Scopul, cu ghilimele spus, al virusului e să se răspândească, nu să ucidă victima, dacă face ca Ebola și ucide între 25 și 90% se oprește natural răspândirea din lipsă de clienți. Omicron e mai puțin periculos pentru că așa funcționează toate virusurile, asta e general valabil, probabil are o fatalitate de 0,3% și îmbolnăvește și vaccinații, mai puțin. Al doilea motiv pentru care e mult mai mică fatalitatea în România este unul cinic, majoritatea celor susceptibili să moară de Covid au murit deja; 0,6% din 20 de milioane face, ce să vezi, 120 de mii, adică excesul de mortalitate din 2020 și 2021. Că au murit de Covid sau din lipsa accesului la sistemul medical e altă poveste.

Țările care au rezistat au numărul mare de cazuri pentru că vaccinul nu dă imunitate pentru Omicron și pentru că și-au protejat în prima parte cetățenii, au în viață încă o mare parte din populația susceptibilă să facă forme grave.

În concluzie, am început cu “o gripă” de 2 ori mai contagioasă și de 4 ori mai ucigătoare și suntem la “altă gripă” de 8 ori mai contagioasă și de 2 ori mai ucigătoare.

PS: 0,3% e singura cifră de care nu sunt sigur, că nu s-a terminat, să sperăm că e mai puțin, la numărul de cazuri e evident că o să apară alte variante, totdeauna variantele sunt mai contagioase și mai puțin letale, prin vaccin și trecere prin boală o să dobândim o imunitate globală și o să avem pe lângă gripă și o super gripă