Interesele politice și mentalitatea noastră de cârnățari balcanici au făcut ca, în ultimii 32 de ani, România să creeze instituții inutile, forme fără fond sau aberații instituționale. Astăzi, avem 3 feluri de Parchete, avem un Colegiu al Medicilor care nu sancționează pe nimeni, avem o Agenție de Integritate care este manevrată politic și și-a pierdut de multă vreme sensul, avem un Consiliu Superior al Magistraturii care face umbră Justiției, avem Comisii Parlamentare care nu supraveghează nimic, avem instituții de forță care se calcă una pe alta pe jurisdicții sau sunt subfinanțate.

Degeaba merg 4 inspectori fiscali de Antifraudă în control la o mare corporație, dacă procesele verbale ale controlului fiscal sunt apoi măcelărite în instanțe pe vicii de procedură de cohorta de avocați scumpi, plătiți de multinațională.

Degeaba trimiți ITM în control să combată munca la negru când inspectorii instituției nu au bani de benzină, iar calculatoarele pe care lucrează sunt de pe vremea lui Ion Iliescu.

Nici un agent economic nu înțelege prea bine în acest moment de ce există și Direcția Sanitar Veterinară și Direcția de Sănătate Publică și Agenția Națională de Protecția Consumatorului. Practic, fiecare dintre aceste instituții se ocupă cam de aceleași lucruri cu nuanțe, e adevărat, dar care nu fac diferența.

ANPC. De-ar fi, nu s-ar mai povesti. Dar nu e.

ANPC, în limbaj popular OPC sau Protecția Consumatorului, este una dintre cele mai ciudate instituții de forță din România. Legislația îi conferă puteri extraordinare de prevenție, verificare și control în o grămadă de domenii, dar forța reală a celor de la ANPC este aproape de zero, în ciuda imaginii de bravi eroi ai protecției consumatorului din România.

ANPC este o instituție șchioapă, prost finanțată, mustind de corupție, care mimează implicarea și este trimisă la luptă cu giganții economici ai României, având în mâini în loc de o spadă o furculiță ruginită. Astăzi, după o muncă laborioasă, Strict Secret vă va prezenta salariile tuturor angajaților de la Protecția Consumatorului din România.

De data asta, în mod curios, noi, jurnaliștii nu vom zbiera că sunt prea mari aceste salarii, ci, din contră, vom spune că salariile angajatilor de la Protectia Consumatorului sunt periculos de mici și lipsa de stimulare financiara a inspectorilor și agenților este și motivul principal pentru care ANPC mustește de corupție. Nu am spus-o eu a spus-o chiar un fost șef al ANPC, unul dintre cei mai duri și mai respectați din istoria instituției: Horia Constantinescu.

Într-un interviu care s-a viralizat mult prea puțin, Horia Constantinescu face la Digi FM câteva constatări care ard ca spirtul pus pe rana vie.

Întrebat dacă unii comisari luau mită pentru a nu da amenzi, Horia Constantinescu a confirmat că așa este.

El a adăugat că 30% dintre angajații ANPC nu sunt pregătiți. Mai mult, unii ar fi… analfabeți.

Doar 20 dintre cei 51 de comisari din Capitală sunt competenți. Avem tâmpi în instituții la nivel de București-Ilfov, a spus Constantinescu.

„Pentru a da bine, un comisariat județean trebuie să iasă în jurul unui număr de acte făcute. Dacă el are 10 comisari dintre care 5 demidocți spre analfabeți, ceilalți 5 pregătiți trebuie să facă munca și a celorlalți 5 semidocți, ca în raportări să nu apară într-o zonă de derizoriu. La acest moment, la nivelul structurii București-Ilfov, sunt în jur de maximum 20 de comisari cu adevărat pregătiți, cei din zona de alimentară, puțin pregătiți în zona de prestări servicii și puțini spre foarte puțini în zona de bunurilor nealimentare, dovadă liniștea așternută peste centrele comerciale neverificate”, spunea fostul șef al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor.

Există 2 feluri de corupție în ANPC România

 

Salariile mici ale inspectorilor ANPC sunt însă și motiv de reproș din partea noastră ca jurnaliști chiar pentru acești inspectori, fiindcă adevărul adevărat este că ei nu ar sta acolo dacă nu s-ar îndestula din micile șpăgi pe care le iau constant, chiar lunar, de la diverși agenți economici.

De unde știm? Ne-au demonstrat procurorii DNA în repetate rânduri atunci când au arestat pentru luare de mită diverși agenți de la Protecția Consumatorului. Cei mai mulți, și aici vorbim de o largă majoritate a angajaților comisariatelor de protecția consumatorului din țară, sunt oameni care se coboară să ia șpaga mică: 2 kile de carne, un covor, un telefon mobil, un sacou, lucruri absolut jenante.

Până și șpaga în cash este jenantă, cei mai mulți luând câte 200-300 lei de la un agent economic. Însă dacă pe lună un inspector „OPC” ia 300 lei de la 30 de agenți economici, ca „taxă lunară”, atunci înțelegem de ce angajații ANPC din țară se „sacrifică” să rămână pe salarii mizere.

Există 2 feluri de corupție în ANPC România: corupția mică și penibilă a angajaților și corupția mare a șefilor, directori de comisariate sau „băieții și fetele” din conducerea ANPC București.

Într-un joc de-a hoții și vardiștii, ANPC „curentează” diverse multinaționale în mod constant, mai ales din domeniul alimentației sau retail-ului. Întotdeauna este despre șpăgi mari atunci când încep aceste controale. Să nu vă închipuiți că pe boșii ANPC îi interesează vreo secundă de protecția consumatorului român.

După câte o campanie agresivă așa cum a fost cea recentă în care ANPC s-a făcut că verifică și a strigat că va închide magazine, totul se liniștește subit și, după o perioadă, emisari ai marilor corporații „discută” cu emisari ai șefilor ANPC și stabilesc prețul tăcerii: cash la pungă, sponsorizarea unei fundații, intrarea pe raftul unui retailer a unui produs deținut de SRL-ul vreunui neam al unui șef ANPC care să fie scutit de angaralele retailer-ului, bani pentru partidul care l-a pus pe unul sau altul șef la ANPC.

Să nu vă imaginați că doar boșii din conducerea ANPC sunt prăduitori. Nici vorbă! Motivul pentru care corporațiile admit să plătească aceste șpăgi este pentru că și ele sunt vinovate. Înșeală la calitatea mărfii sau la prețuri de rup. Totul în numele profiturilor mari pe care și le doresc.

Recent, șeful ANPC Claudiu Dolota fost destituit și înlocuit cu altă pilă politică. În media românească și pe social media, șeful ANPC demis s-a smiorcăit că ar fi fost scos de pe post la presiunea multinaționalelor, vezi Doamne, pentru cât de curajos a fost el în lupta cu corporațiile. Nici vorbă de așa ceva!

A fost demis pentru că PNL a fost nevoit să bată palma cu PSD și astfel se reconfigurează prada politică între cele două partide, PSD cerând anumite posturi cheie din agențiile și societățile cu capital de stat din care să poată fura. E doar un calcul politic, din nou: nimănui nu-i pasă de consumatorul român, așa cum am spus.

Da, dacă s-ar respecta legea și dacă ANPC ar primi și jurisdicția DSV și DSP pe anumite componente, mă refer la autorizare, atunci ANPC ar putea fi cu adevărat o instituție respectată. Dar nici un partid politic nu și-a dorit niciodată în cei 30 de ani, să folosească instituțiile de forță, ci acestea au fost transformate în ciomege politice, fie pentru a scoate din joc agenții economici arondați partidului politic advers, fie ca instrument de convingerepentru ca multinaționalele și firmele mari să plătească șpăgi pe post de taxă de protecție.

Și acum, tortul: iată cum arată salariile celor care veghează la protecția consumatorului român!

Asta, dupa cd cititi urmatoarea nota.

NOTA:

Daca te intereseaza sa ma sustii, sa vezi cum gandesc si cum scriu, daca te intereseaza ce se va intampla cu lumea asta mare din care si tu faci parte, comanda-ti cartea mea de pe www.liviualexa.com

Strict Secret este un site cu dezvaluiri adevarate, am dovedit asta inca de la inceput, si ne vom construi foarte repede reputatia de ziar al adevaratelor secrete.

Sunt Liviu Alexa, jurnalist clujean, unul de “provincie”, dar am dat lovituri mari de presa la viata mea: dezvaluirile despre pedofilul Cristian Pomohaci, dezvaluirile despre afacerile de milioane ale DELTAMED, firma prietenului drag al lui Raed Arafat, care ia toate licitatiile pe ambulante din Romania, dezvaluirile despre adulterul lui Ciprian Marica care facea bici-bici cu o blonda la un hotel din Cluj-Napoca, eu v-am dezvaluit aici cum a incercat generalul Gabriel Oprea sa o violeze pe procuroarea Laura Codruta Kovesi, asa ca merita sa urmariti proiectul meu editorial, Strict Secret.

Nu iti cer bani ca sa citesti anchetele mele, stiu ca te doare in cot de jurnalisti; noi, jurnalistii, contam pentru tine doar subiectul iti e pe plac. Nu iti cer sa donezi bani, fiindca stiu ca nu o sa o faci, n-ai facut-o nici in cazul Recorder, nici in cazul Rise Project. Esti doar un alt roman ce va citi gratuit munca mea si va trece la un alt site.

Ai un pont?  Contacteaza-ma pe 0720 00 88 88 – via Whatsapp, Telegram sau Signal sau scrie-mi pe emailul mailstrictsecret@gmail.com

Daca ti-e frica sa iti dezvalui identitatea, fa-ti un Gmail anonim, dar trimite-mi totusi ce ai in tolba: razbuna-te sau cauta sa ma folosesti aratand si altora nedreptatile ce au loc in Romania.